Gå til innhold

Lage sånn vifte som står på vedovn


Alfrid

Anbefalte innlegg

Morn!

 

Jeg har lyst til å lage sånn vifte som står på ovnen og bruker varmeenergi fra ovnen til å drive vifta.

 

Det jeg da tenker å bruke, er et eller flere "Peltier element" post-182444-0-38699400-1478798307.jpg

 

Men når jeg prøver å koble den til et Peltier element får jeg ikke vifta til å snurre til å snurre.. Gjør jeg noe feil når elementet skal generere strøm kanskje? Legger det på ovnen og har kjøleribber over..

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er kun hvis du er avhengig av spenning i en bestemt retning at du trenger å tenke på hva som skal være varm side og hva som skal være kald side. Hvis viften kan gå begge veier er dette altså ikke noe problem.

 

Jeg tipper at problemet ditt er at du ikke får transportert varmen bort fra kald side effektivt nok. Da ender du opp med liten temperaturforskjell og dermed liten spenningsforskjell. Kjøleribber alene fungerer neppe godt nok; du må nok ha luftstrømning i tillegg.

Lenke til kommentar

Vifte? ;)

 

Kontakt med et kuldereservoar er nok uansett en bedre løsning. Prøve å sette en blikkboks med kaldt vann oppå. Det burde være en relativt effektiv måte å få vekk en god del av varmen. Ideelt sett burde du også ha en termisk pasta mellom for å få god kontakt, men jeg ville prøvd uten først.

Endret av -trygve
Lenke til kommentar

Har nå prøvd litt forskjellig, men får ikke noe action utav disse termiske elementene.. Jeg får opptil 110.0 i motstand på multimeteret på innstilling 200k på ohm skalaen uten at vifta reagerer.. Vifta går med et 9v batteri. Jeg bruker 2 termiske elementer og ville vel tru at de fikk vifta til å spinne litt værtfall.?

 

Kan elementene være defekt kanskje.. Jeg har snudd polariteten også, uten at det hjalp.

 

Vidoy av oppsettet

 

Endret av Alfrid
Lenke til kommentar

Elementene genererer ikke mer enn max 2v før de dropper.. God varme på undersiden og type skål med isbit på oversiden. Antar da at elementene ikke er friske, gidder ikke da og bestille nye for kanskje de er bedre.. I tilfelle noen har elementer liggende kunne det vært fint å se hvor mye volt de genererer.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...