Gå til innhold

Naturlig kilde til vitamin D


Anbefalte innlegg

Finnes det en naturlig kilde til vitamin D, som er så konsentrert at det holder å spise/drikke bare litt? Altså et slags "tilskudd", bare at det er en naturlig råvare eller lite "raffinert" i alle fall.

 

Noe annet enn fisk, tenker jeg på. Et slags frø eller noe slikt.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Finnes det en naturlig kilde til vitamin D, som er så konsentrert at det holder å spise/drikke bare litt? Altså et slags "tilskudd", bare at det er en naturlig råvare eller lite "raffinert" i alle fall.

 

Noe annet enn fisk, tenker jeg på. Et slags frø eller noe slikt.

Solen er det mest naturlige du får, eller bare komme seg utenfor døren, selv ved overskyet vær danner huden D vit. til kroppen.

Med kun 15 min i solen så har en faktisk fått overdose av D vitamin.

 

Ellers er det D vit. tilskudd ved å få i seg melk, fisk, ost, smør, egg eller frokostblanding. Selv bruker jeg kun omega 3 tabelletter.

Har du lave nivåer av D vit. kan du få tabelletter fra legen med ren kalsiferol (feks. Divisun) som en skal gå på en stund.

Lenke til kommentar

I Norge er det ikke lett å dekke behovet for vitamin D med bare sollys. Og det å si "Med kun 15 min i solen så har en faktisk fått overdose av D vitamin." er fullstendig bullshit.

Vel, leger i samarbeid med forskere har laget en kalkulator for det og, men såklart i vinterperioden må en supplere med tilskudd.

ta deg en titt-

 

http://zardoz.nilu.no/~olaeng/fastrt/VitD-ez_quartMED.html

Lenke til kommentar

På sommaren fungerer det fint, men kjem sola i det heile tatt høgt nok til at det kjem UVB-stråling ned på jorda her i Norge?

 

 

If you live even further north, like in Edmonton, Canada, you can’t produce vitamin D from October through April. These times are even longer (by a month or two) if you’re skin type is darker.

https://www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/how-do-i-get-the-vitamin-d-my-body-needs/

 

 

In the winter, it's impossible to produce vitamin D from the sun if you live north of Atlanta because the sun never gets high enough in the sky for its ultraviolet B rays to penetrate the atmosphere. 

http://health.usnews.com/health-news/family-health/heart/articles/2008/06/23/time-in-the-sun-how-much-is-needed-for-vitamin-d

 

 

In the winter, at many latitudes, all the UV that is present is UVA wavelength, not UVB. Remember, UVB are the rays responsible for your body making vitamin D. So in the winter, it’s impossible to make much vitamin D if you’re living north of about 35 degrees latitude (and still not much between 30 and 35).

https://www.vitamindcouncil.org/blog/uv-light-in-the-wintertime/

 

 

UVB-strålene fra sola gir vitamin D

En positiv effekt av UV-stråling er dannelse av vitamin D. Vitaminet dannes av UVB-stråling, og produksjonen av vitamin D vil derfor være mest effektiv når sola står høyt på himmelen. I vintermånedene på våre nordlige breddegrader er det ikke nok UVB-stråling fra sola til at det dannes vitamin D i huden. På vinterstid må man derfor dekke behovet for vitamin D gjennom kostholdet. Ekspertene diskuterer fremdeles hva som er den optimale dose av vitamin D.
 
Fordi det er usikkert hvor mye vitamin D som er optimalt, kan man ikke si helt sikkert hvor mye solstråling som er tilstrekkelig. Studier indikerer at å sole ansikt og armer 15 minutter, midt på dagen to til tre ganger i uken om sommeren i Sør-Norge er tilstrekkelig. Kunsten er å balansere et sunt og naturlig uteliv mot risikoen for å få solskader og eventuelt hudkreft.

http://www.nrpa.no/fakta/90116/sol-uv-og-helse

Endret av Zeph
Lenke til kommentar

Takk for fine tips og litt vitenskapelig input. :-) Etter blodprøver fikk jeg beskjed av legen om at jeg burde ta tilskudd, og det har jeg gjort 1-2 år. Det fungerer bra det, jeg bare lurer på om det finnes noe annet enn tabletter eller "matvarer" man kan ta. Mat er såklart det beste, men det er noe jeg ønsker å ta hver dag, og da blir det litt enklere å ta f.eks. noen frø enn å f.eks. spise fisk hver dag.

 

Tran etc. vet jeg jo om, men jeg tenker på noe annet enn fisk, noe vegetabilsk.

 

Jeg bruker nå bare reseptfrie tabletter fra apotek, og det er tilstrekkelig.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...