Gå til innhold

Alle grafer peker oppover: Nå kommer jentene til IT-studiene


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Personlig tror jeg utfordringen er mer å beholde jentene gjennom studiene enn selve rekruteringen. I begynnelsen av min bachelor hadde vi rundt 10 jenter i kullet, men nå mot slutten sitter vi igjen med 3. Har forstått det slik at de andre kullene er like.

 

Men, spørs hvor interessert universitetene er i å gå ut med hvor latterlige høye frafalls prosentene er (både gutter og jenter), for det er jo ikke der pengene ligger..

En digresjon, dog, føler fokus bør være hvordan å rekruttere OG beholde jentene.

Endret av The Very End
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Men er det også ikke litt uærlig og urealistisk å si at "å jobbe med IT handler om å jobbe med mennesker...". IT er et "nerdeyrke" per definisjon. Jeg tror grunnen til at mange faller fra er nettopp på grunn av at man faktisk trenger å bruke en god del tid foran en skjerm for å lære og å jobbe med programmering. Det er ikke alltid en jobb som passer alle. Jeg tror mange faller av når de finner ut at det kreves utrolig mye jobbing for å lage profesjonelle programmer (med mindre man er heldig å havne i en bedrift eller gruppe der en par utviklere gjør 80% av jobben mens resten "planlegger"). I det hele tatt er arbeidsmengde fortsatt undervurdert i næringslivet og ofte grunnen til at prosjekter blir dyrere enn planlagt. Det kan være ekstremt vanskelig å planlegge og fikse bugs og annet rask som dukker opp og som krever mye av utviklernes tid.

Lenke til kommentar

Å jobbe med IT handler mest om å jobbe med mennesker? Det kommer jo veldig ann på hva du jobber med innenfor IT...

 

Om du jobber frontend of UX, ja, i stor grad jobber du med en kunde og mennesker. Om du ikke jobber med det, er det stor fare for at du ikke jobber så mye med mennesker og kunder. Veldig mye IT som er basert på spesifikasjoner fra høyere opp, og uten direkte kontakt med kunden.

Lenke til kommentar

Det er svært gledelig at andelen kvinner som søker seg til IKT studier øker, men ser man bak tallene viser det at kvinneandelen blant søkerne er høyest der hvor matematikk-kravene er lavest.

 

På "Design, bruk og interaksjon" og "Språkteknologi" ved UiO der man ikke har krav til matematikk, er søkerandelen hhv 43% og 35%. På "Anvendt datateknologi" ved OsloMet, som heller ikke stiller matematikk-krav, er søkerandelen 23%. I andre enden av skalaen hvor man stiller krav om R2 har man for eksempel "Siving" i Trondheim med 17%, "Datateknologi" ved UiB med 9% og "Dataingeniør i Gjøvik" med 5%.

 

Det som imidlertid er positivt er at økning ser ut til å komme over hele linjen, uavhengig av matematikk-krav.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Må si meg ganske enig med flere av punktene som bringes opp her. Selv om det er fint at antallet kvinner som tar it-studier blir høyere, er tallet vi burde se på hvor mange av de som gjør seg ferdig og går ut i relevant jobb, det er jo ikke noen poeng å ha studenter hvis de ikke bruker kunnskapen til verdiskapning senere.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Det er direkte tragikomisk å se hvordan hele Norge har vendt seg mot den store 40%-guden. Alt skal ha 40% kvinneandel, nei vent, ikke alt, men i hvert fall alle steder der kvinner har lyst til å være minst 40%.

Og greier man å få til et bilde med to stykker kvinnelige innvandrere begynner seansen å nærme seg en religiøs nirvana.

Verden vil bedras.....

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Mulig journalistene kan grave frem tallene på uteksaminerte for gutter og jenter for et utvalg av studier slik som det blir etterspurt i kommentarene? Hadde vært veldig interessant å høre om noen av de som har blitt intervjuet i denne omgang også kanskje har noen tanker om akkurat det :)

 

Personlig er jeg også litt skeptisk til at "IT"-utdanninger prøves å "ufarliggjøres" ved å si at det ikke er en nerdegreie. Dette avhenger helt av fokus og yrket man ender opp med som andre her nevner. I verste fall kan det føre til at personer (både gutter og jenter) får seg en på trynet når de går ut i arbeidslivet og sjefen din ber deg skrive kode dag ut og inn, installere komplekse distribuerte systemer, arbeide med dataflyt av ymse sort (gjerne med eksotiske formater) eller grave seg ned i nettverksstacken fordi man får dårlig ytelse på en applikasjon osv.

 

Det er definitivt mye nerdearbeid som kommer ut av utdanningene man tenker på i denne artikkelen, men for mange er det i seg selv interessant og givende. Av samme grunn som at ulike personligheter gjør det bra i ulike roller og yrker, vil det samme gjelde innad i IT som i seg selv er veldig bredt. Noe er ikke nerdete, men noe er altså det. Det kan lønne seg å være noe mer presis og holde tilbake umiddelbar motivasjon til å generalisere og gjøre nye potensielle søkere en bjørnetjeneste.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...