Gå til innhold

I Danmark kan man kjøpe varmepumpe som abonnement [Ekstra]


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

For leverandøren er det en grei måte å selge inn service og samtidig unngå sunn konkurranse på servicen. Ulempen er at reklamasjonsansvaret løper hele abbonementsperioden, altså potensielt lengre enn normal garantitid og reklamasjonstid.

For kunden gir dette forutsigbarhet, omtrent som forsikringer eller fastrente på lån, men forutsigbarheten er selvsagt ikke gratis. Det koster.

Samlet sett tror jeg dette vil føre til mer bruk og kast. Folk vil finne det for enkelt å si opp et abbonement og tegne et nytt om de vil ha en nyere varmepumpe uten gulnet plast, kanskje med noen fancy nye funksjoner/apper og lignende. Altså lignende lavere ansvarsfølelse som det leketakere har for leilighetene de bor i, sammenlignet med de som eier leilighet. Varmepumper fra oppsagte abbonement vil neppe leies ut til nye abbonenter. De kasseres nok. Derfor tror jeg praktisk levetid på pumpene vil synke. Færre år å fordele investeringen ut over bidrar ytterligere til i praksis høyere kostander ved å abbonere enn ved å eie.

Varmepumpebransjen blir sikkert fornøyd med både å få bukt med den "dumme" sunne konkurransen på service og økt omsetning av pumper, som igjen gir positive ringvirkninger for fabrikkene.

Avfallsbransjen vil få et stadig økende berg av varmepumper å håndtere.

Lenke til kommentar
Simen1 skrev (3 minutter siden):

Samlet sett tror jeg dette vil føre til mer bruk og kast. Folk vil finne det for enkelt å si opp et abbonement og tegne et nytt om de vil ha en nyere varmepumpe uten gulnet plast, kanskje med noen fancy nye funksjoner/apper og lignende.

Kast? Hvorfor ikke selge brukte varmepumper på det åpne bruktmarkedet? Varmepumper som er demontert forskriftsmessig (og det skal de jo) er ingen problem å montere opp igjen en annen plass. 

Simen1 skrev (3 minutter siden):

Avfallsbransjen vil få et stadig økende berg av varmepumper å håndtere.

Det er faktisk et helt greit marked for brukte varmepumper.

Lenke til kommentar
Hanhijnn skrev (1 time siden):

Det er faktisk et helt greit marked for brukte varmepumper.

Er det? Hvor finner jeg det?

Et av problemene med bruktsalg av vanlige varmepumper er at selger må sikre at kjøper monterer det forskriftsmessig, altså av en person med F-gass sertifikat og varmepumpeforeningen har en standardpris på 5-6000 kr for det arbeidet. Den høye prisen reduserer bruksverdien. Tenk hvis bruktbiler hadde krav om en ekstraordinær sjekk på verksted som kostet 50 000 kr. Da hadde mange fullt brukbare biler blitt skrotet i stedet for gjenbrukt (elendig eksempel siden vi er midt oppe i et teknologiskifte men kom ikke på noe bedre i farta)

Montørkostnadsproblemet mener jeg kan løses på to måter:

1. Gå over til CO2-varmepumper (som ikke bør ha krav om F-gass sertifikat, noe jeg er usikker på om de har)

2. Gå bort fra den vanlige todelte løsningen (innedel + utedel) til én enhet som monteres gjennomgående i en åpning i veggen, eller monoblokk-varmepumper (all gass er i utedelen, kun vannrør føres inn gjennom veggen).

Lenke til kommentar
Simen1 skrev (48 minutter siden):
Hanhijnn skrev (2 timer siden):

Det er faktisk et helt greit marked for brukte varmepumper.

Er det? Hvor finner jeg det?

Finn.no? Kjøp/salg-grupper på Face?

Vi kjøpte brukt varmepumpe, og fikk den installert av en sertifisert montør, mye billigere enn det du antydet. Men da monterte jeg alt selv, og så kom montøren og sjekket at det var gjort riktig, før han koblet sammen og fylte på med gass. Var gjort på mellom 1 og 2 timer.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...