Gå til innhold

Finansieringsbevis og Kontraktsposisjon i nybygg


Carew

Anbefalte innlegg

Jeg vurderer å slå til og kjøpe bolig i nybygg med ferdigstillelse 2024. Dette blir første leilighetskjøp for min del.

Slik jeg har forstått det skal 10% av kjøpssum betales inn ved kontraktssignering. Klarer enkelt å stille med 15% EK og finansieringsbevis. men har spørsmål hva som skjer etter dette. 

- Når overtakelse endelig kommer, må man da skaffe et nytt finansieringsbevis og ta en ny økonomisjekk med banken eller overfører man bare resterende EK og er ferdig med saken? 

- Når man får finansieringsbevis, godtar/forhandler man da også fram en rente som står i finansieringsbeviset eller har man et eget rentemøte først når boligkjøpet gjennomføres? Renten kan jo endre seg mye på 2 år.

Inntektssituasjon etc kan jo alltid endre seg i løpet av 2 år, så tenkte på risikoen for å få avslag på lånet ved overtakelse av boligen selv om man enkelt skal kunne betjene lånet. Har jo et stort utslag på potensielt makslån hvis lønn synker f.eks 50 000 og man får et barn.

Endret av Carew
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Dette er risikoen ved å kjøpe prosjektert bolig.

Fin.bevis er som regel kun gyldig i 3 mnd og ny vurdering/lånesøknad må legges inn før overtagelse.

Kan være smart å sjekke ut hvilken "angre" muligheter du har ovenfor utbygger og hvilke kostnad det blir for deg og om du har råd til det. Også lurt å sjekke om det er lov å selge kontraktsposisjonen, eller om utbygger krever at du overtar først før du selger

Lenke til kommentar

Enig med Loko. 

Men banken godtar i de fleste tilfeller "øyeblikksbildet" som gjelder når du søker finansiering. Har jobbet som kredittrådgiver i flere år, og dette er null stress. Så lenge du ikke regner med noen store omveltninger i privatøkonomien de neste årene, er ikke dette noe problem. Du kan også selge kontraktsposisjonen din dersom du skulle angre, men det resultatet er ikke gitt. Du kan i verste fall tape penger på det. 

Lenke til kommentar
PanserJohan skrev (3 timer siden):

Enig med Loko. 

Men banken godtar i de fleste tilfeller "øyeblikksbildet" som gjelder når du søker finansiering. Har jobbet som kredittrådgiver i flere år, og dette er null stress. Så lenge du ikke regner med noen store omveltninger i privatøkonomien de neste årene, er ikke dette noe problem. Du kan også selge kontraktsposisjonen din dersom du skulle angre, men det resultatet er ikke gitt. Du kan i verste fall tape penger på det. 

De siste årene så har flere utbyggere klausuler om at du må overta boligen først før du selger, hvis ikke så du betale xx.xxx kr i gebyr til utbygger for å gå ut av kontrakten.

Lenke til kommentar

Fra prospekt:

Sitat

 

VIDERESALG AV KONTRAKTSPOSISJON: Omsetning av avtaledokumentet forutsetter samtykke fra selger, samt at a) ny kjøper trer inn i de samme rettigheter og forpliktelser som følger av denne kontrakten og eventuelle tilleggs- og endringskontrakter, b) ny kjøper fremlegger tilfredsstillende finansieringsbekreftelse og c) at opprinnelig kjøper har innbetalt til meglers konto et administrasjonsgebyr til megler på kr 10.000,- inkl. mva.

Videresalg før selgers forbehold er avklart vil ikke bli akseptert. Selger/megler påberoper seg opphavsrettighetene til alt markedsmateriell for boligprosjektet, herunder bilder og illustrasjoner. Det er innført forbud mot å selge andelen fra yrkesutøver til en som ikke kan eie andelen etter reglene i burettslagslova § 4-1 og 4-2. For eksempel innebærer dette at samme person ikke kan kjøpe to eller flere andeler i ett og samme borettslag

Heller ikke kan en juridisk person kjøpe én eller flere boliger for å videreselge før innflytting. Selger/megler påberoper seg opphavsrettighetene til alt markedsmateriell for boligprosjektet, herunder bilder og illustrasjoner. Kjøper kan ikke benytte boligprosjektets markedsmateriell i sin markedsføring for transport av kjøpekontrakt uten megler/selgers samtykke

 

Ut i fra hele teksten leser jeg det som at det ikke er lov å kjøpe med hensikt om videresalg, men har man en god grunn så går det greit.  Eller blir dette en feiltolkning og avsnittet i fet skrift trumfer alt annet som står?

Også tror jeg dette avsnittet forklarer hva som skjer hvis man f.eks ikke får finansieringsbevis ved overdragelse:

Sitat

Handelen er juridisk bindende for begge parter ved aksept. Dersom kjøper ikke overholder sin forpliktelse med tilfredsstillende finansieringsbevis, er kjøper allikevel bundet og selger vil kunne påberope avtalen som vesentlig misligholdt og heve avtalen. Kjøper samtykker til at omkostninger og eventuell underpris knyttet til heving og dekningssalg i så fall dekkes av kjøper.

Tror dere dette kan tolkes som en "snill" kontrakt hvor eneste risiko er at boligen har falt i verdi? Har allerede blitt publisert et nytt byggetrinn hvor eksakt samme leilighet har 1.6% prisøkning og ferdigstillelse 6 mnd senere. Frister å bare kaste seg ut i det, men må bare ta en risiko vurdering på "worst case" scenarioer først.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...