Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Lappen med fortid med hasj


Anbefalte innlegg

Hei.

Har vært ærlig med legen min før og kjempet en kamp for døve ører om legalisering og medisinske effekter av cannabis.

Har epilepsi og ikke tatt lappen tidligere, men har nå startet.

Da jeg var hos legen og snakket om dette, ville hun ha urinprøver av meg, som hun har fått i 6 mndr nå, rene.

Mot min vilje på en måte, da jeg synes det er krenkende.

Jeg var ren da jeg kom til henne og er "avholds" så lite å ta, men føler det er feil å bli heksejaktet for min fortid.

Men for å blidgjøre henne måtte jeg jo.

Har lest på noe på nett som mener at om man har røyka hasj/cannabis og skal ta lappen, skal man urintestes i 6 mndr, med mulige stikkprøver.

Og deretter, 3 år til, med en gang i kvartalet testing.

Så, leste jeg om en som hadde lappen, som ble tatt for å røyke, han fikk tilbake lappen etter en høysterettsbeslutning, som veier TYNGST.

https://rett24.no/articles/hoyesterett-ga-forerkortet-tilbake-til-mann-som-brukte-cannabis-jevnlig

Hvorfor er ikke dette noe man blir opplyst om, altså statens vegvesen er vel de som krever testing for å gi førerkort, men her er det altså en sak som tilsier at promille grense er noe man nå tar stilling til.

For en som brukte cannabis da han var yngre, og er nå 42, føles det ubehagelig å måtte pisse foran resepsjonisten til min kvinnelige lege, de er også kvinnelige. Og jeg føler meg forfulgt av min fortid og føler dette er galt.

Har man noe grunnlag for å bli straffet for sin fortid da dette er 2022 og andre saker tilsier slikt, som vedlagt link?

 

Takker for svar

 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du er i alle fall ikke alene om å bli mistenkeliggjort, utsatt for sanksjoner og tilleggskrav og "straffet" for å ha en mening om lovverket rundt cannabis.

https://www.nrk.no/ytring/personer-som-bruker-illegal-rus-er-ikke-en-egen-rase-1.15795316

 

Utfra hva jeg leser har du helt rett i at du blir urimelig behandlet og at det ikke finnes særlig grunnlag for det. Dessverre virker det som at du er nødt til å hevde din rett med bruk av advokat.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Dette er desverre eit område der det i svært stor grad er opp til politiet å gjere skjønnsmessig vurdering. Det er politiet som avgjer om ein person er skikka til å få førarkort, vegvesenet må forhalde seg til det politiet bestemmer seg for. 

Heimelgrunnlaget er vegtrafikkloven § 24 som stiller krav til edruelegheit og vandel. Det er ikkje uvanleg at det blir stilt krav om at ein kan dokumentere minst 6 månadar med 100% avholdenheit når det er snakk om hasjbruk, men dette kan politiet i stor grad sjølv bestemme når søknaden blir behandla. 

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Bestemmelsen er ikke vegtrafikkloven § 24 fjerde ledd første punktum om edruelighet og vandel, men annet punktum om tilstrekkelig syn og førlighet, nødvendig fysisk og psykisk helse, og ha bestått førerprøve. Alle som vil ha førerkort for personbil må oppfylle vilkårene i kolonne B i helsevedlegget, vedlegg 1 til førerkortforskriften. Vedleggets § 35 regulerer rusmidler. 

For å få førerkort må det ikke forekomme "helseskadelig bruk som gir økt trafikksikkerhetsrisiko, eller avhengighet av, illegale, rusgivende stoffer, eksempelvis ... cannabis". Helsekravet er oppfylt for førerkortgruppe 1 etter seks måneders dokumentert rusfrihet. Det kan da gis positiv helseattest for ett år av gangen i tre år, under forutsetning av at umeldte kvartalsvise kontroller viser fortsatt rusfrihet. Etter tre år kan attest gis for fem år. Etter fem år kan førerretten gis med vanlig varighet. For førerkortgruppe 2 og 3 må rusfrihet dokumenteres over en periode på tre år, deretter tre år med kvartalsvise prøver, deretter fem år. 

Den aktuelle saken du viser til gjaldt politiets vedtak om tilbakekall av førerrett på grunn av manglende edruelighet. Det er en annen bestemmelse. Bestemmelsen som er aktuell i din sak er førerkortforskriften § 5-1, som bestemmer at du ikke får lov til å bestille avsluttende prøve før helseattesten er godkjent. 

Endret av krikkert
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...