Gå til innhold

Bred kritikk av regjeringens nødrespiratorbestilling


Anbefalte innlegg

21 minutes ago, kha said:

Ville du hoppet om du fikk tilbud om en paraply? en presenning med snorer? 

Dette utstyret må være godt nok til å være en reel hjelp i situasjonen. Dersom ekspertisen mener at dette ikke hjelper, så er det noe man bør lytte til.

Hvis flyet står i brann, og du er død om to minutter og det du får valg mellom en nødskjerm og ingen fallskjerm, så bruker du nødskjermen. Hvis ekspertisen synes det er for dårlig, så bør man lytte til dem, og samtidig faktisk dele ut de nødskjermene mens man tenker videre.

Det største problemet allerede nå, er at respiratorer krever akkurat disse menneskene for å drifte dem - og det er ikke nok av dem. Vi kan ikke klone ekspertisen, og vi rekker ikke utdanne flere med fullgod ekspertise. Da må vi velge mellom å senke kravene både til ekspertise og utstyr midlertidig, eller ikke hjelpe. Ekspertisen er rasende fordi de må overbelastes og sannsynligvis også se på at ukvalifiserte tar over deres arbeidsområder. Det er også en risiko for at det skjer permanente ansvarsoverføringer og at det blir en permanent svekking i kvaliteten på arbeidsutstyret.

Men akkurat nå så får vi sette disse bekymringene til side og gjøre det beste vi får til. Så er det viktig at det ikke blir akseptert som godt nok på sikt.

 

Edit: Ekspertisen er naturligvis også rasende fordi de også vet om andre tiltak som de synes er viktigere. Vi får tiltro helsevesenet/oljefondet at dette tiltaket ikke skal blokkere for andre tiltak.

Endret av tommyb
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Poenget er om man skal kjøpe/lage 1'000 paraplyer, 100 presenninger med tau eller 10 fallskjermer. 

Vi har ikke uendelig med tid eller ressurser. Nødrespiratorer med lite eller ingen effekt vil fjerne fokuset/ressursene på å lage bedre løsninger.

 

Ps. Jeg vet ikke om disse er bra nok eller ikke, jeg argumenterer kun mot holdningen "noe er bedre enn ingenting"..

Lenke til kommentar

Klipp fra artikkelen vi diskuterer.

 

«Ifølge regjeringen har produktet blitt vurdert av eksperter ved universitetssykehusene i Oslo og Stavanger».

 

«Det er Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og bedriftene Servi og Lærdal Medical som samarbeider for å produsere nødrespiratorer i Norge».

 

Hvem mener du ( KHA ) er kvalifisert ?

Lenke til kommentar

Hvis vi tror vi trenger 1000 "fallskjermer" og det finnes bare 10 å få kjøpt, så kjøper vi de 10 og så får vi vurdere om nødskjermene kan redde noen liv. Tror vi det, kjøper vi av dem også.

I denne sammenhengen har vi begrenset med tid men rikelig med penger. Det fantes ikke respiratorer å kjøpe. Nå har man fått stablet sammen et alternativt produkt. Steg to er å møte respiratorene med kompetanse. Å få lært opp nok personell er vanskelig. Men har man ikke respiratorer kan man heller ikke lære noen å bruke dem, så steg 1 må på plass uansett.

Uten å følge opp med steg 2, er steg 1 både nyttesløst og bortkastet. Det virker å være en faglig uenighet om hva steg 2 skal være. Det perfekte steg 2 er å ha kvalifisert og tilgjengelig personell opplært på respiratorene. Det kommer ikke til å bli løst i tide dersom smitten kommer ut av kontroll. Men det går an å oppnå ganske mye med et alternativt steg 2 og lavere forventninger. 

Noe er bedre enn ingenting når "ingenting" betyr "ingen hjelp til å puste". Mange er redd for at nødrespiratorer tar bort fokus fra andre løsninger. Det er ikke nødvendigvis riktig. Vi har penger til å jobbe opp mange spor samtidig, men vi har ikke tid til å vente på perfekte løsninger.

Ingen påstår at det er valgt den ultimate løsningen for bruk av tid og kompetanse. Men når det kommer opp et åpenbart bedre forslag, vil det også bli prioritert. Såpass mange hjerner er i problemløsningsmodus nå, at det kan vi være sikker på.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
2 hours ago, SteinGo said:

Klipp fra artikkelen vi diskuterer.

«Ifølge regjeringen har produktet blitt vurdert av eksperter ved universitetssykehusene i Oslo og Stavanger».

«Det er Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og bedriftene Servi og Lærdal Medical som samarbeider for å produsere nødrespiratorer i Norge».

Hvem mener du ( KHA ) er kvalifisert ?

Klipp fra artikkelen vi diskuterer.

"Norsk Sykepleierforbunds landsgruppe av Intensivsykepleiere og Norsk anestesiologisk forening anser dessverre produktet som presenteres her som inadekvat som behandlingstilbud til intensivpasienter generelt og til COVID-19-pasienter med akutt lungesviktsyndrom (ARDS) spesielt"

FFI og de som produserer dette er ikke nødvendigvis ekspertise, og regjeringen er ikke en nøytral kilde.

Det er ikke slik at alt er bedre enn ingenting, ettersom dette kan få folk of fokus vekk fra problemet. Følgende uttalelser gir inntrykk av at "respiratorproblemet" er løst for Norge sin del, og det er svært skummelt dersom det ikke er tilfellet.

"– I første omgang skal det produseres 1000, men på sikt kan produksjonen økes vesentlig, sier statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse tirsdag.

– Dette er veldig gode nyheter. Vi vet at Norge i løpet av de nærmeste månedene kan nå en topp i antall syke pasienter med covid-19. Disse nød-respiratorene gjør helsetjenesten bedre i stand til å håndtere en slik topp, sier Solberg.

Regjeringen garanterer for finansiering av prosjektet og respiratorene.

– Norge kommer nok ikke til å trenge alle disse. Men vi må være forberedt på å komme i en situasjon der mange blir syke samtidig, sier Solberg, og legger til at Norge kan bidra internasjonalt."

Endret av kha
Formatering for lesbarhet
Lenke til kommentar

Det er klart at problemet er mer komplisert enn at det kun mangler respiratorer, men disse kan da absolutt være bedre enn ikke noe. 

Som de fleste andre synserne kan jeg ikke veldig mye om respiratorer, men jeg tror også denne kan være, eller kanskje bli mer avansert enn førsteinntrykket. Den ser jo i utgangspunktet ut som en mekanisk arm som pumper en manuell lærdalsbag, men om den er forsynt med en trykksensor og kanskje også en styrt ventil for å slippe ut trykk samt en o2 måler på pasientern, ser jeg ingen grunn til at den mekaniske armen kan styres ganske så presist og kontinuerlig justere trykk, mengde etc ganske så bra. At selve luftpumpa er en simpel synlig belg betyr ikke nødvendigvis at den er dårlig, om styresystemet er bra.  Det er nok betydelig være at den er ukjent for de som skal betjene den og sikkert kan ha noen barnesykdommer

Jeg så fungerende assisterende helsedirektør Espen Nakstad snakke om denne i dag, og han virket ikke så negativ. 

... Og han har jo en doktorgrad i respiratorbehandling... 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
dahln skrev (7 timer siden):

Det de sier er at en respirator krever folk som skal overvåke pasienten. Hvis du ikke har nok folk, så hjelper det ikke hvor mange respiratorer du har. Og nødrespiratoren er mer arbeidskrevende enn de som de allerede har.

Ja, men hva tenker du man kan gjøre når det er 4 som trenger respirator med bare 2 vanlige respiratorer tilgjengelig?

Lenke til kommentar

Her [lenke:NRK] er forresten en relatert sak som viser respiratoren. Den er jo ikke ment å ersatte respiratorene, den er ment å erstatte mennesker som manuelt bruker en handholdt pustebag først når alle de andre respiratorene er opptatte. Fordi mennesker kan ikke stå og gjøre denne jobben manuelt i timesvis, de må frigjøres til andre oppgaver.

Det er jo til og med forklart gjennom kritikken:

- Vi har alternative respiratorar som er betre, og vi skal kome langt ut i pandemien før vi tyr til desse. Dette må vere til naud-bruk med to strekar under naud.

Ja, det er jo det alle har ment hele tiden.

Endret av tommyb
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...