Gå til innhold

Har opprettet enkeltpersonforetak, men har noen spørsmål rundt veien videre


Anbefalte innlegg

Har du et AS tror jeg dette blir mer vrient (regnskapsmessig) men i et enkeltpersonforetak er det deg som person og ikke firmaet som er "objektet"

 

Du kan handle med kredittkort eller ditt personlig bankort akkurat som du vil. Det som er viktig er at du tar vare på kvitteringene for alle kjøp som kan utgiftsføres og skanner disse inn i Fiken og legger dem ved i regnskapet når du bokfører dem. 

 

Men så klart, det mest ryddige er å ha en egen konto for dette. Er du helt "freak" så kan du bestemme deg for KUN å bruke firmakontoen for betaling og kjøp samt avstemme denne direkte i Fiken (Hvis du har DNB) ved å koble Fiken til banken din. 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg vil nok mene at man uansett selskapsform (altså AS, enkeltpersonforetak etc) bør ha (minst) én egen konto for firmaet.

 

Hvis det er enkeltpersonforetak så oppretter du bare en ny konto i nettbanken som du kaller 'firma' (eller noe i samme gate), men har du AS - som er en egen juridisk enhet - så må du få opprettet dette som et eget kundeforhold. Flere banker lar deg fremdeles se konti på tvers av juridiske enheter, slik at du kan se alle konti på likt i samme nettbank.

 

Det er derimot ikke nødvendig med hverken kreditt- eller debetkort; bare betal med egne private kort, og så fører du over penger fra firmakonto til privat konto - akkurat som om det skulle ha vært 'utlegg etter regning' når du er vanlig ansatt.

 

Kravet til bilagsføring gjelder naturligvis uansett og for alle selskapsformer, og hvis du gir alle bilag et nummer (de får gjerne dette automatisk i regnskapet), så gjør du det enkelt for deg selv (og evt regnskapsfører/revisor) dersom du merker overføringen i nettbanken med bilagsnummeret.

 

Dersom firmaet skal betale en faktura, så kan du naturligvis gjøre dette direkte fra firmaets konto, men selv her er ikke dette noe krav. Hvis banken tar gebyr for betaling fra firmakonto, så er det bare å betale utlegget fra privat konto, og så overføre (gratis) tilbake fra firmakontoen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Lurer på en ting til angående utgifter for transport til og fra arbeidsplassen.

 

Nå låner jeg bil av familiemedlem siden jeg er mellom to biler selv for øyeblikket. Kan en skrive av dette som en utgift? Tenker ikke på noe leie av den, men antall km kjørt slik som en kan på egen bil? Ble jo lagt ut en link til dette tidligere, men da gikk det jo på egen private bil eller egen firmabil, ingen ting om min nåværende situasjon.

Lenke til kommentar

Det du i praksis skisserer er at arbeidsgiver betaler for reise til og fra arbeid. Så lenge du har "fast" arbeidsstd så er reiseveien en privat anliggende. En slik betaling/refusjon er da en naturalytelse som beskattes som lønn. Det er lov, men ikke økonomisk lønnsomt.

 

Kjøring til kunder i arbeidstiden kan du kreve bilgodtgjørelse for og er skattefritt. Dvs da betaler arbeidsgiver for ulempen du har med å bruke privat bil i arbeide.

 

Med "fast" arbeidssted så menes et arbeidssted du er et par uker eller mer av gangen. Ved konstant nytt arbeidssted, som elektriker som drar hjem til ulike kunder hver dag, så kan du bruke arbeidsgivers bil til og fra skattefritt. Jeg tror du da også har lov til at arbeidsgiver betaler reisevei i form av bilgodtgjørelse eller månedskort.

 

PS, jeg har ikke slått opp tingene jeg hevder. Det kan altså være fullt av feil. Dersom du velger å la arbeidsgiver sponse deg i en eller annen form, slå opp i skatte-abc og les under naturalytelser. Da unngår du skattesmell når du får bokettersyn.

 

Edit: Ved lang reisevei så får du fradrag for dette på skatten.

Endret av nirolo
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...