Gå til innhold

Fattigdom koster mye


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

I følge en bok jeg holder på å lese nå, eutopia for realister, så henvises det til forskning på blant annet gognetive egenskaper som resultat på økonomisk handlerom et enkelt menneske har.

Her trekkes det frem at som resultat på økonomisk uførhet påvirkes man mentalt gjennom at man har mye uroelementer som forstyrer det forskeren kaller mental båndbredde. Med dette menes dagligdagse bekymringer som gjør at man takler dag til dag basis greit, men langsiktige problemer og utfordringer er vanskeligstilt.

Hva  skal man spise, hvor skal man bo, har man jobb, har man inntekt, har man nok til å betale skatt etc, er med på å svekke mental båndbredde til fattige mennesker. Rike mennesker ble vist til å ha større mental båndbredde grunnet mindre forstyrrende elementer og finner lettere fred og ro til langsiktig planlegging. Fattige og rike mennesker viste seg å ha tilnærmet lik gognetive evner når det kommer til kortsiktige utfordringer/problemer, men variansen er større med langsiktige utfordringer.

Det er gjort gognetive tester av samme mennesker som har i ene delen av året mengder med penger, og andre halvdel av året mye mindre (bønder i flere land med sesongavlinger). Betydning av hvor sterk ens egens økonomi var gav stort utslag selv på samme person. Dette betyr at gjennom funn har man påvist at trygg økonomi gir rom til å utfolde seg selv.

Det er også gjort forskning i Nederland, USA, Canada med flere andre land, der man gav fattige mennesker gratis penger uten betingelser. Her viste det seg at mange sluttet med narkotika, sluttet med kriminalitet, ettablerte et-mannsforetak, kjøpte seg hjem og investerte i bolig samt tok seg en utdanning. Dette leder til en grei bevisbyrde at når man eliminerer uroelementer som ofte er relatert til manglende finansiell handlerom i privatøkonomi, så evner man mer og yter mer.

Endret av ole_marius
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...