Gå til innhold

Hvor ble det av havet i valgkampen?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

"I mai kom Oslo Economics og Atkins med sin kvalitetssikringsrapport, KS1. De trakk de positive ringvirkningene og den samfunnsmessig gevinsten av høyere utdannelse og kompetanse i tvil, og endte opp med å anbefale oppussing av eksisterende laboratorier og basseng til 3,8 milliarder kroner, tilsvarende fire Stortingsgarasjer."

 

Artikkelen virker som et partsinnlegg for Ocean Space Sentre, selv om fagmiljøet har sine tvil om hvor lurt det er med noe nytt når det vi har kanskje er godt nok.

Kanskje vi ville fått flere arbeidsplasser ved å bygge flere prototyper og testet i realistiske omgivelser.

Det er et problem at modeller er så lite realistiske i forhold til virkeligheten.

Bølgekraftforskningen lider av dette problemet, da økonomer ofte mangler kunnskap på dette feltet og bevilger penger til noe som er billig, men lite effektivt i virkeligheten.

Formelen: P=Q x g x h er et eksempel som illustrerer denne problematikken.

Formelen er den samme for en modell eller et virkelig anlegg, men for å få effekten fra et virkelig anlegg må effekten i modellen økes med 4. potens.

Effekten i en typisk skalamodell 1 : 20 må med andre ord ganges med 160 000 for å få effekten på havet.

Kreftene som påvirker en virkelig konstruksjon er med andre ord så forskjellige fra modellforsøkene at det blir et problem.

Konklusjonen blir kanskje at pengene for å bygge en ny testtank med fordel kunne vært brukt for å teste virkelige anlegg.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

«hva skal vi i Norge leve av etter oljen....?

...Vi finner neppe det ene som skal erstatte en hel næring bestående av blant annet oljeselskaper, leverandørindustri, tjenester og et omfattende byråkratisk apparat .»

 

Det er folk i nasjonen Norge som skal leve. Folk.

Da skal vi leve av å klippe håret til hverandre, bruke våre skogsresurser og vår fornybare vannkraft til å bygge hus til hverandre. Bygge veier til hverandre, og ikke minst produsere mat til hverandre; fra våre hav og våre utmarksbeiter og jord. Alll produksjon som øker nasjonens materielle og ønskede tjenesteytende velferd skal vi leve av.

Byråkratiske apparater og stortingsgarasjer er utgifter, så det kan vi ikke leve av. Hvis så, kunne vi tidoble lønnen deres og øke skattenivået deres. - Men et folks velstand øker ikke med uproduktivt "arbeid" eller skatter.

V trenger  utenriks-salg og valuta  for å kjøpe de vi ikke ønsker eller kan produsere i Norge. Men all produksjon ikke sendes verden rundt og pengesammenliknes med barnearbeid i India eller Afrika for å kalles velstand.

Og det er ikke slik at vi, et folk, blir rikere når BNP og prisene stiger. Det er omvendt; vi blir rikere når  stabburene begynner å bli fulle og prisene  ( og skattene og rentene) synker.

Så lenge en nasjon har ledige arbeidskrefter  og arbeidslyst kan det aldri bli fattig.

Men det betinger av at vi har et folk, og dets ledere, som ser forskjell på penger v.s. arbeidskrefter og virkelig velstand.

Endret av Fri diskusjon og kunnskap
  • Liker 4
Lenke til kommentar

Stabburene blir fulle... ikke mye penger å tjene på det gitt. Kunne gitt beng i det meste av luksusvarer som... tja.. ok moderne utstyrte sykehus og alt annet av teknologiske nyvinninger hvis vi ikke jobber med noe høyere i verdikjeden enn jordbruk og tømmer i dette landet.

Lenke til kommentar

Stabburene blir fulle... ikke mye penger å tjene på det gitt. Kunne gitt beng i det meste av luksusvarer som... tja.. ok moderne utstyrte sykehus og alt annet av teknologiske nyvinninger hvis vi ikke jobber med noe høyere i verdikjeden enn jordbruk og tømmer i dette landet.

 

 

Det er noe som er viktig for et samfunn. Arbeidskrefter, mat, energi og infrastruktur. Alt bør gjøres med nasjonens egne arbeidskrefter for å gi trygghet og forutsigbarhet. Dette, forutsigbarhet, er en  viktig del av nasjonens opplevde velferd.

Penger er kun tall, byttemidler i en samfunnsdugnad, og kan ikke spises. I så fall kunne vi heller produsere tall/penger  og leve av det.

Noe av arbeidskreftene bør benyttes til vareproduksjon som kunne selges/byttes mot det vi ikke så lett kan produsere her i landet. Men all produksjon MÅ ikke sendes verden rundt å penge-sammenliknes med barnearbeid i India og Afrika for å være "lønnsomt".

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ja, du peker på noen viktige elementer, men du ser for "snevert".

Hva skal vi leve av ?

Jo, havet svarer du. Ja, selvsagt det er vel det som er "nærmest". MEN, vi kan ikke leve av havet alene. Vi vil bli for mange her i landet til det. 6 Millioner mennesker, er vi om noen tiår. Alle skal ha jobb, en velferdsstat og en alderdom.

 

så hvordan skal man sa "skape" verdier som kan gi de nødvendige eksport inntektene ?

Ja, havet er et "element", men man må ha flere bein å stå på.

Vi kan ikke opprettholde det velferdssamfunnet vi har, ved å fortsette som en "rå vare nasjon". vi må også få noe mer "industri" som kan levere ferdige produkter.

 

vi har jo "litt" industri i dag.

Så, hvordan kan man legge til rette, slik at vi kan få flere "industri" bedrifter ?

 

Det er spørsmålet man må stille seg.

 

Vi må ha en bransje, som har kunnskap om produksjon og utvikling av produkter.

Det kan være "fysiske" produkter, men også "elektroniske" produkter. (eller andre produkter ).

Andre land i Europa, klarer jo dette. SÅ, da bør også vi klare det.

 

Det var "annen" industri, som gjorde at vi hadde Ingeniører og teknikere, som olje/gass bransjen kunne hente fagfolk fra. Den gangen olje/gass sektoren ble bygd opp her i Norge.

Så, det er en tilsvarende bransje vi igjen må "bygge" opp. slik kan en skape en dynamikk, mellom fagfolk i en "råvare sektor" og en "ferdig vare sektor".

 

skal dette lykkes, så må en del forutsetninger på plass.

 

1. Man må ha mer Forskning.

2. Man må forbedre "ramme vilkårene" til industrien. Det kan være å fjerne skatt på "arbeidende kapital", eller redusere selskaps skatt, avskrivings regler osv. osv.

3. en trenger mer risiko kapital. Dermed må man også legge til rette for at det blir mer lønnsom å stille slik kapital tilgjengelig, for industri prosjekter.

4. Man må ha en "utveksling" / samarbeid mellom industri i andre EU land, og Norge. vi må lære, av de som lykkes med industri i dag.

 

Vi trenger noen som kan ta slike visjoner til våre Politikere, og selge dem inn, politisk.....

Det er "verdi skapning" som er grunnlaget for felles velferd..

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...