Gå til innhold

KRLE - det dårligste faget i skolen?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Norge jeg kjenner går tilbake til flere tusen år siden og har vel vært her under isen før den tiden også.

 

Julen er en ekte urnorsk tradisjon.

 

De som bodde i Norge før 872 dannet grunnlaget og alt vi har er en konsekvens av de som var her tidligere.

 

Det er åpenbart at du som ikke liker Norge ønsker å ødelegge Norges gode navn og rykte. Men det lykkes du ikke med slik du holder på her.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

1) Verger eller foreldre kan jeg tenke meg. Men på et punkt er det jo et valg for individet. På samme måte som jeg regner med at du kanskje vil promotere ateisme for dine barn. I det minste omtale det positivt.

Men jeg vil da for faen ikke at alle barn i offentlig skole skal delta på ateist-treff for å konverteres!!!

 

 Hva så? Spørsmålet jeg svarte deg på har ingenting med svaret ditt å gjøre. Du spurte om hvem som kunne sende andre på religiøse samlinger. De som arrangerer samlingene vil nok at flest mulig skal delta ja, men det er ikke, fortsatt, snakk om tvang.

 

Det er jo litt rart at jul er en kristen tradisjon, når det er den viktigste hedenske høytiden som er eldre enn jesus. Det er jo rart at jul er en kristen høytid når jesus aldri ble født i desember. Det er jo merkelig å si at å fete seg opp på svinekjøtt og fråtse i mat og gaver er en kristen tradisjon. Vet du ikke hva bibelen sier om å trekke trær inn i hjemmet og danse rundt det?

 

Har du feiret jul har du feiret en urnorsk hedensk tradisjon.

 

 

 

1) Usikker på hva du sikter til. Dersom kristendommen dør ut i Norge og Islam overtar posisjonen kan det skje. Eventuelt kan det i fremtiden bli en høytid som ikke feirer noe religiøst. Eller mener du at vi fritt kan omdefinere betydningen av feiringer når vi vil? Litt uklart for meg hva du ønsker å oppnå. Uansett er forslaget ditt et alternativ.

 

2) Jul er blitt en kristen tradisjon. Og er det idag uavhengig av opphavet. Kristendom er fortsatt kristendom selv om den spiller videre på jødedommen. Coop Xtra er noe annet enn Rimi selv om de har overtatt filialene og hakekorset har helt endret betydning etter Den annen verdenskrig. Tradisjoner er dynamiske. Og hva bibelen sier om å ta trær inn i huset og danse rundt dem vet jeg ikke, uansett ikke relevant. Hvordan høytiden feires styrer vi selv og den er blitt en feiring av Jesus fødsel. Med tiden kan det tenkes at den utvikler seg til å bli noe annet, men det vil tiden vise. 

 

Tradisjon er en død ting som vi, samfunnet, kan endre eller bevare. Julefeiringen du snakker om ble opprinnelig gjennomført i januar, så påstanden din om desember er feil. Feiringen handlet mest sannsynlig om solverv. Fødselsdatoen til Jesus ble bestemt til å være 25. desember. Feiringen av den startet fra og med 300-tallet i romerriket. Om datoen er den faktiske fødselsdatoen er heller ikke av betydning for poenget, for det er den dagen som er bestemt og akseptert. 

 

Når Norge ble samlet til et rike ble midtvintersfesten flyttet fra januar til desember. Nå ble den en feiring av Jesus fødsel. Utførelsen ble bevart frem til 1800-tallet og endret seg ikke nevneverdig innen den tid. Altså ble rammene for hele feiringen endret, mens deler av innholdet, utførelsen, ble bevart. 

 

Er enig med at utførelsen og navnet ble kuppet av kristendommen. Et faktum som er helt tydelig, men idag er feiringer i høyeste grad noe kristent. Eneste den har tilfelles med gamle dager er grovt sett juleøl, fet mat, selskap og navnet. Dessuten har alle endringene som har skjedd fra 1800-tallet frem til nå endret måten julen feires på ytterligere. Idag skiller utførelsen seg i mye større grad fra den opprinnelige "urnorske" julen. Selv om avsnittet ditt er interessant nok til å motta "ryktepoeng" er enkelte av faktaopplysningene dine upresise eller feil og påstandene fremstiller tradisjon samt betydningen som noe statisk. Sistnevnte er absolutt feil. I beste fall er historien om julefeiringen et interessant moment, men et paradigmeskifte innen teologi eller kulturforståelse er det ikke. 

 

Kilde: Store Norske Leksikon

 

Som nevnt er jeg ikke personlig kristen, men er bekymret for hva utviklingen kan medføre. I likhet med Carl Jung er jeg ikke sikker på at vi klarer å skape nye og bedre verdier. Muligens klarer vi, Vesten, å finne tilbake til de gamle verdiene. Kombiner dette med fenomenet kultur masochism samt at Vesten er blitt en gammel og utslitt sivilisasjon skapes en usikker fremtid. 

 

Men for å dra oss tilbake til det som startet denne diskusjonen så tenker jeg at dersom skoler starter å arrangere disse gudstjeneste er en mulig konsekvens at flere velger bort kristendommen. Sånn sett kan avgjørelsen få negative konsekvenser for religionen. Min største betenksomhet er uansett at dette kan føre til motkrav fra andre religioner og splittelsen det kan skape. På en annen side har Norge en lovfestet folkekirke og den moralske arven vår er delvis kristen. Videre har Den norske kirke over 3,7 millioner medlemmer. En måling fra 2016 viser at 48% av medlemmene omtalte seg som kristen, altså rundt regnet 1,85 millioner. Tallet kan diskuteres og er unøyaktig, så kan være enig i at det kan være nærmere 1 million. Uansett kan disse poengene brukes til å argumentere for frivillige gudstjenester. Stikkordet er fortsatt frivillig.  

Endret av På den andre siden.
Lenke til kommentar

Frivillige gudstjenester er helt topp. Religiøs propaganda i regi av offentlig skole er dårlig.

 

Du snakker altså ikke om tvang. Da jeg gikk på skolen var det ingen som spurte meg om jeg ønsket å bli med i skolegudstjeneste. Det var noe skolen arrangerte og det var vel kun 1 eller 2 på skolen som hadde fått beskjed fra foreldrene om å slippe.

 

Da jeg var i militæret skulle alle bli med på feltgudstjeneste. Ingen spurte meg om dette var noe jeg ønsket. Da jeg sa at jeg nekter å bli med, så ble jeg spurt om jeg ikke kunne vise respekt!

 

Jeg ser bare ugler i mosen når du snakker om skolegudstjeneste uten tvang. Det skaper bare hat og splittelse i skolen, det har jeg selv erfart.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg syntes religion var et greit fag, bortsett fra overvekten av kristendom.

 

Skjønner ikke at det er noen tyngde i argumentet om at fordi vi historisk favoriserte kristendom, så bør vi fortsette med det. At vi har så mye etterlevninger av kristendom i samfunnet betyr at vi allerede vet mye om det, og burde fokusere mer på det som er ukjent.

Lenke til kommentar

Helt enig med deg KarlRoger.

 

Men jeg synes det skulle blitt lagt mer vekt på det historiske og kulturelle ved religionenes utvikling - vi lærte f.eks svart lite om kristendommen og bibelens "evolusjon" hvordan den forgrenet seg og formet seg, hvorfor det ble interne kriger og splider. Hvordan språket har påvirket trossamfunnene, hvordan latin ble brukt til gjemme doktrinene fra folket osv.

 

Folk flest kjenner ikke engang til historien til vår unge kristne variant vi har her til lands. Nå skal det sies at det er blitt en stund siden jeg gikk grunnskolen så ting kan jo ha hendt siden da.. (uten at det merkes stort på på folk som ønsker leksehjelp i religion her på forumet.)

 

Bare det å prøve å få et mer helhetlig bilde, ved å gå mer vekk ifra evangelsk-luthersk, kristendommen, bort fra de abrahamiske religionene for å sette ting i prespektiv.

Denne er nok ikke helt feilfri, men jeg tror mange ville fått en liten aha opplevelse ved å fremstille en lignende simpel men samtidig forklarende modell på skolene.

 

sFH6ufM.jpg

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg synes KRL var et elendig fag. Kunne for eksempel lese om at Muhammed gjore "razzia" mot karavaner i sin tid. Det holder faen ikke, er det ikke snakk om ran og drap her? Tannløst stoff skrevet for ikke å krenke. Men jeg ble faktisk krenket av det (og det er greit). Skulle bare ønske mindre historisk sminke.

Endret av Abigor
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...