Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Diabetes 2 og trening/kostholdsråd


Gjest Slettet+asdf145

Anbefalte innlegg

Gjest Slettet+asdf145

Hei, jeg er ei jente/dame på 28år. fikk påvist diabetes 2 i mai 2019. Hadde da veldig høyt blodsukker. tar kun en metformin 500g tablett og victoza 0,6mg daglig.Nå ligger langtidsukkeret på rundt 6/6,5 mmol.  8-9 om morgenen, 5-7 midt på dagen rett før legge tid rundt 8-10. Noen som har tips til hva jeg kan gjøre for å få litt mindre bs om morgenen? kvelden?

 

Typisk  mat dag for meg er:

Frokost: 1 grov skive med skink/skinkeost/servelat  og et appelsin juice glass

Lunsj: 2 grove skiver med makrell i tomat med ost og skinke oppå + saft uten sukker

Middag: 2poteter med kjøttkaker/snitzel/fiskeboller/fiskekaker/ørret/joika/bacon++

Kvelds: 2 skiver med skinke,ost,servelat osv med tomat/agurk med melkegllass/juice.

 

Spørsmål 2:

Veier ganske lite 55kg, men har ganske mye fett rundt magen. 150cm høy.  Vil gjerne ha vekk fett, men er redd jeg veier ganske ganske lite viss jeg tar vekk en 10-15cm.

Har dere noen tips hvordan jeg får vekk noe fett rundt magen? Burde jeg bygge litt muskler?Styrketrening?

 

på forhånd takk

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Langtidssukkeret ditt er jo bra det. Kutt ut appelsin juice og all drikke iløp av dagen som inneholder kalorier, begynn med vann eller sukkerfri saft og erstatt alt væskeinntak med dette. Er enorm tilhenger av melk selv, men juice og melk er kalori bomber. Spis heller mer sunn mat om hjernen ikke blir fornøyd. :)

Svaret på om du burde bygge mer muskler er: JA! :D  Styrketrening er kjempe.

Du måler bs 2t etter matinntak?

 

Endret av Szeth
Lenke til kommentar

Magefett tilsier vel at du spiser ganske insulinogent, dvs at du trigger insulin av det du spiser.

Dessverre er det lite vanlig å sjekke insulin-utskillelse av forskjellig mat, men du finner litt hvis du leter. Regner med du vet om å spise lavglykemisk, men det mange ikke vet er at det er andre ting enn bare karbohydrater som er insulinutskillende, så det lønner seg å sjekke opp insulinogen faktor. https://optimisingnutrition.com/2015/03/30/food-insulin-index-2/

Du kan prøve å spise sunt vegansk en periode, noe som ofte nedregulerer diabetes som regnes som en kostholdsbasert lidelse.

Styrketrening hjelper deg å få forbrent energi og det hjelper mot diabetes som en nå mener kommer av for mye fett i cellene (IMF, intra myocellular fat)

Ellers kan du sjekke ut materiale til Gabriel Cousens som har hjulpet mange diabetikere med metodene han bruker.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+asdf145

@szeth 

Måler bs når jeg våkner, rett før jeg spiser lunsj, 2t etter middag og rett før leggetid. Tips til styrketrening? Er ikke treningssenter der jeg bor, har heller ikke vekter men kan alltids kjøpe utstyr. 

 

@vidor

lavglykemisk aldri vært borti ☹️

 

 

Takk for svar

Lenke til kommentar

Mitt råd er i alle fall å skippe fruktjuice som er veldig lett tilgjengelig sukker for kroppen. Spis heller frukten. Er forsåvidt ikke så veldig begeistret for fake sukker heller p.g.a både smak og ugangen den gjør, så jeg drikker helst vann eller smakssatt med litt sitron, eplecider-eddik eller annet. Juice og annen søt drikke går på det jeg skrev om å spise lavglykemisk. Dette er for å holde blodsukkeret under kontroll og å roe ned insulin. Insuin er der for å bygge opp kroppen med det man spiser, men næringstilgangen i dag er så stor at den ofte er så høy at insulinet øker så mye at folk utvikler diabetes. Jeg er heller ikke så begeistret for melkeprodukter da de inneholder insulin-lignende stoffer for å få en kalv til å vokse seg opp til 600 Kg på kort tid. Melk kommer kun fra (kunstig) gravide kyr og er også full av østrogen. Det gir også mest beinskjørhet heller enn å bygge opp skjelettet. Du får bedre beinbygging av å spise broccoli(!).

Hvis du vil bremse Diabetes 2 må du nok lese deg opp en del, men du har i alle fall fått en start her.  Diett er så personlig at en ikke kan lage en som passer for alle, men det finnes alternativer som fungerer for mange slik som fullkornspasta, bønner og linser og å unngå ferdigmat som ofte er tilsatt sukker, salt og olje. Når man kombinerer sukker og olje som gir mye insulin så vil kroppen automatisk lagre unna fettet og bruke sukkeret som energi.

Personlig spiser jeg en god del grønnsaker og salater. 

Endret av vidor
Lenke til kommentar
Burvi skrev (1 time siden):

@szeth 

Måler bs når jeg våkner, rett før jeg spiser lunsj, 2t etter middag og rett før leggetid. Tips til styrketrening? Er ikke treningssenter der jeg bor, har heller ikke vekter men kan alltids kjøpe utstyr. 

Ca 15% av vektreduksjon/eller kaloribalansen pr dag skyldes trening, resten 85% er kosthold. Begynner man med begge to samtidig gir de hverandre litt motivasjon. :)Det må ikke være styrketrening.

Lenke til kommentar

Jeg bidrar med et rungende "ja!" til styrketrening. Økt muskelmasse betyr økt hvileforbrenning, styrketrening bidrar til å holde skjelettet sterkt og motvirker dermed osteoporose (som mange kvinner får med alderen) og det oppleves også mindre utmattende enn kardio. Til syvende og sist bør du velge en treningsform som du trives med, men hvis jeg skulle velge mellom kardio og styrketrening så ville jeg valgt styrketrening.

Du vil definitivt ikke bare gå ned i vekt sånn du er nå. Du er nødt til å bygge litt muskler. Det vil føre til at tallet på vekta går opp, men du vil ende opp med å se slankere ut og føle deg mye bedre.

Det går fint an å trene styrke uten masse utstyr, det blir da kroppsvektøvelser. Progresjon vil naturlig nok stoppe opp på et visst nivå, men du kan gjøre masse bra før den tid. Sjekk ut https://www.reddit.com/r/bodyweightfitness/wiki/kb/recommended_routine for et program som jeg har hørt fungerer ganske bra.

Endret av henrikwl
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...