Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Leieboer kollektor røyker inne


Gjest 4c1e8...0bb

Anbefalte innlegg

Gjest 4c1e8...0bb

Er det grunnlag for heving av leiekontrakt utenom oppsigelsestid?

Forholdet har også medført at en øvrig leietaker ønsker si opp sitt leieforhold grunnet inneklima og helsefare. Vil røykeren kunne bli holdt ansvarlig erststningsmessig for overnevnte?

Anonymous poster hash: 4c1e8...0bb

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest 4c1e8...0bb

Ja, standard kontrakt gjennom forvalter med forbud. Er generelt oppdatert på juss, så vet det er gyldig oppsigelsesgrunn, men om heving og eventuelt erstatningsansvar ovenfor tap av inntekt fra øvrige leieboere som er interessant her.

Anonymous poster hash: 4c1e8...0bb

Lenke til kommentar
Gargantua skrev (27 minutter siden):

Hva betyr "Leieboer kollektor"?

Jeg tror det er autocorrects for kollektiv. 

 

Når det gjelder den konkrete saken, så er røyking inne et brudd på ordensreglementet HVIS du har i kontrakten at det ikke er lov. Hvis det ikke er lov skal du be leietaker slutte med det, altså gi en advarsel. Skriftlig. Ved gjentatte brudd kan du si opp leietaker. Hvorvidt du kan kreve erstatning for at andre leietakere flytter ut vet jeg faktisk ikke. Vil igrunn anta at de har vanlig oppsigelse, men samtidig er det vel en konkret vurdering. Jeg vil si at et engangstilfelle er en overreaksjon, men gjentatte ganger ikke er det. Men akkurat det er min synsing.

Endret av Nedward
Lenke til kommentar

Innendørs røyking vil vanligvis ikke være hevingsgrunnlag. Felles for hevingsgrunnlagene i husleieloven § 9-9 første ledd er at misligholdet er av en slik art at det er nødvendig at leieforholdet straks avsluttes uten å gå veien om oppsigelsesfrist. Karnovs note 34 til husleieloven § 9-9 bruker eksemplene "alvorlig skade på eller raserer husrommet" eller "utøver vold eller lignende mot andre brukere av eiendommen", eller driver farlig eller straffbar virksomhet på eiendommen. I HTU-2022-310 ble røyking ansett som mislighold, men den bærende begrunnelsen for at hevingen ble ansett gyldig var at leietaker hadde koblet fra røykvarsler og bråk og uro. 

I et kollektiv vil dette stille seg annerledes, ettersom man bor tett på hverandre. Her vil alternativet i første ledd bokstav b være aktuelt, fordi innendørs røyking i en boenhet vil være alvorlig sjenanse for personer som bor i samme boenhet. Kravet her er at leieren trosser en skriftlig advarsel. 

Utleier kan kreve erstatning for alt tap som skyldes feil og forsømmelser fra leietakers side, se husleieloven § 10-3 syvende ledd ledd, også indirekte tap. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...