Gå til innhold

Hjelp til å velge riktig stereopakke i prisklasse 35-50k


Anbefalte innlegg

Får runde av med at blir handelen gjort hos Hifiklubben, villle jeg vurdert å ta en lytt på Cambridge, kanskje denne modellen http://www.whathifi.com/cambridge-audio/cxa60/review*-som en utfordrer til NADen. Creek (LyricHifi) pleier også å spille bra, men har bare hørt en i den rimelige enden...til 4-5000.

 

*http://www.whathifi.com/cambridge-audio/cxa60/review?oq=cxa60&src=dropdown&aq=Cambridge%20Audio%2CCXA60&type=review&pos=bottom

 

Når det gjelder kabler, ville jeg etter en stund lånt med meg hjem et sett og sjekke forskjellen. Les tester som et utgangspunkt.

 

Lykke til og ta ikke helt av nå da;) Ja, følg hjertet - hva som klinger i dine ører. Jeg ville valgt å starte med ProAc som en referanse, men sjekk hvilket utstyr de ellers kobler til så de ikke finner på å bruke noe til flere hundre tusen.

 

Hvis det er de samme folka på Lyric som for 15 år siden, er de greie å ha og gjøre med.

Endret av Fjellvåken
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Har hørt Creeks siste noen ganger nå, Evolution 50A og 100A (ca 9000 og 17000 kr). Fantastisk musikkformidling av dem, de har en sprudlende, lekende og detaljert lyd som blir magisk på spesielt akustisk. Men jeg synes de manglet noe i bunnen dessverre, som gjorde at de ikke vant mitt valg i høst. Kun siden jeg er litt for glad i tydelig kontrabass/bassgitar og punch.

 

Ellers godt at Epos ble nevnt her. Det er jo noen litt gjemte perler. Til rundt 10000kr kommer jeg ikke på noe bedre. F.eks. hørte jeg Epos M16 (ca 13000kr) samme dag som jeg hørte Dali Rubicon 5 (22000kr) som satte kvalitet/pris fullstendig på hodet. Dalien var regelrett sjanseløs. Og jeg har hatt Dali i 20 år, frem til for et par år siden.

 

Men en ting er sikkert, om du virkelig drar budsjettet til 30-50k, kan man virkelig få lekre ting om man tar seg tid med runden og samler inntrykk. Ikke minst få med løfte om tilbakelevering om det ikke funker i egen stue.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

De fleste butikker er ellers som regel behjelpelige med hjemlån av demomodeller; spesielt om de skjønner at man faktisk har tenkt å bruke noen kroner og ikke bare i teorien har lyst på...  Vet ikke hvordan det stiller seg med kjeder som Klubben og Garden, men forhåpentligvis er slikt mulig der også.  Og vær for all del ikke redd for å fiske etter avslag i pris.  På Hi-Fi er rabatt mer regelen enn unntaket.

 

Epos og Creek, for å fortsette i det sporet, er forøvrig en fabelaktig kombinasjon, spesielt om man er glad i akustisk musikk, glimrende stereoperspektiv og korrekt klang.  Da med forbehold om at jeg ikke har hørt de seneste modellene fra noen av dem, men mange av de foregående.  En headbanger bør trolig kjøpe noe annet, for dypbassen følger ikke med i prisen, men en god sub kan jo lett rette opp i det på sikt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hjemlån: Én måte å gjøre dette på er å avtale henting av utstillings- og demoutstyr ved stengetid og levere tilbake ved åpning neste dag, det beste over helga selvsagt. Dette for å spare butikkene for å sitte med mye "brukt" utstyr og sjansen for at man får testet noe

innspillt utstyr er også større.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hvordan går dette prosjektet? Fått fartet litt rundt og hørt på forskjellige bråkebokser?

Oh yeah! Har fått høre mye rart den siste uken. Oppsummerer mine egne erfaringer og meninger, før jeg kommer frem til hva jeg endte opp med å kjøpe til slutt :-)

 

  • Forsterkere:
    • NAD356BEE: Grei dynamikk i lyden frem til du skal ha fest hjemme (relativt høy lyd). Da begynner den rett og slett å miste fokus i lydbildet med B&W CM9 og CM10. Dali høyttalerne (Rubicon 5 tror jeg) klarte seg litt bedre. Kan se ut som Dali er litt mer lettdrevne? Denne forsterkeren er kun relevant for små rom tror jeg.
    • NAD375BEE: Klart bedre oppgradering enn den forrige. Var noe "lys" i lydbildet? Ikke helt min stil... Igjen, den låter helt forskjellig med forskjellige høyttalere. Med B&W CM10 S2 holdt den koken når jeg skrudde opp lyden, og dette var de eneste høyttalerne jeg likte med forsterkeren.
    • Cambridge Audio CX A60: Nesten lik pris som NAD ovenfor, men mye "tyngre" lyd! Passet veldig bra til rock og metal. En av favorittene mine til prisen!
    • Rotel RA-1570: Veldig lik CX A60, men en del "fyldigere" lyd både med lavt og høyt volum. Tror dette skyldes at den har kraftig srømforsyning (forsterkeren er ganske tung) og yter bedre med tungdrevne høyttalere som B&W CM10 S2. Definitivt bra. Hadde tonekontroll også.
    • Peachtree Nova 125SE: Da jeg så denne i cherry-treverk, ble jeg helt paff. Fy fader for en vakker, sexy dings! Damn! Og den har den mest komplette lyden av de jeg har listet hittil. Den låt veldig bra til alle typer musikk, inkludert klassisk, r&b, rock, metal. Holdt koken selv om volumet var farlig høyt. Eneste jeg synes er negativt er den lille tuben i fronten. Selv om den skal påvirke lyden, så synes ikke jeg at den utgjorde noe som helst forskjell. Bare til pynt altså...

 

Etter noen runder i byen, bestemte jeg meg for å slå til et tilbud på Peachtree Nova 125SE. Dette var den dyreste forsterkeren av alle de jeg har hørt på, og helt klart den beste blant de. Jeg falt jo for utseendet også, da det var uvanlig og stilig. Det som er kult er at den også har integrert DAC. Jeg har kun testet denne med Chromecast via mini-TOSLINK. Fungerer utmerket med høykvalitetsstreaming. For å forklare, så høres Agnes Obel sin vakre stemme utrolig klart og fremhevende på låta Riverside. Man hører lyder man ikke har hørt før. Fantastisk! For en åpenbaring i forhold til PC-høyttalere (Creative)!!!

 

Grunnen til at jeg kun bruker Chromecast for øyeblikket er at huset der utstyret skal stå ikke er ferdig bygd før en gang ut i juni i år. Har ikke bygd HTPC'en enda, som kommer til å være primær lydkilde via USB sammen med Chromecast fra Spotify/Tidal når de er klare med det. Foreløpig har ingen av de casting på plass... Så vær obs dere som tenker på å bruke Chromecast med mobile enheter. Det fungerer altså kun via noen få apper og fra Mac/PC desktop (cast fra Chrome eller andre browsere).

 

Så kommer vi endelig til valg av høyttalere... Jeg bestemte meg for å vente med helt nye høyttalere til huset er på plass. Grunnen er at jeg skal ha et anlegg i stua (primært), og et anlegg i et rom i underetasjen med projektor. Derfor valgte jeg å investere i brukte høyttalere som jeg kommer til å bruke i rommet med projektoren. For å være helt sikker på stua så kommer jeg til å låne med meg høyttalere hjem og prøve de på plass.

 

Av alle typer høyttalere jeg har hørt på den siste uken, så føler jeg at B&W CM10 S2 var de som var best "allround". Disse skal jeg låne med meg hjem i sommer, blant andre. Focal og Audiovector hadde litt mer spesiell lydkarakter som jeg mener matcher akustisk og klassisk musikk bedre. B&W har mer punch og bedre vokalfremheving i røffere låter. Focal (husker ikke modellen) hadde veldig god bassgjengivelse (myk og silkeren).

 

Men ja, valget falt på B&W. Jeg tok en titt innom vår venn Finn, og klarte å prute meg ned til 2800,- for et par B&W 603 S3. De fikk bra omtale på nettet da de var i salg i butikkene. De var visst nok brukt kun en gang for mange år siden, og så har de samlet støv siden. Gleden var derfor stor da jeg koblet de opp. Lydmessig så tror jeg de ligger ganske likt CM8 S2 og 683 S2. De er 6 år gamle og låter veldig bra til prisen. Akkurat som 683 S2 og CM8 S2 så mangler de "fylde" i lydkarakteren sammenlignet med CM10 S2, men de duger i mellomtiden og kommer garantert til å bli gode høyttalere på det lille kinorommet :-) De spiller for øvrig bra, men mangler litt punch i lavt volum. De trives best når musikken er "livlig", og i et middels høyt nivå (nok til at man må rope). Stua til broren min (der jeg har bor nå) er på ca. 25 kvm, og høyttalerne passer bra inn i et slikt rom. For å beskrive lyden best så kan jeg si at Dream Theater med låta Take the Time aldri har gitt meg en så klar skildring av bassen til John Myung som nå. Musikken kommer seg vekk fra den flate, kjedelige øreplugglyden som jeg er vant med, og blir rett og slett levende.

 

Så til sommeren blir det altså innkjøp av en like god forsterker til kinorommet, og mye dyrere, helt nye høyttalere til stua. Det jeg har lært er at det ikke finnes noe fasit på det jeg spurte etter da jeg startet tråden. Det finnes ingen "best høyttaler" eller "best forsteker". En interessant observasjon er at i noen tilfeller så oppdaget jeg at forsterkerne farger lyden veldig, f.eks. forskjellen mellom NAD356BEE og CX A60. Derfor kan man ikke stole blindt på omtale av høyttalere heller, da lyden også avhenger av forsterkeren. Som dere har sagt før, så er eneste løsningen å gå ut og bruke mye tid på lytting. Det blir en mye lengre lytterunde og lånerunde til sommeren. Livet er hardt... Tusen takk til innspillene deres, jeg har lært mye! Hvis ikke tråden blir stengt så oppdaterer jeg den til sommeren når det alt utstyret er på plass (med bilder).

 

Men, nå må jeg tilbake til anlegget og prøve mer musikk. På gjensyn :-)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Du bør også høre på Tannoy XT8F - hvis det er bra med plass i stua da...  tror synergien med Peachtree kan være fin.

 

Om ikke annet enn for å rapportere hva du synes i forhold til B&W'ene  :)

Takk for forslaget, det skal jeg gjøre. De står på lista nå sammen med B&W CM10 S2 og Focal Aria 948.

 

 

Peachtree er et spennende og ikke minst overraskende valg (på dette forumet). Jeg tror du blir strålende fornøyd, ikke minst på grunn av dens allround egenskaper og musikalske spilleglede. Kun hørt den en gang selv, men det var et positivt møte.

Det var et helt ukjent merke for meg. Men lyden er i hvert fall på Rotel RA-1570 nivå, om ikke en del bedre fordi lyden høres litt "fyldigere" ut. RA-1570 har fordelen med tonekontroll, men jeg er ikke av den typen som tweaker innstillinger for hver låt. Så ja, det er smak og behag. Siden Peachtree Nova 125SE var på tilbud til 11990,- så slo jeg til den. Storebroren 220SE har enda mer juice å by på, men akkurat nå har jeg ikke behov for å spille så høyt eller bruke høyttalere som er ekstremt tungdrevne. Anbefaler alle å høre på 125SE dersom de har mulighet til det. Kjempebra produkt, men ikke tro at den lille tuben kan gjøre mirakler! :-)

 

 

B&W DM603 S3 er en gammel kjenning, har hatt disse høyttalerne selv i flere år. De spiller bra ift. prisen, absolutt, ikke noe dårlig valg som en mellomløsning inntil du finner de høyttalerne du egentlig er på jakt etter.

Ja, overraskende for den lille prisen jeg betalte. Jazz og akustisk er helt fantastisk så langt, men det skyldes nok forsterkeren også. Alt med trommer, bass, messing og vokaler er veldig klart og fremtredende. Trodde at 600-serien var innstegsprodukter, men de ligger nok noen hestehoder foran de fleste andre valg i samme prisklasse. Får se hvordan de egner seg til det mindre rommet (ca. 12 kvm) og til filmbruk. Du har ikke tilfeldigvis testet de med film/TV i lignende, mindre rom?

Lenke til kommentar

Ja, overraskende for den lille prisen jeg betalte. Jazz og akustisk er helt fantastisk så langt, men det skyldes nok forsterkeren også. Alt med trommer, bass, messing og vokaler er veldig klart og fremtredende. Trodde at 600-serien var innstegsprodukter, men de ligger nok noen hestehoder foran de fleste andre valg i samme prisklasse. Får se hvordan de egner seg til det mindre rommet (ca. 12 kvm) og til filmbruk. Du har ikke tilfeldigvis testet de med film/TV i lignende, mindre rom?

B&W høyttalere kan fort låte så bra som forsterkeren vil tillate, det gjelder i hvert fall disse. Jeg drev B&W DM603 S3 først med en ECI-2 alene, deretter ECI-2/AW60 i biamp (ECI-2 som forforsteker og effekt for diskant, AW60 for bass, tunet for ECI-2), så med EC4.6/AW120DMB. Joda, disse høyttalerne har vært brukt i små rom. Dette oppsettet hadde jeg da jeg bodde på studentby, på et kvadratisk 10 kvm rom. Bodde i 1. etg de siste årene. En gang kjørte jeg volumet ganske høyt opp da jeg fikk AW60'en og ville teste litt. Da kom det en fra 4. etg. og klagde, han hørte nemlig bassen godt (blokka hadde trappetrinssetasjer, så 2. etg. lå skrått over 1. etg, 3. etg rett over). Og han bodde ikke rett over meg engang, men på motsatt side av blokka ift. der jeg bodde. Særlig med sistnevnte forsterkersett fikk jeg en ganske hørbar lydmessig forbedring, spesielt da jeg gikk over til balansert drift. Anlegget mitt har selvfølgelig blitt brukt til alt opp igjennom årene: musikk, TV/film og spill. Når jeg har et stereoanlegg som spiller langt over gjennomsnittet blir det tullete å f.eks. bruke høyttalere i TV o.l. Lydplanker, Sonos osv her i huset kommer ikke på tale. Det er stereoanlegget som gjelder når det kommer til lyd her hjemme. Så det der kommer nok til å låte veldig bra hos deg. Husker jeg gikk fra B&W DM603 S3 til B&W 804S. Forventet en vesentlig forbedring, men tydeligvis var forventningene litt for høye. Altså, 804'ene var jo bedre høyttalere. Men jeg synes ikke de hadde så veldig mye mer trøkk i bånn som jeg kanskje hadde forventet meg av de høyttalerne, som var 3-veis med to basselementer (kontra 603 som var 2.5 veis). Fant også ut at det ikke ville være mye å hente på en kraftigere forsterker til 804, AW120DMB hadde nok krefter til å drive de ordentlig. Dette ble til slutt den utløsende faktoren til at jeg omsider oppgraderte til B&W 803 Diamond. Nå har jeg endelig høyttalere jeg virkelig er fornøyd med. Men 603'ene gjorde jobben, det er det ingen tvil om.

 

Edit: så, for å oppsummere, 603'ene vokste med forsterkerene. Brukte jeg bedre forsterkere låt de også bedre.

Endret av stigfjel
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...