Gå til innhold

Investere i råvarer?


Ihasabucket

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det er selvsagt mulig å investere i råvarer. Men de som har noe bedre å komme med enn en fingeren-i-været-analyse av prisutviklingen kommer ikke til å dele det med deg her. Og som en av DNB-analytikerne sa i dag; Å spå hvor oljeprisen vil være på sitt laveste kan du like gjerne spørre en apekatt om. De har ikke peiling. Både råvare- og valutamarkedet er stort sett bingo. Det er moro om du liker å ta en sjanse, men den beste relativt sikre avkastningen får du gjennom langsiktige aksjefond i de dyktigste bankene.

Lenke til kommentar

Kan man ikke investere i den "oljen" som for tiden koster 30$? Direkte til samme pris uten å kjøpe oljen fysisk?

 

Ja, https://www.nordnet.no/mux/web/nordnet/ravarorBorsnoterade.html. Teknisk sett kjøper du andeler - nesten på samme måte som aksjer. Men prisen påvirkes av prisutviklingen på råvaren.

 

Men som tidligere nevnt, råvarer er langt mer krevende å investere i. Vil ikke nødvendigvis si at det er ren bingo, men man må analysere og forstå langt mer krevende forhold enn ved analyse av aksjer. Dog kan råvarer være OK i en totalportefølje. F.eks at en  maks 10 - 20 % av porteføljen plasseres i råvarer.

Lenke til kommentar

Grunnen til at det ikkje er lagt opp til å investere i slike råvarer er at det er svært upraktisk.

 

Sett no at du kjøper 10 fat med råolje til 30 $ per fat. Då investerer du 300 dollar. Men i tillegg til denne investeringa så må du få frakta oljen heim til deg, så då får du litt fraktutgifter der. Deretter må du finne ein plass å oppbevare oljen, du kan ikkje ha 2000 liter med råolje under senga akkurat, så då må du finne eit egna lakerlokale, her er det heilt sikkert ein del HMS-krav som må tilfredsstillast før du setter oljen på lager.

Når oljeprisen då seinare går opp så må du finne ein kjøpar som er villig til å betale for oljefata, og deretter ordne med transport til kunden.

 

Det er ein grunn til at nesten ingen bedrifter har store lager med råvarer og ferdige produkt lenger. Lagerplass koster så det er sjeldan fornuftig å ha lagra meir enn høgst nødvendig.

Dersom det skal lønne seg å investere direkte i råvarer så må du opp i svært store mengder, og du må ha tilgang til billig lagring.

 

Det blir akkurat det samme om du heller bestemmer deg for å kjøpe stål, tømmer, korn, eller kva du no investerer i. Det krever mykje tid og pengar å både kjøpe og lagre råvarer. I tillegg så krever det ein del arbeid å få solgt råvarene igjen.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...