Gå til innhold

"help til jul" splittet om dette


Gjest e5042...bce

Anbefalte innlegg

Gjest e5042...bce

Om dette er i feil kategori beklager jeg, men følte det passet inn her.

 

Jeg ble tipset om å søke "hjelp til jul" på Finn.no for å lese om de som ikke har stort eller trenger gaver/mat.

Men jeg er splittet om dette, å ikke tro jeg er en hjerteløs person for på en side er det utrolig trist at det er så mange som sliter med økonomien rundt juletider, mange har ikke råd til gaver eller mat.

Men på den andre side, jeg ser det er mest familier med mange barn som sliter å det får meg til å tenke, det å få barn er et valg, det å ha storslått julemat og flotte gaver er også et valg. Hvorfor er da deres valg og problemer våres også? Det er såklart ingen som blir tvingt til å hjelpe men samvittigheten da..

 

Jeg er veldig splittet om hva jeg tenker om dette, det er på en måte trist men likevel, dette er valg man selv tar og skulle tenkt over konsekvensene og planlagt bedre, ingen tvinger deg til å ha flott julemiddag eller gaver men samfunnet rundt juletider får det til å se ut som alle skal ha det slik for å være lykkelige.

 

Jeg er veldig nysgjerrig på hva andre tenker om dette, det ser ut til det blir flere og flere som trenger denne typen hjelp for hver år, hvor kommer dette til å ende? Hva føler du om dette?

 

Anonymous poster hash: e5042...bce

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er et interessant og vanskelig tema.

Jeg er sterk motstander av sosialt indoktrinerte høytider og de påfølgende tvungne sosiale sammenkomstene som hører rundt. Før i tiden hadde det sterk mening, fordi folk trodde faktisk på det. I dag vet vi bedre; Jebus og religion er bare tull, og folk har så mye mat at det er mer enn nok til alle. Før var "juleblot" såvidt jeg forstår noe de gjorde i 3 dager for å fråtse i mat som ellers kunne blitt fordervet, og for å skape et lyspunkt i den mørkeste årstiden. Da ble gjerne også fattige invitert, alle tok med det de hadde for å bidra.

Når det kommer til fattige, greit, det er kanskje et aktuelt tema i dag. Likevel; Hvis staten virkelig hadde villet, så hadde alle kunne spise godt og mer enn godt. Men jeg er også enig i det du skriver litt: Jeg har også hatt dårlig råd i mange år, men jeg har spist godt. Dette er sikkert forskjellig fra person til person. Jeg har vært nøye med å ikke sette barn til verden når jeg ikke har hatt økonomi eller livsførsel til det. Samtidig kan man ikke dømme folk for å bli forelska.

Vi lærer ikke det vi skal lære i skolen, derfor kan man virkelig ikke dømme folk for å havne i uføret. Derfor burde man oppfordre folk til å søke staten om alle mulige midler de kan få. Hadde vi lært om selv- og livsrefleksjon, økonomi, budsjett, skatt, kartlegge jobbmarked, planlegging, strategi og alle disse tingene som er så viktig, så hadde det sitti lengre inne å unnskylde folk. Men vi lærer absolutt ingenting om det som faktisk er viktig. Man får ikke bruk for algebra, brøk og diktanalyse når man mister jobben.

 Igjen, å bygge selvtillit til å si at nei, jeg bryr meg bevisst ikke om dette stigmatiseringspresset, og jeg avstår fra å kjøpe gaver og vil bare leve vanlig gjennom hele julen, er dét man bør ha fokus på. Jeg er virkelig forbannet på at alle lever under så sterkt gave- og kjøpepress gjennom julen. Det er for meg sinnssykt. Det får meg til å innsé hvor sterk kraft medieindustrien faktisk er og hvor sterkt folk undervurderer det. Det er en milliardindustri laget for å lede oss til å kjøpe. Dette må man skru inn masse ressurser for å stå imot. Vi burde lære om dét også i skolen, men det gjør vi ikke, og markedsføring er jo en egen studielinje; Dét er noe å reflektere over. Staten er også med på å finansiere vår egen fattigdom.

Dette bunner igjen i noe mer avansert: Kjerneverdier som vi tvinges til å leve etter. Planøkonomi og Fritt marked i fritt spill. Staten bidrar med litt støtte; Dette er planøkonomi. Men så er det opp til det frie markedet å bestemme resten. Det sitter sikkert forskere og professorer og bestemmer hvordan reglene skal være for hvordan ressursene (pengene) skal fordeles. Men for meg er mye av det feil. Hvis vi hadde lært om livsplanlegging og tidligere nevnte fag i skolen, så hadde vi blitt flinkere til å forvalte penger. Borgerlønn er også noe jeg er sterkt for. De som får, gir. De som må slåss, kniper på krona. Da stagnérer veksten. Så det er mye med systemet jeg mener burde vært helt annerledes.

Men nå er nå engang ikke systemet sånn som jeg ønsker. Da må man ta stilling til hvordan det er. Og min måte å ta stilling er å oppfordre folk til å gi fullstendig F i hele jula og være superegoistiske. Bare tenk på seg sjøl, og vær HAPPY med det man har! Man kan godt være snill mot familie, besøke hvis det passer seg, være hyggelig. Men oppfordre folk til å oppfordre sin familie om at de gjerne vil slutte med julegaver, siden de egentlig ikke føler så mye trang til å kjøpe gaver, at det bare blir press-indusert. At det ikke har noe med at de ikke er glade i familien og venner, men at alle har det de trenger i dag, og det blir bare fåfengt og overfladisk å bytte en eske konfekt og overfladiske gjenstander. Det er så poengløst. En hyggelig kveld sammen for å prate litt, er mer enn nok. Eller aller helst: Bare gjøre som man pleier å gjøre gjennom hele året! Besøke når det passer, ringe når det passer og bare være happy.

Glem hele julen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Som med alt er det både "selvforskyldte" tilfeller, situasjoner hvor noen utnytter et system, og situasjoner hvor noen genuint trenger hjelp da de har havnet i noe uforutsett. Selv hvermansen med det meste på stell kan slite hvis en mister jobb eller blir syk - og det er dyrt å fostre opp et barn i slikt tilfelle. I tillegg har man mange samfunns-statuskrav som en husholdning må følge opp, og ikke har alle foreldre eller besteforeldre til å stille opp. Bare den enkle ting som å kjøpe seg bolig, hvor mange "suksessfulle" får dette til i tidlig alder fordi deres foreldre/besteforeldre betalte store deler av egenkapital? Mange av mine jevnaldre fikk leiligheter i tidlig 20 årsalder fra sterk familie, jeg fikk min som 30 åring da jeg stod for alt selv alene.

Alt i alt er dette et flott tiltak i en helhet tenker jeg, særlig da staten alene ikke kan hjelpe alle (selv om det er lagt opp til dette via skatter).

Endret av nacario
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...