Gå til innhold

Dyremishandling og meieriprodukter


Anbefalte innlegg

Hei

 

Så nettopp en video av hvordan mishandling av farm dyr kan foregå, i dette tilfelle en ku. Ble bokstavelig talt kvalm av det jeg så, jeg klarte rett og slett ikke å se på det.

 

Videoen var jo fra utlandet, men så lurte jeg på hvordan melk og meieriprodukter som selges i Norge blir produsert? Leste en del på melk.no (nesten ironisk å lese der..), men finner ikke mye om hvordan dyrene behandles. Er det mulig og i det hele tatt vite hvordan dyrene har det uten at diverse ting blir skjult?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er som oftest god dyrevelferd her til lands og strenge retningslinjer for hvordan dyrene skal ha det. Effektivisering og drift i stor skala kan likevel gå ut over dyrenes situasjon da det blir mindre tid og omtanke til hvert enkelt dyr samtidig som alt skal gå enkelt og greit for seg.

Lenke til kommentar

Som badcat sier; her til lands er det ganke strenge regler som stort sett blir fulgt opp.

Uheldigvis er det ingen som ønsker norsk landbruk og det er derfor ikke levedyktige kår for småbøndene som da fører til at det bare er gigantene som klarer å drive og disse har somregel perfeksjonert produksjonslinja som betyr enkle liv for dyra og mye stress mot slakta.

 

Du tjener mere penger på å gi faen i dyras velferd men her i norge ønsker vi da at dyra skal ha det noenlunde godt og vi har derfor masse krav til produksjon og behandling.  Dette fordyrer produksjonen men ingen ønsker å betale for det.

Løsningen blir derfor at vi legger ned alle gårdene våre her i norge også importerer vi heller mat fra andre land som ikke har like god dyrevelferd som vi har. Da sørger vi for masse dyremishandling for maten vår og vi mister evnen til å holde oss selv med mat på sikt men vi får i det minste billig mat.

 

Støtt norsk jordbruk ved å kjøpe norskprodusert mat. Det koster litt mer men er verdt det.

Lenke til kommentar

Synd det ikke er lett å leve av inntekten som småbonde, det er et av de viktigste yrker man har i samfunnet. Mat kommer fra godt jordbruk og dyrehold, ikke fra en fabrikk.

 

Det er ikke noe stort problem å leve av å være småbonde egentlig, men det er veldig hardt arbeid, uten høy lønn, som de fleste skyr som pesten for tiden. Har selv vokst opp på gård (ikke drift for å leve av det, men alikevel litt penger i det) og lønna er samværet med dyra stort sett. Så må man ha mye med avføring å gjøre selvfølgelig, det er heller ikke noe de fleste orker.

 

Det er ganske synd da småbruk som har gått i arv i mange generasjoner blir borte fordi barna ikke har samme verdier og ikke får glede av samme ting som forfedrene.

 

Edit; Skrivefeil.

Edit2; For å presisere litt så hadde vi meget lave utgifter til mat og slik da mye ble laget selv. Dyrefòret ble også i stor grad laget selv. Selv om det ikke er penger inn så er det mye penger som ikke går ut, som gjør at man trenger mindre inn selvfølgelig.

Endret av SlikGårNoDagan
Lenke til kommentar

Synd det ikke er lett å leve av inntekten som småbonde, det er et av de viktigste yrker man har i samfunnet. Mat kommer fra godt jordbruk og dyrehold, ikke fra en fabrikk.

 

Diverre er det akkurat fabrikkar landbruket er endt opp som. Enorme anlegg der dyra står tett og blir fora med mat som er produsert på jord som tidlegare var regnskogar. Fôret blir òg produsert for å optimalisere produksjonen til dyra.

 

Heldigvis har Norge betre forhold enn mange andre land, men når kostnadane heile tida skal drivast ned og gevinsten opp, så går det ut over dyra. I verkeleg storproduksjon er det profitt som betyr noko, mens småbruk og økologiske anlegg kan ha større fokus på dyrevelferd.

 

I dag er stadig fleire dyr i lausdriftsfjøs der dei ikkje står bundne fast. Det er framleis innandørs på avgrensa areal med betong og liggematter. Eit nyare krav sikrar dei tilgang til ein luftegård der dei skal kunne gå ut når dei vil (i alle fall delar av året).

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...