Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Gjøre et elektrisk anlegg mer eldrevennlig


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Installere én felles bryter i hvert rom som skrur av/på alle lamper, og automatisk dimmer til behagelig lys. Slik at de eldre ikke trenger å gå rundt til hver eneste lampe og kanskje bøye seg ned for å skru av/på alt.

 

Jeg har det slik hjemme selv om jeg er 24. Latskapen lenge leve  :roll:

Lenke til kommentar

- Bytt ut lampetter og bordlamper med belysning over bryter (går jo på det samme TMB sier, men for å presisere litt nærmere. Eldre har det med å ha massevis av enkeltlamper rundt omkring. Husker den gamle mormora mi gikk rundt og skrudd av lys i alle kriker og kroker før leggetid).

- Montere tidsur på kaffetrakter ol. slik at om de blir glemt så kuttes strømmen.

- Komfyrvakt (er vel påbudt nå, men om det dreier seg om oppgradering har de det kanskje ikke fra før).

- Lysbryter ved senga slik at de ikke må famle i mørket fra en bryter ved døra til de er trygt under dyna. 

- Det blir kanskje litt for high tech for dagens eldre (hvert fall om jeg skal dømme utifra mine besteforeldre), men trådløse lysbrytere så lyset kan styres fra mer praktiske steder enn rett innenfor døra

Lenke til kommentar

Eldre har det med å ha massevis av enkeltlamper rundt omkring. 

Hey! Jeg har det også slik i leiligheten. Takler ikke lys som kommer ovenfra (taklamper), synes det er så ekkelt. Lunt, varmt lys fra lamper plassert rundt i rommet er så mye bedre. Kan da ikke bare være jeg som synes dette? :p

Lenke til kommentar

 

Eldre har det med å ha massevis av enkeltlamper rundt omkring. 

Hey! Jeg har det også slik i leiligheten. Takler ikke lys som kommer ovenfra (taklamper), synes det er så ekkelt. Lunt, varmt lys fra lamper plassert rundt i rommet er så mye bedre. Kan da ikke bare være jeg som synes dette? :p

Joda, jeg skal ikke nekte for at det gir en litt lunere stemning, men for folk som er litt dårlig til beins med skrøpelige hofter og whatnot er det en mer praktisk løsning å skru av en bryter i brysthøyde i stedet for å lene seg over sofaen for å skru av lampetter på veggen, nede ved gulvet osv.

Lenke til kommentar

Hva ville dere gjort for å gjøre det elektriske anlegget mer eldrevennlig? Selv tenker jeg at alt av betjeningspanel, brytere og kanskje til og med stikk burde plasseres på en operativ høyde for eldre (1m?) 

 

Men hva mer kan gjøres?

 

Kommer jo helt an på hvor mye man kan/vil gjøre ut av det. Har noen punkter som jeg kom på i farta som i hvert fall jeg tenker kan være praktisk for en eldre person i en bolig.

 

- Stikk i betjeningshøyde (som du sier, rundt 1 m eller så).

 

- Tidsbryter som det også foreslås på stikk til kaffetrakter/vannkoker/brødrister og lignende.

 

- Komfyrvakt (påbudt på nyinstallasjon uansett).

 

- Automatisk regulering av all varme, spesielt om det er gulvvarme (altså ikke noe gamle 1-2-3 brytere, alt på termostat, gjerne med ukeprogram for ekstra besparinger).

 

- Varmepumpe installert (kjenner det greit nå i et gammelt hus uten noe effektiv kjøling. Mulig at eldre liker det noe mer varmt generelt, men kan bli rimelig hett på sommeren, og en varmepumpe gir stabilt inneklima året rundt).

 

- Automatisk styring av alt lys med tilstedeværelsessensor, spesielt i rom som ikke er oppholdsrom, dette vil da skrus automatisk av etter den gitte tiden.

 

- Brann og innbruddsalarm med panikkfunksjon, og avhengig av systemet man har så er det greit å ha en funksjon som sender automatisk varsel på SMS eller oppringing til naboer/nærboende familie. Et vekterselskap har ikke alltid like kjapp responstid som en god nabo kan ha. Brann er rimelig bankers uansett da det går direkte til brannvesen dersom man har alarm med overføring.

 

- Avhengig av størrelsen på uteområdet/oppkjørsel; varmekabel i inngangstrapp og om ikke hele oppkjørselen i hvert fall en sti til postkasse/søplekasser. Automatisk styrt med sensorer slik at man slipper skliforhold på vinteren så langt det lar seg gjøre.

Endret av El-Ateisten
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...