Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Karbonering av øl på flaske


Anbefalte innlegg

Hei, jeg har Kjemi 2, og vi driver med å lage øl via ølbryggeri. Morsomt prosjekt som vi jobber med siden muntlig eksamen er avlyst. 

Jeg er på gruppe og jeg har oppgave med å finne fakta om "karbonering av øl". Men jeg sliter med å finne den kjemiske reaksjonen som skjer. Som jeg forstår så er karbonering at vi lukker systemet, CO2 blir tvunget til å reagere med H2O. 

Men har litt problemer med å finne nettsider med mer fakta om dette. Er det noen som vet om nettside, eller fakta som kan hjelpe meg?

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Korleis er det du skal karbonere?

På flaske så karboniserer ein vanlegvis med å tilsette sukker eller aller helst karbohydrat i form av ugjæra vørter og lukker flaska. Då startar gjæringa opp igjen ved at gjæret spiser sukkeret og produserer CO2 som på grunn av at flaska er lukka blir absorbert i væska.

Den andre måten å karbonisere på er ved å trykke ølet med CO2 gass direkte, då vanlegvis på ølfat. Ved slik karbonisering så tilsestter ein CO2 direkte og brukar høgt trykk og/eller lav temperatur til å få gassen til å bli abosorbert inn i væska ettersom ølfatet er tett slik at gassen ikkje kan forsvinne ut i lufta.

Lenke til kommentar

Ved ølproduksjon så er det såkalt "ettergjæring" som skaper kullsyren man har i ferdig øl. Først gjæres det så det blir store mengder alkohol og kullsyre dannet, kullsyren som dannes under hovedgjæringen går ut av en vannlås, så tilsetter man bittelitt sukker i hver flaske etter tapping som starter ettergjæringen og den kullsyren som dannes der er den som blir i ferdig øl.

De gjør det litt anerledes på store bryggerier selvfølgelig. Noen bryggerier, så vidt jeg husker, karbonerer øl direkte også, akkurat som når man bruker en sodastream.

https://snl.no/gjæring

Ser ut at første avsnitt er det du leter etter "I dagligtale menes gjærsoppenes spalting av sukker til alkohol og karbondioksid." Hvis du skal ha noe mer teknisk enn det så må du lete etter hvordan gjær fungerer.

Edit: Du kan også lese litt her https://snl.no/karbondioksid og se litt ned på siden under "Løst i vann".

Endret av Melonskall
Lenke til kommentar

For produksjon av CO2 kan dere vise hvordan gjær omdanner karbohydrater, f.eks  C6H12O6 (glykose), til C2H6O (etanol) og CO2 via anaerob forbrenningsprosess. Det har dere sikkert allerede vist i prosjektet hvis dere har laget etanol på den måten.

Siden flasken er lukket kan man da vise til hvordan løsligheten av CO2 i vann avhenger av trykk og temperatur for å vise hvor mye som går over i løsning og hva trykket i flasken blir.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...