Gå til innhold

Svensk/svenska


Enrich77

Anbefalte innlegg

Finnes det en svenske eller en med svensk-kunnskaper som kan hjelpe meg her?

 

Når man er nordmann bosatt i Sverige så kan man kanskje komme unna med å snakke bare norsk. Men det er vel vanlig å tilpasse seg. Jeg er nå i prosessen med å snakke svensk fullt ut. Eller så godt som. Kunne sikkert snakket bare norsk, men for å unngå misforståelser er det best å tilpasse språket. Jeg vil ikke anbefale å svare trevlig hälg med god helg. Nummer er også vanskelig. 79 forstås ikke. Sjuttinie ska man säga. Søttini kan tolkes som førtifire. Har prøvd det før.

 

Også har man 20. Komplisert nummer på svensk. Skrives tjugo, uttales tjuge eller tjugi. Og når det blir 21, 22, 23 osv. Så forsvinner g'en. Tjueett, tjuetvå, tjuetre osv. Det skrives fremdeles tjugoett da. 16 er ett annet nummer man ikke bør si på norsk i Sverige.

 

Men det finnes jo mer. Var og vart. To ord for hvor. Kan man si at vart er mer som where to eller den spanske adonde? Jeg har også fått høre at var kan svares med här og där. Vart svares med hit og dit. Komplisert.

 

Nasjonaliteter virker komplisert. En italiener, russer eller spanjol er forskjellig på hankjønn og hunkjønn. For menn italieneren,spanjoren. For damer italienskan,spanjorskan? For ikke snakke om i flertall hunkjønn. Italienskorna, spanjorskorna. Mycket vanskelig.

 

Så er det ingen. Eller heter det inga? Og noen ganger sier man inget for ingenting?

 

Hva svarer man når noen sier takk for... (kan være takk for mat,takk for transport,takk for hjelpen). Ingen problem?

 

Til slutt. Hva står det her, Kristianstad? Feil. Det står ikke det du tror. Om man skal skrive det slik folk uttaler det så står det Krisjhanstad/Krischanstad. Med mye trykk der det står "han". Hvordan ble det sånn? Er det noe dialekt eller sleng ute og går? Enda mer absurd enn uttalen på Leicester.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Før man offisielt hadde skjemt óg nynorsknormen, var formene tjugo - tjuge til å treffe på også i norsken. Stadig reformering av sproget har hatt det til følge at folkene ikke mere gjenkjenner deres egen tale, lol. Det var just det jeg skrev om her annetsteds. Det er da bare å fortsette med reformeringen :confused:  Lykke til, norske kvinner og norske menn!

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...