Gå til innhold

Eneste som smiler vedr. rentehevninger


Skeptikus

Anbefalte innlegg

Jeg har sett klipp fra  minst 3 lands sentralbanksjefer når de på pressekonferanser (flere) de senere månedene ser seg nødt til å meddele overfor befolkningen at renten blir satt opp (ofte da selvfølgelig til en stor andel av befolkningen sin store bekymring med sine  allerede tyngende lånerenter...).  Imidlertid, kun én av disse sentralbanksjefene finner det passende å glise/smile  (synes det er morsomt da sikkert?) når kunngjøringen presenteres,  men særlig i løpet av etterfølgende  pressekonferanse.  Så hva som utløser smil/glis er jo så forskjellig fra person til person, men mange kunne sikkert foretrukket å observere adskillig mindre smiling under slike seanser, og særlig med et slikt budskap...  

Endret av Skeptikus
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ikke sikkert du, Kikert, har fått med deg disse pressekonferansene jeg snakker om, eller skjønte hva jeg hinter til.  For å si det litt mer i klartekst da, så dreide det seg altså om to utenlandske sentralbanksjefer og en norsk.  Det er bare den norske som har for vane å presentere med  gjentagne smil/glis dette at renten "må" settes opp, synes tydeligvis at det er "moro" da...  (Og med økt rente bygges det mindre nå, ergo stiger boligprisene nødvendigvis på litt sikt nå pga.  knapphet på boliger, så da får sentralbanksjefen nye argumenter for nye rentehevninger ved da å skylde på den prisstigning som unødvendige nettopp nylige rentehevninger her forårsaker. 

Og så meldes det at importert mat har steget betydelig  i pris den senere tida, da er det også tydeligvis dags for sentralbanken å heve renten pga. det...  Sentralbanksjefen vil vel få senket matforbruket  vårt da sikkert...  Og jeg som mente at prisstigning f.eks. på utenlandsk-produsert mat i seg selv var nok til å få til minsket matforbruk da gitt, (vi importerer ca. 60% av maten vår) om ikke også renta skulle øke som følge av dette.  En til dels åpenbar  dum begrunnelse for rentehevninger dette vel?...

Folk med "penger i banken",  alt fra godt betalte mediefolk til økonomer og banksjefer m.fl., fryder seg vel over økt rente på de høye bankinnskuddene sine, så slike har vel grunn til å glise sikkert, og  kritikken av rentehevninger uteblir da stort sett i slike kretser, forståelig nok.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ang importert mat, så er en del av grunnen til at denne er dyrere at kronen har svekket seg relativt til handelspartneres valuta. Å heve renten vil alt annet likt styrke kronekursen, og dermed motvirke prisøkning på importert mat. Dette er makro 101, og man skal være forsiktig med å slakte sentralbanksjefen hvis man ikke har bedre kjennskap til økonomifaget.

 

Når det gjelder smiling, er nok dette noe enkelte har enklere for å gjøre enn andre. Samtidig som jeg har et inntrykk av at det er litt kulturelt, og at vi i Norge er litt mindre stive i formen enn en del andre land i slike settinger, og personlig setter jeg pris på at det under slike intervjuer kan smiles litt i Norge. For pressekonferansen er jo til en viss grad en fagdiskusjon, og det er jo ikke slik at sentralbanken går direkte inn i lommeboka til folk. Det er en bi-effekt. Og mitt intrykk er at vi heldigvis har en fagnerd med stor integritet som sentralbanksjef, som forhåpentligvis leder laget trygt igjennom en til dels utfordrende periode nå.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Prisøkningen på mat i EU-området skyldes visstnok også "u-år" i betydelige deler av bl.a. Europa der f.eks. visse populære grønnsaker dyrkes.  Ref. f.eks. i Storbritannia der div. grønnsaker nå i lengre tid har vært rasjonert ut til kundene, "4 til hver" osv.  Dette berører også norske importpriser, - paprika f.eks. har visstnok doblet seg i pris pga. dette (og hvis  Norges Bank snapper opp denslags, så smeller det vel på rentefronten igjen, "paprika-renter" må vite :)   I England har forresten mange bønder i de seinere månedene kuttet ut div. grønnsaksproduksjon i drivhus pga. prisen på el.   Det aller meste av  div.  prisstigninger  siste året skyldes jo dyrere strøm i mange ledd samt transportkostnader.  Det virker som at hvis det nøstes opp bredt i prisstigningen bakover i rekkene, så henger det meste sammen med nettopp energi og drivstoffpriser, pluss dårlige avlinger i tillegg.  Men er det da en velsignelse med dyrere renter i tillegg, slik mange, sikkert inkludert deg, støtter?

Tenk at slik luksusforbruk som å gå på restaurant og prisstigning som har vært også der,  er noe som den jevne boliglånskunde må "lide" for.  Også den slags teller inn når Norges Bank  velger å øke rentene.    

Jeg har forresten ikke "slaktet" sentralbanksjefen, som du uttrykker det, jeg vet jo at de sitter noen få flere enn henne rundt et bord der i denne banken "dagen før" avgjørelsen fattes, og man kan få inntrykk av at det "tappes" med fingertuppene i bordet hvorvidt renten skal økes eller ikke.  Usikkerheten gis uttrykk for ofte er stor i følge pressekonferansene hun holder.

Du fastslår at jeg for min del (tydeligvis i motsetning til deg da antyder du sikkert) neppe kan ha godt nok kjennskap til økonomifaget, og du er sikkert inne på noe, for hva er "godt nok" i en slik sammenheng?  (ref. alle topputdannede økonomer som har bommet i sine spådommer/vurderinger av stoda oppigjennom, ikke minst har Norges Bank selv gjort det de siste månedene vedr. div. forhold og "anslag" fremover osv..). Hvilken utdannelse må man forresten  inneha, etter ditt syn da, for å i det hele tatt ha "lov" til å uttale seg om f.eks. renteproblematikken?  Avventer avklaring av det fra din side da, interessant det.   Jeg kan slett ikke si meg enig i alt f.eks.  LO står for, men synes uttalelsene fra deres sjefsøkonom i forbindelse med de siste renteøkningene, virker rimelig fornuftige, altså at "det er nok nå".  Han har etter ditt syn kanskje ikke god nok økonomisk utdannelse da, eller hur?  

Litt digresjon utviklet dette seg til med mitt litt for lange svar til deg her, og vi får vel med fordel etter ditt eventuelle svar heller fortsette på økonomisider.  Men mtp.  forumet vi befinner oss i her, jeg mener fortsatt at å erklære rentehevninger ikke burde ledsages av glising, det er ikke "gøy" for mange f.eks. førstegangs-etablerere på boligfronten nå, men stort  alvor, så smil og til dels glising tar seg ikke ut nå i denne settingen.  Synes jeg.

 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...