Gå til innhold

Seile fra Stavanger til Tønsberg


Anbefalte innlegg

Hei,

(Kanskje feil plass og legge spm, men kjøre på)

 

Jeg og 2 kompiser har nå kjøpt seilbåt i Stavanger og vi kan seile litt, noen mere en andre. Men ingen av oss har noen gang seilet den strekka før. Så spørsmålet mitt er om noen her har tatt den turen og hva vi har og forvente og hvorlang tid det eventuelt tar. Har hørt at det e mye og forvente av dårlig vær fra Egersund og ned til Kristiandsand og etter der så er det stort sett planke ned til Tønsberg.

 

Er en 31 fot som går ca 7knop med motor.

 

Takk får svar på forhånd :-) alle tips er greit og ha!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hei,

Har gått turen to ganger - begge med seilbåt som ble hentet litt lenger nord på vestlandet. Regn med at det tar ca to døgn kontinuerlig seilas ved greie værforhold.

 

Vær oppmerksom på at det ikke er noen gode havner det første strekket mellom Stavanger og Egersund. Denne strekningen er ca 40nm. Den andre utfordrende strekningen er over Lista, et havområde som er kjent for farlige bølger på grunn av undervannstopografi og møtende strømmer. Når dere er forbi Lista og nærmer dere Kristiansand er det enkel seilas resten av veien, med mulighet for mye innaskjærs seilas og gode muligheter for å søke havn ved problemer.

 

Du skriver ikke noe om båtens tilstand og hvordan den er utstyrt. Dersom den har ligget lenge, er det typisk at grums blir  opp i dieseltanken og blir sugd inn i drivstoffsystemet, og tetter filteret. Sjekk tilstanden på tanken før avgang.

 

Sørg for å laste ned kart på forhånd og ha minst to uavhengige systemer for navigasjon. For eksempel en telefon og et nettbrett med ulike apper. Jeg bruker Locus og Navionics og har vanntett telefon og nettbrett. Ta med powerbank/nødlader.

 

Sjekk VHF-samband - kall opp kystradiostasjonen (Rogaland Radio) før avgang. Ta gjerne med en bærbar VHF i tillegg - billig forsikring.

 

Bruk redningsvest - men viktigere: bruk sikkerhetsline.

 

Timing blir viktig her, sjekk med lokale seilere og sjekk værmelding nøye. Jærens Rev (sør for Stavanger) og Lista er de strekningene dere må sjekke spesielt med tanke på vær og timing. Frem til dere passerer Lista har dere Nordsjøen rett inn, og værforholdene kan være betydelig hardere enn vi er vant med i Oslofjorden. De lokale seilerne er kanskje vant med det, og båten klarer det nok fint, men vurder om mannskapet tåler 8 timer med 2-3 meter bølgehøyde før dere forlater Stavanger.

Lenke til kommentar

Hei! Takk for svar. Gode tips og de skal følges! Båten er greit utstyrt har jeg skjønt. Den har kjørt en stund denne mnd fra før men blir kjekket på alle punkter før avkjøring. Har 2 som er mere skjø vant en meg, men bare ingen har tatt en sånn rute før og skal bli spennende. Må bare ta det seriøst. Men igjen takk får tips!:-)

Lenke til kommentar

Det er en helt kurant tur, men hold god avstand til land på en del grunne steder dersom det er mye vind. (Eksempelvis Rakkebåene ved Stavern)

 

Jeg kan anbefale overnatting i gjestehavna på Lista (heter vel Listahavna mener jeg), der var det gratis å overnatte sist jeg var der (2010) og strøm var inkludert i havneleia :p

Det er også dusj og toaletter tilgjengelig, i tillegg til gatekjøkken.

Hvis man tar det som en kosetur kan Lista være et passende sted å overnatte.

Lenke til kommentar

Vi skal hente båten imorgen faktisk :-)! Blir en non stopp tur. Så hope det blir en litt kosetur samt nonstopp ^^! Men skal ta det forsiktig med tanke på første gang. Blir nok en en god opplevelse :-)! Kjekt med gode tips og, greit og ha litt øye på hva man faktisk skal forberede seg på!

Lenke til kommentar

Seilturen gikk fint! Kom ikke lengre en til Mandal desverre, gikk vel i 3-4knopp fra kl 01:00 natt til Lørdag og stoppa i mandal kl 13:00 søndag. Var ikke mere en 3-4 meter bølger på sitt værste. Men litt bedre vær hadde verdt fint!:) Skal opp igjen nå til helga men da er det nok bare planke til Tønsberg

Lenke til kommentar

Jeg så det var meldt motvind på lørdag ja.

Foreløpig ser det ikke ut som de kuleste forholdene til helga heller, men det kan jo forandre seg.

Lørdag er det meldt nordøstlig laber bris på formiddagen og østlig lett bris på ettermiddagen..

 

Jeg har da sjekket værvarsel for Kristiansand.

 

Med det været er det jo sannsynlig å få mye tid for motor, jeg anbefaler i tilfelle å gå blindleia så dere får en koselig opplevelse til tross for vindmangel.

 

https://no.wikipedia.org/wiki/Blindleia

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...