Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Det indre spesifikke og uspesifikke immunforsvaret!


Anbefalte innlegg

Har snart eksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi. Sitter litt fast på immunsystemet, da jeg ikke forstår alt dette med antigener, spesifikt og uspesifikt immunforsvar, B- og T-lymfocytter osv...

Noen som har peiling og kan hjelpe meg med dette spørsmålet?

 

Beskriv forskjellene på det indre uspesifikke immunforsvaret og det spesifikke immunforsvaret med hensyn på følgende punkter:

A) Hva de angriper.

 

B) Når de reagerer ved en infeksjon.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hadde en oppgave om dette for en tid siden, er ikke helt komplett men det er da noe:

 

Immunforsvaret kan deles i det medfødte immunforsvaret og det ervervede immunforsvaret. En viktig del av immunsystemet er de hvite blodcellene, også kalt leukocyttene, som faktisk er en mengde ulike typer celler. Dersom for eksempel en bakterier kommer seg inn i kroppen og begynner å gjøre skade, vil en type leukocytter kalt makrofager begynne å "spise" disse bakteriene, det vil si de absorberer bakteriene inn gjennom cellemembranen sin, og bruker ulike stoffer til å bryte dem ned. Makrofagene skiller bakteriecellene fra kroppens egne celler ved å reagere forskjellig på proteinene og karbohydratene på overflaten av de ulike cellene. Når makrofagen spiser en bakterie lar den være å bryte ned bakteriens overflatemolekyler (disse refereres til som antigener: antistoff-generatorer). Makrofagen går så til lymfeknutene, hvor de slipper ut antigenene.

I lymfeknutene møter antigenene to andre leukocytter, kalt B-celler og T-celler. B-cellene har sitt navn fordi de blir ferdig utviklet i beinmargen, hvor alle blodceller har sitt opphav, mens T-celler modnes i thymus. På B- og T-cellene sitter det antigen-reseptorer (som er antistoffer festet i cellemembranen). Det finnes millioner av ulike reseptorer, og hver av cellene har kun en type. Hvis en reseptor kommer i kontakt med et antigen vil cellen aktiveres: B-cellene deler seg til plasmaceller og minne-B-celler. Plasmaceller kan skille ut antistoffer lik reseptoren til den originale cellen, disse kan så feste seg til antigenene på inntrengerceller, uskadeliggjøre dem og markere dem for ødeleggelse. T-cellene deler seg til cytotoksiske celler og minne-T-celler. De cytotoksiske cellene skiller ut stoffer som ødelegger inntrengerceller.

Minnecellene er en type celler med lang levetid, og som raskt kan dele seg for å gi opphav til flere plasma- og cytotoksiske celler. Det er disse cellene som utgjør det ervervede immunforsvaret.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Spesifikke: hvite blodlegemer som reagerer på "alt" som ikke tilhører kroppen (Neutrofile, Eosinofile, Basofile, Makrofager)

 

Spesifikke: hvite blodlegemer som reagerer på noe de tidligere er eksponert og for noe nytt de blir presantert for (T, B celler)

 

Hvite blodlegemer (hvite blodceller) kan deles inn i to grupper:

  • Det spesifikke (T, B celler): angriper celler de tidligere er eksponert for og mot nye celler hvorpå makrofager glufser i seg de fremmede cellene og "presanterer" de for T-celler. Deretter starter T-cellene å produsere giftige stoffer mot dem.
  • Det uspesifikke (Neutrofile, Basofile, Eosinefile, Monocytter): celler som angriper alle celler som ikke skal være i kroppen, spesielt infeksjoner som bakterier og parasitter.
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...