Gå til innhold

Fagprøve Elenergi, automasjonsoppgave


Uxila

Anbefalte innlegg

Hei!

 

Jeg har nå begynt på min automasjonsdel i min fagprøve som elektrikker. jeg sitter helt fast og trenger hjelp!

 

Fagprøveoppgave:

Installasjon av friskluftsanlegg

Du skal koble opp et vifteanlegg med en trefase asynkronmotor for 230V  med rotasjonsvending av motorakselen. Motoren skal brukes til å drive en vifte som kan blåse luft både ut og inn av et rom. For start og stopp av motoren (begge veier) skal det brukes trykknappbrytere som er montert på døra til apparatskapet. På skapdøra skal det også være signallamper for drift og feil. Rommet har også et spjeld med motor som åpner og lukker i takt med at vifte starter og stopper.

Funksjonsforklaring:

Før lyset kan slås på i rommet skal først vifta starte og gå i 15 sek og blåse ut lufta av rommet for å ventilere rommet samtidig som spjeldmotoren åpner spjeldet. Deretter skal vifta gå over i normalmodus (med åpent spjeld), dvs den skal blåse luft inn i rommet. Anlegget skal fortsette å gå helt til stoppknapp betjenes, og anlegget skal være ”resatt” igjen etter at det er stoppet. Dvs at det da skal være klar til en slik automatisk start igjen. Dersom vifta ikke starter og blåser ut i 15 sekunder, skal heller ikke lyset kunne slå seg på. Når stoppknapp betjenes, skal vifte stoppe og spjeldmotor gå i lukket stilling igjen. Lyset slås av på vanlig måte med bryteren ved døra.  

          

Fagprøvearbeidet består i å løse oppgaven beskrevet ovenfor. Du står fritt til å gjøre valg utover det som allerede er gjort i oppgaven. Det skal ikke utføres noe praktisk arbeid i denne oppgaven, men du skal dokumentere den som om den også ble praktisk utført. Nødvendige opplysninger som hører til, må være med. Eksempler på hva som bør være med er arrangementstegning, hoved- og styrestrømstegning, rekkeklemmetabell, interne koblingstabeller mm. Valg av utstyr samt innstilling av dette vil også være en del av oppgaven.

Prøvenemnda kan komme med spørsmål for avklaringer i forhold til oppgavens omfang og innhold.

Lykke til!

 

 

Er det noen som kan hjelpe meg med de forskjellige tegningene? :D

Endret av Uxila
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Elektrikker fagprøven består av at du får en automasjonsoppgave, det er selvfølgelig noen som er innom det i lærlingstiden. Men jeg har nesten ikke.

Jeg sitter i prøvenemden for IKT servicefaget og når vi leverer ut fagprøver skjer dette i samarbeide med kontaktpersonen i læringsbedriften. Vi sjekker selvfølgelig at det er opp mot læringsplanen men stort sett får kandidaten en prøve som ligger nærme det vedkommende har jobbet med.

Lenke til kommentar

Skal ikke si noen om hvordan fagprøvenemnda tenker, for det er jo ikke godt å vite, men tror det er en del forskjell mellom fagene. For IKT servicefag, så har jeg inntrykk av at læreplanmålene er såpass "lite spisset mot bestemte teknologiløsninger" at man har et nokså stort og bredt teknologiområde å velge løsninger fra. For Elektrikerfaget så er det mitt inntrykk at læreplanen er noe mer "spisset" mot bestemte teknologiløsninger.

 

Automasjonsoppgaven over ligger jo nokså godt i senter av det som etter mitt syn er sentrale læreplanmål for elektrikerfaget. Samtidig så er vel oppgaven kanskje forholdsvis vanskelig, til elektiker fag å være, mener jeg.

 

https://www.udir.no/kl06/ELE2-01/Hele/Kompetansemaal/automatiseringssystemer

 

https://www.udir.no/kl06/ELE3-02/Hele/Kompetansemaal/etter-vg3 

 

Synes at det på et vis blir "feil" å poste løsningsforslag til fagprøver, men det må vel gå enn å tipse litt.

 

Oppgaven over må jo kunne løses enten bare ved bruk av kontaktorteknologi, eller kanskje enklere (hvis man kan teknologien) ved hjelp av PLS.

 

Løsningforslaget bør vel for eksempel kanskje kunne inneholde "noe om en dreieretningsvender" og noe om "bruk av timere". Hvis man kikker litt i læreboken i automatisering så finner man vel sannsynligvis noe der.

 

Synes ellers oppgaven over er "knakende god" men kanskje litt vanskelig for en fagprøve elektriker (??)

(Midt i senter av læreplanen, men kanskje litt vanskelig. - Mulig det kan hjelpe å få til "noe".)

Endret av arne22
Lenke til kommentar

 

 

Synes ellers oppgaven over er "knakende god" men kanskje litt vanskelig for en fagprøve elektriker (??)

(Midt i senter av læreplanen, men kanskje litt vanskelig. - Mulig det kan hjelpe å få til "noe".)

Jeg synes ikke den er for vanskelig. Selv om TS ikke har jobbet med dette har det vært pensum på videregående og burde derfor være ganske greit. Jeg kommer heller ikke til å hjelpe med tegning, men det står ganske tydelig i teksten at man skal til med en dreieretningsvender med et par ekstra funksjoner.

 

Så lenge dette er fagprøven burde vedkommende klare å lese såpass ut av oppgaveteksten og bruke skolebøker/ internett til å finne informasjonen som trengs for å løse den.

 

Er enig i at det var en knakende god oppgave. Nesten så jeg fikk lyst å løse den selv :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...