Gå til innhold

Nordmennenes teknologi kan gjøre britisk tidevannskraft langt billigere


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Tidligere artikler om tidevannskraft, med mer informasjon om utbyggingskost og energiopptak, viser en pris fra kr 1,50/kWh og oppover.

Jeg tror det var Swansea Bay, med 11m tidevannsforskjell det ble regnet på den gang.

Da tidevannet bruker 6 timer fra lavvann til høyvann, mens bølger bruker 6 sek. finner en at det er 4000 ganger mer energi i bølgene ved å bruke formelen W=Fs.

Ved denne sammenlignngen må vi bruke en flottør med samme areal og 95% virkningsgrad, mens reelle tidevannskraftverk bruker varianter av Kaplan-turbin med mye lavere virkningsgrad.

Formelen P=Q*g*h er mer aktuell, men bare 1/3 av tidevannsforskjellen på 11m kan brukes som høyde(h), da vannet minker i lagunen.

Kaplan-turbinen har heller ikke god virkningsgrad med fallhøyder under 5m, så for Norge sin del er det bølgene vi bør satse på.

Turbinen som er aktuell i et bølgekraftverk kan også brukes i et tidevannskraftverk, men det er snakk om mye større dimensjoner og en helt annen teknologi.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Hmm...

Mr. Hendry himself og det nevnte Swansea-prosjektet ble i dag slaktet av Financial Times: "Tidal power swamped by dubious mathematics. Cost numbers around Swansea lagoon project are wildly misleading."

 

https://www.ft.com/content/da4baf02-db14-11e6-86ac-f253db7791c6

 

Hmmm...

Britene - ihvertfall den del av de som eier og styrer landet - er forelsket i atomkraft og har en historie av å gjøre hva som helst for å beskytte den, inklusiv å flytte på desimalpunkter når tallene ikke passe politikernes ønsker.

Ta både rapporten og dens kritikk, og i grunn alt som har sitt opphav i det politisk miljøet i mitt hjemland med en stor knipe salt - i hvert fall når det gjelder energipolitikk.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...