Gå til innhold

Ytelse forskjell mellom store og små disker


Duqe

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Dette går opp og ned.

Generelt kan man si:

1. Nyere disker (som har høyere tetthet) er raskere enn eldre disker med lavere tetthet.

2. For samme tetthet pr. disk har disker med mange plater høyere overføringshastighet enn disker med fære plater fordi den kan lese mer data før den må flytte lesehodene. Merkelig nok leser visstnok ikke disken fra alle lesehodene parallelt, men leser først et lesehode, så det neste etc.

3. For samme tetthet pr. disk kan disker med flere plater ha dårligere aksesstid enn disker med færre plater fordi det er tyngre å flytte på mange lesehoder enn få. Innenfor en serie er det samme motor som brukes uavhengig av antall plater.

 

=> Ofte er normalt store disker innen en generasjon de raskeste. Dvs. 2-3 plater. Men det avhenger av konstruksjon. I "gamle" dager fantest det f.eks. 10 platers disker, men de var konstruert for dette og fantes ikke i mindre utførelse. Dagens IDE disker ligger standard på 1-3 plater med en og annen 4-platers.

 

Så spørsmålet er hva som er viktig for deg. Store IDE-disker har gjerne god ytelse på lesing av masse data av gangen, eller "streaming"av data. Men de er litt småtrege til å finne data et annet sted på disken. Hver gang du skal lese et sted på disken må den gjøre følgende:

1. Flytte seg til riktig sted. Dette bestemmes av hvor kjapt lesehodet er til å bevege seg. Ofte omtalt som "full stroke seek" Dvs. tiden det tar å flytte seg fra ytterst til innerst eller omvendt.

2. Slutte å riste - Prøv selv å dra noe tungt veldig raskt og så stoppe dødsfort; vanskelig. Så lesehodet må stabilisere seg der det er. Dette gjelder også når du skal lese sekvensielt. På en CDROM/DVDROM e.l. er informasjonen skrevet i en diger spiral som dekker hele plata. Så en CDROM flytter lesehodet kontinuerlig med konstant hastighet. På en HD er informasjonen skrevet i konsentriske sirkler, omtrent som årringer i et tre. Når du har lest en ring må du hoppe inn/ut et hakk for å lese neste. Dette omtales som "track to track seek". Track to track og stabiliseringa er ikke nødvendigvis det samme.

3. Komme til riktig sted på omkretsen av plata. Er du heldig så står lesehodet rett før der dataene begynner når du er på plass og stabilisert. Men som regel må du vente litt før dataene kommer rundt til deg. Ventetida går ned når disken går fort rundt.

 

Disker beregnet på servere der relativt små mengder data leses fra tilfeldige steder på disken har større behov for å finne data fort enn å pumpe ut massevis fort når det først er funnet. Derfor ser du at SCSI-disker har rask hodeforflytning(1+2) og høy rotasjonshastighet (3). Det samme gjelder f.eks. WD Raptor (?) som er en IDE disk. Siden det er vanskelig å kombinere rask forflytning og stabilisering med veldig tynne spor, har disse diskene bredere spor og dermed mindre plass.

 

En annen interessant ting er at det faktisk foregår veldig mye prosessering før harddisken kan spytte ut en 1 eller 0 fra en plate. Dataene skrives til disken som magnestiske impulser, men disse er ikke veldefinerte eller skarpe. Det minner mer om en tur med danskeferga i storm. Så når disken leser den magnetiske kodete informasjonen fra plata må den sette i gang med avansert signalprosessering for å finne ut om det er en 1 eller 0 den faktisk fikk akkurat nå. Ytelsen på signalprosessoren er faktisk veldig avgjørende for ytelsen på disken. Og dette forklarer hvorfor den ikke leser med flere hoder samtidig. En 3 platers disk har 6 lesehoder og vil derfor kreve en 6 ganger så rask signalprosessor om den skal lese alle platene samtidig. For en Maxtor 5400 RPM disk i 2001 brukte de f.eks. en 100MHz DSP: Agere

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...