Gå til innhold

Tilkobling av RJ11 telefonkontakt


Anbefalte innlegg

Jeg har en fasttelefon med en tidligere påmontert RJ45 (8 pin modulær) kontakt. Denne ønsker jeg å bytte ut med en RJ11 (4 pin modulær, 6P4C tror jeg den heter) kontakt, men lurer litt på noen ting:

1) etter å ha kuttet av den gamle kontakten (RJ45), og deretter fjernet den ytre isolasjonen til ledningen (med et avisoleringsverktøy) sitter jeg igjen med 4 ledninger. Må disse også avisoleres, eller skal jeg bare dytte de 4 ledningene inn i RJ11 kontakten og deretter bruke klemmeverktøyet (jeg har et slikt beregnet spesielt for disse kontaktene)?
(Jeg spør først og fremst fordi jeg sliter med å avisolere dem (avsioleringsverktøyet greier ikke ta tak pga. den korte avstanden til ytre isolasjonen like i nærheten, og med kniv eller tang så blir enden "nuppete" i og med at den tydeligvis inneholder en nylontråd i tillegg til kobberledning).

spacer.png

2) Jeg stusser litt på den tidligere oppkoblingen (som har fungert), fordi i forhold til RJ11-kontakten inni telefonen så var ledningene krysset. Altså, slik:

RJ11 (tilkobling til selve telefonen)        
1 svart
2 hvit
3 rød
4 gul
 

RJ45 (tilkobling som går inn i veggkontakten)
1
2
3
4 hvit
5 gul
6
7
8

 

Så... for å koble sammen to RJ45 kontakter, må jeg også krysse ledningene på et eller annet vis, eller kan jeg bare stappe den avisolerte ledningen inni den nye kontakten slik at koblingen på hver ende blir 1-1, 2-2, 3-3 og 4-4 (eller om ledningen er snudd andre veien, slik: 1-4, 2-3, 3-2 og 4-1)?

 

 

 

 

 

Endret av minimax
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du skal IKKE avisolere enkeltlederne, piggene i kontakta presses igjennom isolasjonen når du klemmer på kontakta. Det er kun de to midterste lederne i rj-45 pluggen (hvit / gul) som benyttes til telefon og de bryr seg ikke om polaritet, de kan snus sånn du måtte ønske. 

Endret av Woff
Lenke til kommentar
6 hours ago, Woff said:

Du skal IKKE avisolere enkeltlederne, piggene i kontakta presses igjennom isolasjonen når du klemmer på kontakta.

Ah! Ja, da blir ting litt enklere 😀

 

Quote

Det er kun de to midterste lederne i rj-45 pluggen (hvit / gul) som benyttes til telefon og de bryr seg ikke om polaritet, de kan snus sånn du måtte ønske. 

Jeg åpnet telefonen for å finne ut mer og oppdaget at det er kun pinne 4 (gul) og 2 (hvit) som er tilkoblet til telefonens kretskort, så altså ikke de to midterste pinnene. Den aktuelle telefonen er fra 80-tallet, og det har kanskje vært litt lite standardisert, eller?

Den andre enden skal plugges inn i en IP-telefonadapter, og det er kanskje her du sikter til at jeg bruker de to midterste pinnene på RJ-11 pluggen jeg skal sette på enden av ledningen fra telefonen?
Jeg må isåfall krysse to ledninger slik at de bytter plass (rød og svart) som er litt mer kronglete enn bare å sette inn ledningen og klemme med klemmeverktøyet, men regner med at det skal gå greit med litt overtalelse.

 

 

 

Endret av minimax
Lenke til kommentar

De to pinnene som benyttes i kontakten på telefonen vet jeg ikke noe om, men de som skal i veggkontakta er de to i midten av en rj-45. Du har beskrevet det korrekt som pinne 4 og 5, i din kabel var det vel gul + hvit.  

(Ser nå at du har de på pinne 2 + 4 i telefonkontakten. Vær obs på at det ikke er en standard i kontakta mot telefonen, den forbindelsen der varierer nesten fra apparat-type til en annen,) 

Skal du plugge inn ledningen i et telefon-adapter så gjør livet enkelt for deg selv og klipp vekk rød og svart leder. De er ikke i bruk! 🙂

Endret av Woff
Lenke til kommentar

Hvis du skal skifte pluggen mot telefonen så må du benytte de (to) pinnene som er i bruk der. Skal du bruke en rj-11 plugg i en telefonkontakt beregnet for rj-45 så skal du bruke de to i midten. Legg merke til at dette fungerer men pluggen vil sitte løst. Så bruk heller en rj-45 plugg.

Altså, med ditt apparat så vil en ledning med to rj-11 plugger ikke virke da det i telefonen er brukt pinne 2 og 4. Pinne 2 er i senter, men pinne 4 blir på siden av de to i midten hvis du forstår dette..

Lenke til kommentar

Beklager, jeg har nok vært litt uklar.
Det jeg ønsker å gjøre er å skifte den eksisterende kontakten (RJ-45) på enden av telefonen med en RJ-11 kontakt. Dette fordi telefonledningen nå skal plugges inn i en IP-telefonadapter, og den har en RJ-11 kontakt.

Nå som jeg vet hvilke ledninger som telefonen bruker (altså gul og hvit) trenger jeg bare vite hva hvilke pinner jeg skal koble disse til i en RJ-11 veggkontakt (eller rettere sagt IP-telefonadapterboksen). For i veggkontakter av RJ-11 typen så er det vel en standard som følges?
Søker jeg på nettet etter dette er det så mye motstridende info, og jeg vet ikke om Norge har sin egen standard heller.

OPPDATERING: her fant jeg et diagram som forteller at de to innerste (midterste) pinnene er for linje 1 og de to ytterste for linje 2 (om man har 2 linjer i bruk, noe jeg ikke har). Dette er for USA, men vet du om det er de samme midterste pinnene jeg skal bruke her i Norge?

 

image.png.b95f05bbff5485e895d67136992071b9.png

 

Endret av minimax
Lenke til kommentar

Nå ville jeg for sikkerhets skyld sjekke med leverandøren av ip-telefonadapteret, men VANLIGVIS benytter du her de to i midten av pluggen, pinne 2 og 3 og der skal du altså ha gul og hvit ledning. Det eneste som skjer hvis du bommer på dette er at du ikke får lyd i telefonapparatet, ingenting skades. Da koster det deg en rj-11 plugg.. 🙂
JEG ville satset på disse to pinnene hvis du ikke finner ut noe annet, men dette BURDE du kunne finne ut av ved å sjekke bruksanvisningen på telefonadapteret.

Endret av Woff
Lenke til kommentar

Enig i at det ikke skader å prøve 😀
Jeg kan ikke huske å ha lest noe om pinouts på telefonadapteret, så da gikk jeg ut fra at det er standardisert.
Jeg prøver de to midterste pinnene, jeg, og kommer tilbake med resultatet i tilfelle andre som leser lurer på det samme.

 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Det fungerte!

Veldig behagelig å kun føre ledningene inn i sporene (bytte om gul og rød først) og deretter klemme kontakten sammen med spesialverktøyet.
Og akkurat som du sa, ved å bruke de to midterste pinnene på den enden av RJ-11 kontakten som går i veggkontakten/IP-telefonadapteret så fikk jeg summetonen!

Takk igjen for god hjelp 😀

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...