Gå til innhold

Tyder B-meson-anomalien på ny fysikk?


Anbefalte innlegg

I følge ferske pressemeldinger fra CERN kan det se ut som det blant B-mesonene (elektroner, myoner og τ-partikler) er avvik fra standardmodellen som tilsynelatende er større en forventede statistiske avvik. Foreløpig beregnes avviket til 4 sigma, ved 5 sigma vil det bli regnet som et funn. Noen fysikere argumenterer fortsatt med at dette kan være en "smoking gun", mens andre er begeistret og regner med at CERN om ikke alt for lenge kan annonsere funnet av et avvik fra standardmodellen.

 

Avviket det henvises til er at når det kommer 10 elektroner, kommer det bare 7 myoner fra partikkelkollisjonene. Forholdet skulle vært 1:1 i følge standardmodellen.

 

Mer her:

http://forskning.no/2017/05/nytt-cern-resultat-antyder-hittil-ukjent-partikkel

Endret av SeaLion
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Artikkelen fra forskning.no oppsummerer egentlig status veldig bra, så jeg har ikke noe mer å tilføye angående tolkningen av målingene. Men jeg kan oppklare et par misforståelser.

 

B-mesoner er ikke en samlebetegnelse for elektron, myon og tau (de kalles leptoner), men for partikler som består av en kvark og en anti-kvark hvorav minst en av de er en (anti)B-kvark. B-mesoner blir studert med spesielt stor iver fordi B-kvarken er den tyngste kvarken som danner bundne systemer, og det gjør disse mesonene spesielt sensitive for effekter knyttet til ukjente partikler som er for tunge til at vi kan studere dem direkte. Studier av B-mesoner kan med andre ord være nyttig til å påvise at standardmodellen er "feil", det vil si ikke komplett. Dessverre er det stor sjanse for at det er svært vanskelig å finne ut nøyaktig hva (dvs nøyaktige egenskaper til den ukjente partikkelen) som skaper et eventuelt avvik fra standardmodellen. Grunnen til at elektroner og myoner nevnes her er at prosessen de har målt her i følge standardmodellen burde skape myoner like ofte som elektroner, men det ser ikke ut til å skje.

 

Det er ikke den enkeltmålingen som er utgangspunktet for denne artikkelen som har signifikans på 4 sigma - denne har kun signifikans på 2.2 - 2.5 sigma (hvilken verdi man får kommer litt an på hvilke antakelser man legger til grunn). Derimot har det vært en rekke slike avvik i målinger på B-mesoner som, selv om de i seg selv ikke er spesielt iøynefallende, til sammen skaper et avvik fra standardmodellen på omtrent 4 sigma. Dette er svært interessant, men hvis en enkeltmåling hadde nådd 4 sigma alene hadde oppmerksomheten rundt det med god grunn blitt langt større.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...