Gå til innhold

Hva tenker du om Norges fremtid?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Skatte -og avgiftsnivået i Norge er sannsynligvis allerede "over grensen", på den måten at staten får inn mer ved å senke skattene, fordi flere bedrifter overlever, samtidig som det blir lettere å starte opp nye. 

Men det betyr ikke stort. Etterhvert som det blir mindre oljepenger, vil skattene likevel øke. Jeg tenker til et nivå som ligner det Danmark og Frankrike har. Det blir en bitter pille å svelge for mange i privat sektor, siden det handler om å redde offentlige og subsidierte arbeidsplasser samfunnet egentlig ikke trenger, samt opprettholde sjenerøse velferdsordninger som en del mennesker utnytter. 

Eliten i Norge er sosialdemokratisk, inkludert Høyre. I tillegg er det så mange som lever av statlige overføringer, at FrP alene ikke kan forandre det rådende økonomiske paradigmet. Derfor vil skattene øke, ettersom det blir mindre oljepenger. 

Ellers kommer mye an på teknologi. Hvis automatiseringen, mekaniseringen fortsetter, og Norge henger med på denne trenden, kan landet få sterkere økonomisk vekst, selv om de høye skattene og den store offentlige sektoren sannsynligvis vil dempe veksten en del.

 

Lenke til kommentar

Norge lider fortsatt av Hollendersyken i stor grad, selv om oljepengene og oljesektoren dekker over det verste.
Vi får lite igjen for utflaggingen av f.eks verft. 
På de tekniske feltene får Norge igjen mye for den høyere utdanningen vi kan gi vårt folk, selv om utdanningen på de lavere nivåene må etterløpes for å dekkes over. Problemet der blir igjen en form et problem vi har hatt før oljen: Kapitalen er bundet til olje, skog, fisk og mineral. Så vi får ikke noen globale eksportkonsern utenfor disse feltene.

Selvforsyningsgraden er fortsatt lav, og det er problemer med måten Felleskjøpet/Gilde/Tine har integrert seg inn for å tjene penger. Delprivatiseringen siden 90-tallet har gjordt at man går lengre og lengre bort fra selvkost prinnsippet, og foredlingsmellomleddet er ikke et produksjonsledd.
Kommunalt er det vel fortsatt problemer med manglende sammarbeid. Skulle gjerne likt å sett hva som har gått an vis man har utvidet kommunegrensen fra Oslo til de 2-3 nærmeste og slukt dem.
Infastrukturbyggingen er relativt svak, og har vært det siden krigens dager. Det har vært og forblir at man bygger meter for meter, kommunegrense for kommunegrense.

Ellers er fremtiden relativt lys.
Så lenge det ikke blir nok global hungersnød til at kronen/dollaren/euroen blir verdiløs som handelsmedium, så vil ikke forsyningrsgraden slå sprekker i politikken.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...