Gå til innhold

Tar Konkurransetilsynet kanskje feil?...


Anbefalte innlegg

Konkurransetilsynet har foreløpig ikke konkludert med om de skal bøtelegge de 3 store dagligvarekjedene Norgesgruppen, Rema og Coop med den varslede boten på til sammen 21 milliarder!  Det er jo en vanvittig stor bot, og blir den iverksatt,  så er det vel all grunn til at dette til syvende og sist ender opp med dyrere varer for oss kundene.  Det er den såkalte prisjeger-ordningen som ble praktisert for noen år tilbake, der normen var at butikk-kjedene godtok at konkurrenter fritt kunne komme og "spionere" på priser hos andre.  I dag har visst denne normen opphørt, kjedene har trukket seg fra ordningen, men det er jo ingen som kan hindre slik "spionasje" i praksis fortsatt selvfølgelig.  Og konkurransen virker jo sett utenfra egentlig å være knallhard, kjedene i mellom.  Ingen ønsker jo å være dyrest...  Se bare på hvordan prisene presses nedover på mange populære konsumvarer i forbindelse med julen.  Det gjelder å fremstå som billigst så klart.  Nå har f.eks. Rema innført prislås på hele 1000 varer fremover til våren, og prislås har også de andre kjedene i forskjellig omfang.  Så i den perioden skal ikke prisene økes på utvalgte populære varer. 

At Konkurransetilsynet tolket dette med prisjeger-praksisen (bot varslet i 2020, men altså ennå ikke iverksatt, men det er antydet at beslutningen blir fattet nå i  første halvår i år visstnok) som noe som førte til høyere priser, det var/er ganske uforståelig, dette også uttalt fra representanter for bransjen.  Som sagt, ingen ønsker å være dyrest så klart, så hvis noen satte ned prisen på gitte varer, så gjaldt det jo å følge med der og være konkurransedyktige.  

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

I dag meldes det om at Konkurransetilsynet nå har gått bort fra å ilegge dagligvarekjedene denne kjempeboten på, som NRK nevnte i en nyhetssending i ettermiddag lå an til å bli på 23 milliarder, jeg har imidlertid oppfattet det tidligere til å dreie seg om 21 mrd., men uansett, en avgjørelse kom altså i dag om iallfall en delvis henleggelse på en bot som nok ville ført til prisøkninger til oss kundene.  En fornuftig avgjørelse ifbm. dette med virkningene av disse nevnte prisjeger-greiene som var saken den gang.

Imidlertid, i likhet med næringsministeren, så er også Konkurransetilsynet tilsynelatende ivrig på at det er svært ønskelig at det nærmest etableres "mest mulig" dagligvare-butikker i områdene der det allerede da er f.eks. "bare" et par slike butikker fra før, det er blitt forbudt  for eksisterende butikkeiere  å på div. vis forsøke å hindre flere konkurrenter å etablere seg der i nærområdet.  Greit nok, selv om det neppe er så mye billigere varer å oppdrive fra grossistledd og div. leverandører  til at det kan gjøre vesentlige utslag i utsalgspris om det da  f.eks. på et rel. lite tettsted skulle dukke opp en tredje dagligvarebutikk. 

Men det  virker som at ett viktig punkt blir oversett både fra næringsministerens side og Konkurransetilsynet side i slike tilfeller, nemlig dette som er så oppe i dagen nå, dette med et altfor stort  matsvinn.  Butikkene legger jo opp til at det nærmest til enhver tid skal være fullt opp av all slags ferskest mulig frukt og grønt f.eks. (og også brødvarer).  Hvis det da  f.eks. som nevnte eksempel dreier seg om et tettsted med stort sett samme kundegrunnlag som før, så er det klart at matsvinnet vil øke med nok en aktør til stede.  Mange varer med kort holdbarhet vil nødvendigvis ende i søpla...

Lenke til kommentar

Tett med butikker og svært lange åpningstider (7-23) tilsier lite kunder i butikken om dagen, lav omsetning per time, mye svinn for butikkene. Den "liksom" konkurransen det er med mange butikker tett har jeg liten tro på. Flere butikker vil gjøre at alle blør penger og taper som gjør at de må øke prisene. 

Litt interessant det jeg så på pristest, husker ikke helt, vgs matbørs kanskje. Ta en titt på den. Ser ut som ca 80 % av varene er priset på kronen og øret HELT likt som alle andre butikker. Hvordan dette ikke er kartellvirksomhet klarer ikke jeg fatte. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...