Gå til innhold

Her plukker de ned så godt som nye vindmøller og sender de til land med høyere strømpriser


Anbefalte innlegg

Norge er velsignet med vannkraft - i prinsippet det samme som vindkraft, bare mye bedre og mer effektivt. Å kjøre frem vindkraft her, ser jeg ikke logikken i, men hvis det er økonomi i det og betyr billigere strøm til forbruker, noe jeg tviler på, hvorfor ikke, men ikke for noen annen grunn enn det.

 

Hvis man kjører frem vindkraft fordi det er kult og gir et image av å være grønn, da har man bommet fullstendig, og jeg misstenker det ligger litt bak dette, men hva vet jeg. Som privatperson gir det etter hva jeg har funnet ut mer mening å sette opp solpanel enn en vindmølle, det er ikke bevegelige deler i et solpanel som slites ut, så det kan i prinsippet bare stå der og bake i sola (er vel inverter og sånt som kan ryke med årene da) pluss sommertid ivertfall gir det strøm da behovet er der, vinteren er det værre med.

 

Jeg har f.eks solpanel på campingvogna (120w med 2 x 80 ah batteri), og det funker knallbra i sommerhalvåret til fricamping, skjeldent jeg trenger ty til stikkontakt. Til hytter og sånt er det aldeles suverent, og da trenger du ikke bygge ut så mye dyr infrastruktur (hogge ned milevis med skog for å sette opp høyspentmaster midt på fjellet), jeg er ivertfall ikke den som gidder sitte i en snøhaug og fryse på en hytte i mørkeriet i desember! Sånn sett bringer solpanel med seg goder, men at det skal bli energikilden til bolighus der vi oppholder oss om vinteren ser jeg ikke meningen i.

 

Vannkraft ga i sin tid nok strøm til å holde liv i panelovner og diverse over hele landet i sprengkulde fra nov-apr, skjønner ikke hvorfor ikke det systemet vi har hatt plutselig ikke er bra nok lenger. Gasskraft - og vi bugner jo av gass her i landet - lønte seg ikke engang, da kan ikke jeg skjønne at vindmøller skulle lønne seg heller.

 

Hvorfor skal vi sitte på bakbeina og ikke ta del i utviklingen, og at på til tjene penger på den?

 

Solenergi får vi her på berget mest nytte av om våren og sommeren, så da kan vi kanskje holde igjen tømming av magasinene.

 

Vindkraften er det potensiale for å tjene godt på om høsten, samtidig som magasinene fylles noe opp av regnet som følger med, men vind har vi tross alt hele året.Det kan dermed være med å ta ned toppene i eget forbruk om vinteren. Bølgekraft er også noe som ikke er like sesongavhengig.

 

Og den strømmen som vi ikke har bruk for, kan vi selge til Europa, så lenge vi har overskudd, eller vi kan bruke selv til noe som har vært vår styrke, billig kraft til kraftkrevende produksjon.

 

Så lenge det er lønnsomhet i det, så ser jeg faktisk ikke problemer med å satse på flere teknologier/løsninger.

 

Det som derimot er en viss fare med, er at vi selger mere enn vi bør/må, fordi strømmen blir så høyt priset ute, at kraftselskapene heller selger ut av landet enn å servere nok til hjemmemarkedet.

 

Og at dette sørger for at prisene blir uforholdsmessig dyrt for norske forbrukere sammenlignet med kostnaden for å drive strømproduksjon på våre felles ressurser.

Lenke til kommentar
  • 1 år senere...
Videoannonse
Annonse

Er det virkelig noen som setter opp vindmøller lengre? En bruker jo elektriske motorer nå for å drive kornmøller, ikke vindkraft.

 

Litt sent å kommentere nå, men det ser ut til at begrepet "vindmølle" overlever bra selv om de nå produserer strøm og ikke maler korn.

Noen har foreslått å bruke "vindturbin" i stedet, men det ordet passer bedre for

maskineriet (Nacellen) på toppen av vindmøllen.

Lenke til kommentar
  • 10 måneder senere...
Gjest Slettet+5132

Det jeg gjerne skulle sett var at en del land med stor varians i kraftproduksjonen (Norge inkludert etterhvert som vi bygger opp vindturbiner) var at man bygget opp dataprosesseringssentere. Det vil si sentere for å prosessere data. Man kunne så skjøvet belastningen fra senter til senter avhengig av hvilket land som hadde overskudd av strøm. 

Dette kunne også bistå ting som vitenskapelige og industrielle beregninger.  Dette er altså ting det koster null og niks å flytte på tvers av landegrenser, og en vil kunne utnytte krafttopper der de kommer, og avlaste der man har underskudd. 

Lenke til kommentar
On 1/24/2019 at 3:10 PM, Knut Bråtane said:

Litt sent å kommentere nå, men det ser ut til at begrepet "vindmølle" overlever bra selv om de nå produserer strøm og ikke maler korn.

Noen har foreslått å bruke "vindturbin" i stedet, men det ordet passer bedre for

maskineriet (Nacellen) på toppen av vindmøllen.

Det er også feil å anta at historiske møller bare laget mel av korn. I Nederland har de for det meste pumpet vann, andre i Danmark har hamret kobber (https://da.wikipedia.org/wiki/Kobbermølle), og hvem kjenner en tredemølle som lager mel?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...