Gå til innhold

Software Defined Radio - oppstartskit til nybegynner?


Anbefalte innlegg

Hei,

jeg har (dessverre..) altfor mange hobbyer. Radiokommunikasjon, og hvordan signaler kan traversere luften (kanskje mest fysikken, hvordan funker dette?), har i flere år fascinert meg. Jeg kan svært lite om dette, men har alltid hatt lyst til å lære meg mer. I dag leste jeg en artikkel hvor de skrev om SDR (Software Defined Radio) og hvordan kan ved å kjøpe en dings (e.g. fra NooElec) til noen få hundre kroner kan "se" grafisk fremstilling av radiobølger som finnes overalt i luften. Dette gjør meg nysgjerrig. 

Jeg forstår dette er et tilnærmet uendelig stort område, men dersom jeg kun ønsker et enkelt kit som kan hjelpe meg litt på veien, hva anbefaler dere meg å kjøpe? 

1) Hvilket merke anbefaler dere? Modell?
2) Dersom NooElec er et bra merke, hvilken av deres produkter anbefales? Smart, SmarTee, Mini, Nano?? Jeg forstår ikke forskjellene.. Trenger kun noe som funker for en nybegynner til en billig penge, ca. 500kr. Gjerne som et kit med antenne etc. w
3) Hvilken software anbefales? Er på Mac. GQRX?

 

Gi meg gjerne en kortfattet introduksjon eller pek meg i retning av en fin nybegynnertekst/-artikkel som jeg kan lese ? Takk for svar!

 

EDIT: Jeg lurer på om dette settet er riktig for meg. Får jeg kjøpt dette fra norsk butikk? Vil jeg møte på problemer om jeg importerer denne (trengs tillatelse? Ulovlig på noe vis?)?

Endret av Anterialis
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg bruker også RTL 820T2 og den fungerer utmerket, så det du har plukket ut vil funke. Den er såpass utbredt at det finnes haugevis med software på windows i alle fall, så bare finn noe du liker. T2 er mer optimalisert for mindre støy enn T.

Et billig kit for å leke med er dette. Du får med DVB-T støtte til å ta inn Digital-TV og Radio. Du har også tuner som tar inn FM og AM etc. Har du rette dekoderene kan du til og og med ta imot sattelitter som gir deg værdata etc. Dette er en utrolig anvendelig liten sak. Du kan faktisk sniffe GSM på 900 MHz. Den stopper dog på ca 1,8 GHz, så du må bruke utstyr som trasponerer ned svære frekvensbånd om du ønsker å gå høyere i frekvens. Det som er ulovlig er vel borte med digitaliseringen med krypto nå, og det er kun en mottaker. En sender er restriktiv, og dårlige sendere er verst fordi de sender ut mye støy over mange frekvenser.

Du får 820T2 uten branding og da er den ca halve prisen. Så ingenting om NooElec for noen år siden da jeg kjøpte min blå generiske thumbdrive-style ala den jeg linker til.

Endret av vidor
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...