Gå til innhold

Snapper opp Leicasamarbeid etter Huawei


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det har vært en rivende utvikling av sensorstørrelse på mobiltelefoner - en av de viktigste fysiske faktorene som øker teknisk bildekvalitet. Leica produserer ikke sensorer, men optikk. Optikk er den andre fysiske faktoren som øker teknisk bildekvalitet og her er det dessverre aksepterbar fysisk størrelse på optikken som setter de største begrensningene. Leica er velrenomenert og har god optikk men kan ikke omgå de fysiske begrensningene de heller. Skal du ha best mulig mobilkamera så er altså fysisk størrelse svært viktig. Se etter størst mulig bildebrikke + størst mulig optikk. Både diameter og tykkelse. Spe på med litt tester for å se hvor mye de klarer å manipulere opp eller ned bildekvaliteten. Vær obs på at all slik manipulasjon også har negative sider, så hvis du er purist, se etter minst mulig manipulasjon (rå-modus) så du kan styre den biten selv i programvare.

Lenke til kommentar

Sony-sjef hevder at smarttelefoner vil ha bedre kamera enn system-kamera i 2024 (den originale artikkelen er på Japans. Google translate tyder på at tolkningen er korrekt).

1) https://www.sonyalpharumors.com/surprise-statement-from-sony-manager-the-image-quality-of-smartphones-will-exceed-that-of-mirrorless-cameras-in-2024/

Mobilkamera og system-kamera er veldig forskjellige bransjer. Det er feil å tenke på mobilkamera som "system-kamera hvor alt er mindre og billigere". Mobilprodusentene har voldsomt volum, og kan derfor akseptere en start-kost av en annen verden. En divisjon av PhD-er som jobber på optikk, elektronikk, maskin-læring er ikke noe problem for Apple, men er kanskje et problem for Nikon. Motsatt så er 50g, 1 cm eller $50 et stort problem for mobilprodusenter men ikke nødvendigvis for Canon.

Hvis du ønsker et bilde med stor dybdeskarphet eller har plenty med lys så er ikke nødvendigvis stor effektiv aperture noen fordel. Da er mobil-kamera (gitt noen idealiseringer) "ekvivalent"(2) med større kamera. At mobiltelefoner da bruker optikk som er nært opp mot de fysiske lovene, og state-of-the-art sensor-teknologi kan da tenkes å utligne forskjeller. Når i tillegg mobil-kamera kan tilby tett integrasjon med avansert automatisering og skreddersydd post-prosessering så er det potensiale for å ta "bedre bilder". I noen sammenhenger.

Det virker rimelig å forvente at system-kamera på et tidspunkt vil ta til seg nyvinningene i mobil-markedet. Det å ta mange eksponeringer for så å kombinere disse sømløst er fullt mulig manuelt på et system-kamera, men det blir fort dillete hvis man skal lagre 1000 bilder for å produsere et bilde ut. Det er også lite båndbredde/plassvennlig, hvis man heller kan strømme pixlene igjennom en ISP og kombinere dem smart on the fly. For mange av oss som liker kontrollen man har med system-kamera så kan dette virke truende, men det gjorde også autofokus når det kom.

 

Noen oppgaver tror jeg at system-kamera vil løse best ganske lenge:

1. Portrett hvor man ønsker kontroll over DoF. Jeg har ikke sett noen smarttelefoner som gir god nok simulert lav-DoF til at jeg ville henge det på veggen.

2. Lav-lys-action på litt avstand. Prøv å ta bilder i en semi-dunkel idrettshall av juniorer som fyker rundt og spiller ball. Smarttelefoner fungerer ikke til dette.

3. Spesielle interesser. Hvis du ønsker fish-eye eller tilt-shift eller ekstrem macro så er det en fordel å kunne kjøpe et dedikert objektiv av høy kvalitet.

2) http://www.josephjamesphotography.com/equivalence/

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Enig i det meste du skriver der. Mobiltelefoner fungerer bra til mye, men ikke alt.

Det sagt så er faktisk fisheye og makro godt egnet for mobiltelefoner. Fisheye fordi optikken kan være relativt kompakt og fast optikk kan gi korreksjons-programvaren god nok info til å kompensere godt for store feil som kromatisk abberasjon, vignettering, astigmatisme m.m. Makro fordi man kan ha integrerte LED som gir god kontroll over lyssettingen og da kan man fint bruke sensorer med ekstremt små piksler og få høyoppløst makro med god kvalitet. Video er også et felt sensorer med små piksler har en fordel. Hver piksel mettes med et lavt antall elektroner og det gir mulighet for rask avlesning av et høyt antall piksler. Så kombinasjonen høyoppløst video og høy bilderate er faktisk noe små sensorer gjør svært bra. Store sensorer kan det samme, men da med et helt annet effektbudsjett og pris (Phantom, RED og NHK).

Personlig er jeg veldig obs på hvilket utstyr som egner seg best til hva og bruker systemkamera til noe og mobilen til andre ting.

Lenke til kommentar

3 ting gjør at jeg foretrekker "tradisjonelle" systemkamera.

  1. Søker. Er vel mest en solskinns-fotograf, og da er det ofte vanskelig å komponere bildet på en skjerm.
  2. Ergonomi. En moderne mobiltelefon er alt for tynn til at det er mulig å holde stødig (og igjen går det ut over muligheten for å komponere bildet. Ofte kommer fingrene i veien for skjermen, eller objektivet). Mulig dette er et mindre problem om man bruker hanskestørrelse mindre enn 12.
  3. Utskiftbar optikk. Gir jo mye større muligheter.

Når dette er sagt har jeg ofte blitt overrasket over kvaliteten på mobilbildene til tross for at det ofte blir "skutt fra hofta og i blinde.."

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...