Jump to content
Redaksjonen.

På kort tid har den norske droneprodusenten fått inn kontrakter verdt 1,1 milliarder kroner

Recommended Posts

Dette kan være framtiden for overvåkning og kontroll i verdens byer. Dagens overvåkningskamera og en og annen politimann erstattes med svermer av mikro-droner. Tusenvis. Som til enhver tid er tilstede i hver ei gate og hvert et smug...Og live-feeder lyd og bilde til en overvåkningssentral nonstop.
Flua på veggen er ikke alltid flua på veggen.....(den kan ha propell...)

Edited by mosedotten
  • Like 1

Share this post


Link to post

Fotsoldater har vel lite å stille opp mot en skvadron av framtidens miniatyr "kampdroner". Deprimerende når luften plutselig fylles av tusenvis av low-cost kamikaze-droner, utstyrt med ampull med hurtigvirkende gift og brodd som på en mygg... på jakt etter naken hud.

I sin kollektive bevissthet et eneste mål; Å oppsøke og injisere seg inn i hvert menneske de møter....

  • Like 2

Share this post


Link to post

Flott innsats. Håper de etter hvert kommer med en konkurrent til DJI Mavic 2 Pro og at de har passet godt på teknologien sin slik at alt ikke ender opp hos Kineserene. Antaglig har Kina fått tak i det meste allerede.

Share this post


Link to post

Er litt interessert i det kameraet, eller mer presist billedoverføringen fra det.

 

Innen hobbyen droneracing er ønsket om høyoppløselig videooverføring til såkalt First-person View [FPV] flyvning, gjerne med brilleskjermer, sterk tilstedeværende. Men slikt utstyr lar vente på seg. Der finnes HD løsninger med digital overføring, slik som eksempelvis WiFiBroadcast. Disse er dog uønsket i det samme miljøet av droneracing, da all digital komprimering medfører ma. tidsforsinkelser.

 

Samtidig har kinesiske CCTV leverandører sett nytten i å utvide eksisterende analoge PAL/NTSC innkodinger helt opp til Full-HD oppløsning, for bruk i videoovervåkning over coax. Dette er nødvendigvis billigere som å implementere IP-kamera. Som vanlig resulterte dette i intet mindre som tre konkurrerende 'standarder' for analog HD video:

 

AHD.thumb.jpg.d4acc05a385098278b281cb0ba

 

Hobbymiljøet har i den anledning sett på muligheten for å overføre analog HD video fra drone til bakkestasjon. Dette går fortsatt dårlig, da kravet til båndbredde blir uforholdsmessig stort for ukomprimert (analog) HD video. Så mye båndbredde at man uten videre kommer på kant med lover og regler. Og dernest fordi der fortsatt ikke finnes skjermer med analog HD video inngang, med det resultat at man må benytte AHD-til-HDMI overganger. Og da er man nesten like langt.

 

Akkurat AHD skjermproblemet kan fikses med å benytte en relativt heftig mikrokontroller/-prosessor med innebygget LCD/TFT grensesnitt og la denne gjøre analog linjescan/-dekomponering i programvare. Båndbreddebegrensningen er mer kinkig. Nå er jo ikke militæret kjent for å ta slike smålige hensyn, men det hadde vært kjekt å vite hvilken overføringsteknologi denne dronen faktisk benytter. Om der finnes en ASIC i denne dronen som gjør jobben? Eller om den bare komprimerer digitalt og aksepterer ulempene med det. 

Edited by 1P4XZQB7
  • Like 1

Share this post


Link to post

Er litt interessert i det kameraet, eller mer presist billedoverføringen fra det.

 

Disse er dog uønsket i det samme miljøet av droneracing, da all digital komprimering medfører ma. tidsforsinkelser.

Absolutt, det var klart for meg når jeg så verdensmesterskapet i 2016:

 

 

En MP4 encoder har en forsinkelse bestemt av bl.a:

  • Ønsket komprimerings-grad.
  • Prosessor-hastighet
  • Den valgte codec'en.

En masse variabler her m.a.o. 

 

Hvilke prosessor + programmerings-språk snakker du om her?

En RasberryPI med program skrevet i C++ skulle vel klare jobben?

Share this post


Link to post

Hvilke prosessor + programmerings-språk snakker du om her?

En RasberryPI med program skrevet i C++ skulle vel klare jobben?

 

Har ikke engang begynt å se på det regnestykket. Men på generell basis har nok rPi tilstrekkelig regnekraft, og kan sikkert fungere til oppgaven med et tilsluttet LCD display (altså ikke HDMI.) Tricks'et her må være å operere med et enkelt, delt framebuffer mellom innkommende, digitalisert data og LCD grafikkenheten. Nærmest dobbeltports videominne. Alternativt kan sikkert FreeSYNC benyttes til noe fornuftig over HDMI. 

 

Men når det er sagt, så har Analog HD en båndbredde på opp mot 15 MHz, som i seg selv ikke er helt trivielt å digitalisere. Et alternativ kunne vært å dele oppgaven mellom en e.g STM32F7xx eller i.MX RT1064 kontroller for LCD display, og en Xilinx Zynq hybrid FPGA/MCU til å digitalisere innkommende data. (En ZynqBerry?) Pluss litt analog frontend, inkl. høyhastighet ADC og diverse synkroniseringsdetektorer. Men dette er bare synsing - har ikke sett på dette i det hele og store. 

Edited by 1P4XZQB7
  • Like 2

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...