Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Klausul på pengegave/arv


Letti

Anbefalte innlegg

Ønsker å gi mitt enebarn en pengegave, alternativt forskudd på arv dersom det har noen betydning.
Dette en ment for kjøp av bolig og jeg ønsker å kunne ha et ord med i laget når kjøp blir aktuelt.
Lar dette seg gjøre juridisk?

Endret av Letti
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Man kan jo i prinsipp sette kalusul eller vilkår både for gave og for arv, men man kan ikke sette klausul for pliktdelsarven. Hvis det dreier seg om et enebarn, så har man vel kanskje best styring på det hele hvis det skjer som gave mens man fortsatt lever.

Endret av arne22
Lenke til kommentar

Som vilkår for en gave kan man sette alle mulige vilkår som ikke er ulovlige eller ikke er mot "ærbarheten", det vil si grunnleggende samfunnsmoral. Men vilkårene må være presise. "Midlene skal gå til bolig, og jeg ønsker å ha et ord med i laget når du skal kjøpe" er ikke presise vilkår. At midlene skal gå til bolig er et helt OK vilkår, men "ord med i laget" er flertydig, fordi det kan bety alt fra "jeg ønsker å få beskjed når du skal ut på markedet", "jeg ønsker å få beskjed om konkrete boliger du ser på", "jeg ønsker å få uttale meg før du bestemmer deg for kjøp", eller endog "jeg ønsker vetorett". Disse vilkårene er ikke rettsstridige, men å få dem presisert er ganske viktig. 

Skillet mellom gave og forskudd på arv er som regel ikke relevant hvis det kun er én livsarving og denne får forskuddet. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Hvis du har gitt en gave, så er denne gaven mottakerens eiendom. Dør mottakeren så inngår gavemidlene i dødsboet, og deles ut til arvingene - foreldrene eller søsken hvis mottakeren er barnløs og uten ektefelle/samboer. Din eks vil altså være arving også for disse midlene. Men dette vil også være saken hvis mottakeren kjøper bolig og så dør -- verdien av boligen skal da fordeles på arvingene, også den verdien som kommer fra dine midler. 

Rent hypotetisk sett kan du gi en gave med forbehold om at eiendomsretten til midlene blir hos deg til midlene er brukt. Da vil ikke midlene gå inn i noe dødsbo (mottakeren er ikke blitt eier), men det er å stikke fingrene i en rottefelle med tanke på hvordan man skal gå frem for at dødsbobehandlingen ikke skal ende opp i krangel. 

Hvis dette er en bekymring for deg kan det være enklere å gi en garanti/gaveløfte om at ved fremtidig kjøp av bolig vil du skyte inn kr. N dersom vilkår X, Y, Z, fremfor å gi bort pengene. 

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...