Gå til innhold

Solceller og batteripakke kan gjøre bygget til en brannbombe [Ekstra]


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

"For en 16A kurs skal sikringen løse ut ved 160 ampere" ??

Kanskje man skulle være litt mer presis i beskrivelsen. En sikring bruker litt tid på å løse ut. Og som regel har man spesifisert forskjellig tid avhengig av hvor mye strøm som går. Så hvilken forutsetning ligger til grunn for å si at en 16A sikring trenger 160A for å løse ut? For jeg er ganske sikker på at sikringen vil løse ut også ved 25A om man bare venter lenge nok.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Litt upresist i artikkelen, men det er en kjent sak at kortslutningsytelse* er en viktig utfordring ved batteridrift.

* Kortslutningytelse er at batteriet skal yte nok til at sikringene skal kunne løse ut raskt nok. Kan UPSen bare levere 30A ved kortslutning så tar det laaang tid før 16A-sikringa løser ut. I verste fall kan kan det være nok til å starte en brann.

Løsningen er egentlig ganske enkel: UPSen bør ha høy nok kortslutningsytelse for sikringene. Normalt er det største sikring som er problemet. Kan UPSen levere 30A ved kortslutning så bør kanskje høyeste kurs være 6 eller 10A (avhengig av sikringstype). Det finnes beregningsprogrammer for slikt og elektrikere bør ha dokumentasjonen på dette i orden både ved normaldrift og ved batteridrift. Poenget er, ikke ta DIY snarveier. Skaff dyktige fagfolk og få alt på stell.

Endret av Simen1
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Her er det referert til vernet sin I5-verdi, dvs. den straumen som garantera elektromekanisk (øyeblikkeleg) utkopling. Som nemnt, vil vernet også kopla ut ned ein lågare straum etter ei tid, men det er ikkje nødvendigvis i samsvar med forskriftene.

Det eksistera forøvrig mange forslag til løysing på problemstillinga, bl.a. gjennom å tilføra ekstra kortslutningsstraum: https://hdl.handle.net/10037/12235

Endret av Bjarte Hoff
Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...

I slike tilfeller kan det være på sin plass å kjøre aktiv overvåkning av utsatte kurser og bruke aktiv utløsning av vern via shunt trip som en løsning. Ikke nødvendigvis veldig billig, men ikke veldig komplisert.

Økt kortslutningsytelse krever gjerne (grov) overdimensjonering av invertere og utløser andre (større) kostnader.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...