Gå til innhold

Avtale bort angrerett i fastprisavtale?


Anbefalte innlegg

  • 2 uker senere...
Videoannonse
Annonse

Det er en del unntak fra angreretten i angrerettloven § 22. Blant annet kan man gjøre unntak fra angreretten for en tjeneste hvis tjenesten er utført fullt ut -- levering av vann, gass, strøm, og fjernvarme anses som tjenester. Dette vil vanligvis ikke være tilfelle for en fastprisavtale på strøm, disse har som regel en varighet på mer enn 14 dager. 

Andre unntak kan ikke gjøres, heller ikke ved avtale. Forbrukeren vil ha betalingsplikt for den tiden fastprisavtalen har løpt (hvis det er gitt informasjon om det, og forbrukeren uttrykkelig har bedt om levering før angrefristen er utløpt). En selger som vil verne seg mest mulig må derfor sørge for at fastprisavtalen blir inngått mer enn 14 dager før oppstart. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
krikkert skrev (27 minutter siden):

En selger som vil verne seg mest mulig må derfor sørge for at fastprisavtalen blir inngått mer enn 14 dager før oppstart. 

For å tenke med bakgrunn i Finans. 

Problemet med at en part skal kunne gå fra en fastprisavtale er at verdien av en fastprisavtale endrer seg hele tiden.  Og de dagene avtalen har vart er egentlig av lav viktighet sammenlignet med alle dagene som er igjenn. 

En fastprisavtale på 80 øre kan være en fantastisk avtale med den informasjonen man har 20.09.2022. men kan være en forferdelig dårlige avtale med den informasjonen man har 01.10.2022. 

Hvis en part alene har rettighet til å oppheve avtalen så må derfor strømselskapet prise inn verdien av opsjonen de gir forbruker ved å kunne oppheve avtalen. 

Eventuelt så kan strømselskapet avtale at begge sider kan oppheve avtalen innen 14 dager. Da vil strømselskapet også ha en opsjon på å avslutte avtalen hvis prisen blir mindre gunstig. 

Eventuelt så kan strømselskapet avtale at prisen fastsettes etter 14 dager. Og at man da får en endelig bekreftelse fra forbruker i forbindelse med at prisen låses. 

Kan også nevnes at fastpris til forbruker er en litt spesiell type avtale da det selges strøm til fast pris per kilowatt men med variabel mengde. Så forbruker har alltid en opsjon på hvor mye strøm forbruker ønsker å bruke. Det er dermed tilnærmet umulig for strømselger å sikre seg perfekt på strømbørsen.   (Men mange forbrukere til sammen har sikkert ett veldig normalt forbruk. (Gitt normalt vær)

 

 

Lenke til kommentar

Finansbakgrunnen er nok grei nok den, men det er grunnen til at man ikke har angrerett på varer og tjenester hvor prisene er avhengige av svingninger i finansmarkedet (§ 22 bokstav d). 

At man må "prise inn verdien av opsjonen" er ikke unikt for fastprisavtaler for strømselskaper - alle næringsdrivende som selger til forbrukere må prise inn kostnaden av forbrukerrettigheter. Slik sett er det ingen forskjell på om forbrukeren går fra avtalen fordi han ikke liker websiden deres eller om han går fra avtalen fordi han oppdaget at prisene var bedre et annet sted. 

Man kan naturligvis ta inn en opsjon om at selger fritt kan gå fra en fastprisavtale. Men en slik klausul vil antagelig ikke klare å konkurrere på markedet mot selgere som bare priser inn risikoen. 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...