Gå til innhold

Slik kan Norge få maks fart på havvindsatsingen


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Der er bare en eneste rasjonell grunn til å subsidiere utbygging av offshore vindkraft i Norge, det er å kvalifisere norske selskaper for å kunne yte tjenester i det internasjonale vindkraftmarked. Da må selvfølgelig kontraktene og den offentlige støtten styres mot det målet. Vi trenger ikke kraften selv. Siden 2006 har vi vært netto krafteksportør hvert år av til sammen 120 TWh kraft med unntak av 2010 da vi importerte 7 TWh, og i 2006 og 2019 var eks/imp i balanse. Kraftoverskuddet er bl.a. tilstrekkelig til full elektrifisering av den norske bilparken. Dessuten viser alle prognoser økende kraftoverskudd i vår del av verden. Økende kvotepriser gjør det forståelig at noen land vil erstatte sin fossile kraftproduksjon med fornybar, noe vi ikke kan siden vi ikke har fossil kraft. Å bygge ut kraftproduksjon vi ikke trenger, som vi må selge til andre med tap, og hvor norske strømkunder må dekke tapet, er ingen god ide.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Men er de bedre å satse på hydrogen til båter og biler og fly?

Er enig med økt elektrosering problemet er hvordan løse det på det som trenger mest drivstoff.

Blir equinor lagt ned forsvinner store inntekter og blir mere skatt og utgifter og mindre inntekter.

Sitat

Å bygge ut kraftproduksjon vi ikke trenger, som vi må selge til andre med tap, og hvor norske strømkunder må dekke tapet, er ingen god ide.

Men kina og afrika vil ikke betale 15 kr per kw faktisk er drivstoff og kull under halv pris en i norge. er kun usa og norge er ganske dyrt.

Endret av LMH1
Lenke til kommentar

Forfatteren  omgår bevisst "elefanten i rommet": hvor mye skal vi bruke av ,"folkets penger" for å sitere Rødt, til å subsidiere havstrøm.Stavanger Aftenblad hadde for ca. ett år siden en oversikt fra Storbritania og det var enorme summer britiske borgere betalte til vindkraft utbyggere, deriblant Equinor. Storbritania bruker vindkraft til å fase ut kullkraft og får således dobbel gevinst, de trenger ikke å importere kull og reduserer utslippet av CO2.Ingen av disse motivasjons faktorene er gyldig for Norge. Som på pekt av andre debattanter så trenger Norge, for øyeblikket, ikke mer elektrisk kraft og det er meningsløst å pøse inn mange milliarder i en industri som kun lever pga. subsidiene. Trenger vi mer kraft i fremtiden, så kan vi bygge ut når den tid kommer. Vindturbin prosjektet på Haltenbanken viser en merkelig verden. Alt teknologisk interessant bygges i utlandet og det er kun betong fundamentet som lages i Norge. Kostnadene vi har sett, og hvor vi, via Enova, spytter inn 2,4 mrd kroner, er kun for vind strømmen. Plattformene må delvis bygges om og kobles sammen for å kunne bruke strøm fra en ekstern kilde og dette vil koste noen mrd. Og til slutt, plattformene må ha kontinuerlig strømforsyning mens vindstrøm er syklisk. Derfor må de beholde gassturbinene for å sikre driften.

 

Lenke til kommentar
50SZBEQO skrev (1 time siden):

Forfatteren  omgår bevisst "elefanten i rommet": hvor mye skal vi bruke av ,"folkets penger" for å sitere Rødt, til å subsidiere havstrøm.

 

Oljeskattepakken som Stortinget vedtok i fjor har en helt ukjent verdi:

– Oljeselskapene får i bøtter og spann – E24

Kritisk til oljestøtte: – Vet ikke om vi får pengene tilbake – NRK Norge – Oversikt over nyheter fra ulike deler av landet

Tallene varierer fra åtte milliarder til flere titalls milliarder, avhengig av om de utbygninger Norge gjennomfører er lønnsomme, eller om feltene i Midt - Østen og andre deler av verden - der det koster en brøkdel å hente opp oljen - gjør norske felt ulønnsomme.

Men at oljebransjen ble subsidiert er det ingen tvil om. Så vi kan begynne der, vindkraft"skeptikere" har nå i mange år sutret over alle disse subsidiene vindkraft har mottatt. Landbasert vindkraft er i dag lønnsomt uten subsidier i Norge, og det er et tidsspørsmål før tilsvarende vil være tilfelle til havs.

Men så dukker "skeptikerne" opp og fortsetter å hevde at vi har "nok kraft" i Norge og derfor ikke har behov for å bygge ut mer. Vi har nok olje og laks også, men like fullt fortsetter vi å øke lakseproduksjonen og fortsetter å produsere uendelig langt mer olje enn vi har bruk for selv. Og i motsetning til olje er laks og fornybar kraftproduksjon noen som i prinsippet kan vare inn i evigheten og gi eksportinntekter til kraftkrevende industri eller store inntekter ved direkte eksport av kraft til Europa.

Vindkraft av ulike typer i kombinasjon med magasinkapasiteten i vannverkene gir Norge en helt unik posisjon. Men så har vi fått en slags nynasjonalistisk bølge med SP i spissen som ikke vil bygge utenlandskabler eller å utnytte denne muligheten fordi vi skal ha billig kraft for å fyre opp varmekablene til oppkjørselen til garasjen.

Det er den store elefanten i rommet.  

Endret av Windfarmer
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...