Gå til innhold

Musikk: Selvskrevne sanger i hjemmestudio


Anbefalte innlegg

For ikke lenge siden bestilte jeg en pakke med litt forskjellig musikkutsyr på nettet. Poenget var å sette opp et lite "studio" hjemme, sånn at jeg kan spille inn noen av sangene jeg har skrevet. Tenkte å poste i denne tråden etter hvert som jeg lager nye sanger.
 
Siden jeg aldri har spilt inn musikk før, er hjemmestudioet mitt litt eksperimentelt. Og siden det er eksperimentelt ville jeg ikke bruke for mye penger på det, men det ble rundt tre tusen likevel. Jeg kjøpte en pakke som inneholdt lydkort, mikrofon og øretelefoner. Så kjøpte jeg mikrofonstativ, popfilter og refleksjonsfilter i tillegg. Refleksjonsfilteret var det nok egentlig bare tull å kjøpe, men resten av utstyret er jeg foreløpig fornøyd med.
 
Jeg satte alt opp inne på PC-rommet mitt, som er et ganske lite rom. Akustikken er kanskje ikke den beste, men jeg er for så vidt heller ikke sikker på hvordan man hører om akustikken er god. Men det som bekymra meg mest var at det kan være en del støy der. Mest bråk er det fra bilene som kjører forbi utenfor, og det er stadig jevn susing fra vifta i PCen. Spørsmålet var om det ville bli for mye støy til å gjøre opptak?
 
I pakken med lydkort fulgte det også med noe programvare for å lage musikk, blant annet First Tools og Ableton Live. Jeg prøvde først å installere First Tools, men jeg fikk det ikke til å virke. Det var mye rot med det programmet, og for at det skulle virke så måtte man registrere seg på forskjellige nettsider, samt installere et eget program som skulle si i fra om du hadde gyldig lisens. Det klarte det aldri å gjøre, så jeg gav opp og sletta det igjen. Jeg prøvde heller å innstallere Ableton Live, og det fungerte som det skulle. Så derfor er det det jeg har brukt.
 
Jeg gjorde noen testeopptak først, og det så ut som om støy ikke ville bli noe stort problem likevel. Selv om det kjørte biler forbi utenfor, så klarte jeg ikke å høre dem på opptaket. Trikset er å sette mikrofonen med baksida mot støykilden, dvs. i mitt tilfelle mot vinduet. For mikrofonen er mye mindre sensitiv for lyd som kommer bakfra enn lyd som kommer forfra.
 
Den første sangen jeg har spilt inn er en sang jeg skrev til kjæresten min for noen år siden. Sangen heter "Sang te Lyn - Den æ vil ha med", og er altså på dialekt. Rytmen som brukes er bare en standardrytme som ligger inne på keyboardet, også spiller jeg litt pianolyder i tillegg. Kjæresten er med og korer på refrenget.
 
Siden jeg tenkte å legge den ut på YouTube, laga jeg en enkel video i tillegg. All grafikk i videoen er clipart fra OpenClipart.org, animasjonene er programmert i JavaScript, og så har jeg sydd sammen video, lyd og tekst i Windows Live Movie Maker.

 

 

Det høres ikke helt profesjonelt ut, så det er noe som mangler. Om noen har noen tips til hvordan lyden/sangen/musikken kan bli bedre, hadde det vært kjekt :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Denne sangen er som å holde pusten i 4 minutter. Får ikke en eneste pause fra bassen som romler.

Det er heller ingen forskjell intensitet på de ulike refrengene.

(hør slik det skal gjøres i "Bilde Tå'n Ivers")

 

Det må være innlevelse som Pliscin sier. Hør sangen "Finast eg veit" av Hellbillies.

"Det finast eg veit" er en fantasiløs ting å si men det høres veldig fint ut i den sangen.

Det er fordi det kommer etter at det er blitt skapt en forventning - det sammenfatter med melodien og rimet i siste linje på versene.

 

Refrenget bør være noe annet enn det samme som gjentas hele tida. 

"Du e den æ vil ha med" burde være siste linje, slutten av refrenget for å skape en forventning hos lytter.

 

Og du bør prøve å synge i et annet toneleie og finne ut hvor du har best klang i stemmen.

 

Ellers så er du på god vei til å skape helhetlige produksjoner. Det er ingenting her som ikke gir mening.

Jeg tror du kan løfte kvaliteten på alt hvis du fortsetter å lage musikk.

Lenke til kommentar

Jeg synes også det høres ut som alt er på samme "frekvens" om du skjønner. I en sang skal det gjerne være stemme i forgrunnen med melodi i bakgrunnen, mens her er alt på samme plan. En beat eller rytme kunne vært en ide, for det blir veldig "stille" på en måte mellom partiene. Forøvrig kan teksten jobbes litt med, og ikke repetere refrenget så ofte som nevnt her, men skjønner jo at du sikkert var fersk da sangen ble skrevet. Oppbygging og en musikalsk dramaturgi mangler.

Lenke til kommentar

Jeg synes også det høres ut som alt er på samme "frekvens" om du skjønner.

 

Det er vel det som kalles "mastering", å justere frekvensene sånn at det høres ekstra bra ut. Og det kan jeg ingenting om, så jeg vet ikke helt hvordan jeg skal få gjort noe med det. Men det er mange knapper å skru og klikke på i programmet jeg bruker, så viss jeg prøver meg fram finner jeg kanskje ut av det etterhvert.

Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...
Nå har jeg lagt ut en ny versjon av sangen min. Jeg har prøvd å ta hensyn til det dere har kommet med av tilbakemeldinger, så trur den har blitt bedre nå. Men det er nok ennå mye som mangler.

 

Det første jeg har gjort er å skrive litt om på teksten. Ikke så mye egentlig, men den er i alle fall litt mer variert enn den var før. Jeg prøver også å synge med litt mer innlevelse, men det er ikke så lett. Varierer jeg syngestilen for mye, blir det kluss med opptaket. Så jeg vet ikke om jeg egentlig klarte å synge noe bedre denne gangen enn sist. Kanskje ikke, men jeg skal øve mer, og kanskje jeg klarer det en gang!

 

De største endringene fra forrige gang er imidlertid musikken. Forrige gang brukte jeg bare en standardrytme som var innebygd på keyboardet, og det ble helt likt gjennom hele sangen. Denne gangen har jeg bygd opp alt sjøl fra bunnen av. Jeg har ikke lenger brukt keyboardet i det hele tatt, men lagd alt elektronisk på datamaskinen. Jeg har også brukt flere forskjellige instrument enn sist.

 

Måten jeg har gjort det på, er at jeg først har satt opp noen rytmer og melodier, også har jeg noen verktøy som kan lage MIDI-fil basert på dem. Etterpå importerte jeg MIDI-fila inn i Ableton Live. De orginale instrumentene man hadde i MIDI-fila blir borte i Live, men man kan legge på instrumenter fra Live istedenfor. Og de har potensielt bedre og mer variert lyd enn man får når man bare spiller av MIDI-fila i den vanlige avspilleren på PCen.

 

Ellers har jeg lagt på ganske mange lydeffekter for å få ting til å høres bedre ut, spesielt på vokalen. Jeg har brukt kompressor for å unngå for store variasjoner i lyd, diverse filter for å fjerne støy, EQ for å prøve å få vokalen til å passe bedre sammen med instrumentene, auto-tuner som korrigerer når jeg synger falskt, og et svakt, lite ekko. Til slutt sendte jeg hele greia til Bandlab.com for automatisk "mastering".

 

Om dere vil høre på den, så ligger den nå på SoundCloud her:

 


 

Jeg er ganske misfornøyd med at alt blir for lyst på små PC- og mobilhøytalere. Men viss jeg prøver å gjøre det litt mørkere på dem, så blir det for mørkt på store høytalere. Så jeg har prøvd på en balansegang, men vet ikke hvordan jeg egentlig skulle gjort dette.

 

Ellers er jeg selvsagt takknemmelig for alle andre forslag til hvordan jeg kan fortsette å forbedre sangen.

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...
Når jeg lager musikk, begynner jeg alltid med å lage MIDI-fil. Så importerer jeg MIDI-fila inn i Ableton Live, og jobber videre med den der. Men de verktøyene jeg brukte for å lage MIDI-fil har blitt utdatert.

 

Og verktøyene jeg snakker om, er et par programmer som jeg skrev i Visual Basic 6 rundt år 2000. Programmene virker ennå, men de er ikke så gode, og mangler mange funksjoner jeg trenger. I tillegg er det så vidt jeg får Visual Basic 6 til å harke å gå på Windows 10. Jeg prøvde å oversette dem til nye Visual Basic.NET, men veiviseren for å gjøre det var helt elendig, og klarte bare å oversette en brøkdel av koden. Så jeg bestemte meg for å lage dem helt på nytt i Visual C# istedenfor.  Nå skal de integreres til ett program, og bli mye bedre.

 

Når det nye programmet blir ferdig, skal jeg legge det ut for nedlasting på nettsida mi. Det er ikke helt der ennå, men det er i alle fall ferdig nok til at jeg kan lage musikk i det sjøl.

 

Det er egentlig ganske kjekt å lage MIDI-filer. Når man bare spiller dem av i Windows Media Player høres de bra ut uansett, og det er ikke så mye å tenke på. Når jeg derimot importerer dem til Ableton Live for å jobbe videre med dem der, høres de alltid ut som grøt med en gang. Og jeg må mikse og trikse med med dem for å få en brukbar lyd. Og jeg er ikke så god til å mikse ennå.

 

Men jeg har forstått det sånn at grunnprinsippet for miksing er å holde de ulike instrumentene på forskjellige steder i lydbildet. Dvs. at de må ha enten forskjellig volum, frekvens eller stereo-posisjon, sånn at de ikke overlapper hverandre. Lytteren skal kunne høre alle sammen klart. Spesielt viktig er det det å ikke få for mange instrumenter på lave frekvens, for lave frekvenser krever større plass. Man bruker et verktøy som gjerne kalles EQ (for equalizer) for å justere volumet på ulike frekvenser.

 

Så jeg har lagt ut noen nye sanger:

 

Sjøen


Dette er en instrumental med kun fire strykere, så det er ikke det mest kompliserte stykket å mikse. Først var jeg litt irritert over at jeg ikke fikk resultatet i Live til å bli like bra som i Windows Media Player, men etter å ha prøvd med litt forskjellige EQ-innstillinger ble det bedre etter hvert.

 

Stor som en kiwi


En kort sang med bare ett vers. Også her syntes jeg først at MIDI-fila hørtes bedre ut enn Live. Jeg ble nødt til å fjerne to av instrumentene jeg hadde med i MIDI-fila, ellers ble det bare for mye. Hadde jeg vært god til å mikse kunne jeg sikkert fått dem med, men jeg fikk det ikke til å bli bra, så tok dem vekk. Ikke det at jeg egentlig savner dem. Synes antall instrumenter egentlig er greit. Eller hva mener dere?

 

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Dette er bare en tulletekst, basert på en gruppeoppgave fra ungdomsskolen. Men siden det er så mange kjente som liker den sangen, har jeg arrangert og spilt inn den også.

 

Lurer på om det er nok instrumenter her. Deler av sangen er kun trommer+bass+vokal. Men jeg er ikke god nok til å mikse til å få det til å høres bra ut med veldig mange instrumenter samtidig.

 

 

Videoen viser de 12 medlemmene i "bandet" mitt. Det er lagd sånn at de ulike figurene blir animert når instrumentet deres er i bruk.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...