Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Hvorfor smelter is fortere i saltvann enn i ferskvann?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Sitat

Det har sammenheng med at vannets tetthet er påvirket av temperatur og saltholdighet. Rent vann har smeltepunkt ved 0 °C, men størst tetthet ved 4 °C. Sjøvann har smeltepunkt under 0 °C. Det kan altså bli minusgrader i sjøvannet. Dessuten blir sjøvann tyngre jo kaldere det blir. Sjøvannets tetthet stiger helt til rett før frysepunktet.

 

Lenke til kommentar

Man kan også tenke på det slik, når vann har andre partikler i seg så fører det som oftest (men ikke alltid, kommer ann på hvilke partikler) at båndene mellom vannmolekylene blir svakere. Litt samme som å bygge en betongblokk der du mitt inni skal ha isopor istedenfor betong, den vil rase enklere enn en ren betongblokk. Saltet som er i sjøvann er litt som isopor for betong, når det kommer til krystallformasjon av vannmolekyler. Det er også entropi knyttet til dette, da entropien er høyere når vannmolekylene og saltet er mikset (derav i væskeform), enn når det er i fast masse hvor saltet og vannmolekylene er separert.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...