Gå til innhold

[Løst] Vannkjøling i form av radiatorsystem uten vifter


LMH1

Anbefalte innlegg

Syns det er rart det virker:

 

reserator1v2.jpg

http://www.quietpc.com/images/products/reserator1v2.jpg

 

sånn er historie i dag, var vel mulig på sokkel 755\Amd3+

 

Så hvis man skulle laget tilsvarende for sokkel 1366 og 2011-03 må det være størrelse som panelovner i så fall? Kunne vurdert dette om det er praksis gjennomførbart.

 

Tror dere noe slik hadde vært mulig å brukt istedenfor varmtvannbeholder?

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

 

socket 775 utviklet mer varme enn dagens systemer så skulle tro at det du har på bildet her ville funke bedre nå.

GPUene utviklet mindre varme...

 

Det stemmer, men iogmed at han spurte etter om dette funket på 775 regnet jeg med at han nå bare snakket om kjøling på cpu.

Gpu vil funke det også, må bare ha større flate å fordele vannet på.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Men hvor stort trykk på vannet må det være i dette tilfellet? Si prosessoen er 130 watt og skjermkortet trekker ca 250 W.

Må det opp mot mellom 2 og 6 bar? omtrent springvannet er? Er slike vannpumper helt stillegåene?

I springvann tilsettes det nå som regel luft for å skape trykk, noe du ikke ønsker i en slik loop.

Nei, pumpene er ikke helt stillegående.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

Så hvis man skulle laget tilsvarende for sokkel 1366 og 2011-03 må det være størrelse som panelovner i så fall? Kunne vurdert dette om det er praksis gjennomførbart.

 

Hvor mye varme en radiator (eller strengt tatt en konvektor, radiatorer brukes strengt tatt nesten bare i rommet*) kan avvise er direkte proporsjonalt med differansen i temperatur mellom kjølemediet (vannet) og omgivelsestemperaturen. Kan du akseptere og tåle en høyere temperatur i kjølemediet trenger du ikke nødvendigvis så mye areal/konveksjonsstrøm over konvektoren for å fjerne mye varme. F.eks hvis du lar kjølemediet nå 60 grader fremfor 30 og romtemperaturen er 20 grader kan du klare deg med en fjerdedel av konvektorarealet selv med samme viftehastighet.

 

Passive konvektorer benytter serg av at varm luft stiger og skaper dermed en luftstrøm over kjøleflaten. Denne luftstrømmen øker i hastighet med høyere temperatur i kjølemediet så disse vil øke i effektivitet med mer enn en ren proporsjonal faktor

 

 

*) Man kan flytte varme via 3 (litt forenklet sett) mekanismer:

* Ledning hvor varme flyttes fra varm materie til kaldere materie som er mekanisk koplet til den varme materien

* Konveksjon: Som ved ledning bortsett fra at den kalde materien er en fluid (væske eller gass) som strømmer over den varme materien

* Stråling: Hvor varmen går over til fotoner og stråles av den varme materien.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mener du man kunne brukt bilde under, uten problemer med sokkel 2011 oppsett og SLI? Og fremdeles få under 60 grader på vannet? Hvor rask må vannet sirkuleres? Flyttes i løp av minuttene? For ofte blir vann raskere varmt en mye annet, f.eks gass.

Hadde det bare vært 2-4 grader på vannet tror jeg tempraturen hadde fort blitt 60 grader i løp av en time eller to.

Beste ville nok vært å ha den ene delen utenfor huset om vinteren tror jeg.

 

reserator1v2.jpg

Lenke til kommentar

Mener du man kunne brukt bilde under, uten problemer med sokkel 2011 oppsett og SLI? Og fremdeles få under 60 grader på vannet? Hvor rask må vannet sirkuleres? Flyttes i løp av minuttene? For ofte blir vann raskere varmt en mye annet, f.eks gass.

Hadde det bare vært 2-4 grader på vannet tror jeg tempraturen hadde fort blitt 60 grader i løp av en time eller to.

Beste ville nok vært å ha den ene delen utenfor huset om vinteren tror jeg.

 

Hastigheten på vannet har svært lite å si. Vann har svært høy varmekapasitet pr. masse;  4.2 J/gK, sammenlignet med gass som f.eks luft som har 1 J/gK. Dette er grunnen til at vannkjøling er mer effektivt en luftkjøling, spesiellt når man tar høyde for at varmekapasitetsforskjellen er dramatisk mye større målt volumetrisk (Vann: 4.2 J/ccm*K (duh...) luft: 0.0013 J/ccm*K)

 

Luftkjølere er egentlig hybride kjølere basert på ledning (Varme fra kjerne til kjøleribbe*), deretter konveksjon fra kjøleribbe til luft.

 

Luftkjølere er begrenset av varmeledningsevnen til faste matrialer, som kan være betydelig. Dette setter en praktisk maksimal størrelse.

Hvis vi antar at vi har ubegrenset absolutt varmekapasitet i luftmassen vår kan vi finne hvor mye luft vi må pumpe gjennom kjøleren for å oppnå en gitt kjøling gitt at vi kan bestemme hva den maksimale eksostemperaturen er. Denne finner vi f.eks av komponentenes tålegrense. Hvis komponenten tåler 90C, og du har en et termisk impedans i varmelederen på 0.2C/W (Dette er en stor kjøler!). Gitt en varmeproduksjon på 150W gir dette et temperatur på kjøleribbene på 60C (=90-150*0.2). Hvis romtemperaturen er 20C og kjøleren er ideell må viftene pumpe en luftmegde pr. sekund på V= P/u*dT = 150W/(0.0013J/ccmK * (60C - 20C)) = 2.9l/s I realiteten er ikke kjøleren ideell og greier neppe å varme opp luften helt til sin egen temperatur så du kan greit doble det tallet i realiteten, kanskje mer.

 

En vannkjøler er ikke noe annet enn en komplisert luftkjøler. Vannet er et medium som fordeler varmen langt mer effektivt enn ledning gjennom metall kan (Dette fordi vi flytter varmen ved å flytte den varme materien fysisk fremfor å vente på ledning). Dette tillater oss å lage mye større konvektorer mot luft. Vannkjølingen setter imidlertid noen egne grenser. Konvektortemperaturen er nå begrenset av hva vannkjølingsutstyret tåler. Pumper og slanger bør gjerne ikke kjøres så mye over 40C. Selve vannsløyfen greier seg imidlertid med svært lite volum. Hvis vi antar at vi bare vil tolerere 2C temperaturøkning på en runde gjennom kjølesløyfen** finner vi at vi må pumpe V=P/u*dT=150W/(4.2J/ccmK*2C)=18ccm/s=64 l/time. I realiteten kommer de fleste vannkjølere inn på nærere 1-200l/time helt uten å gjøre noe spesiellt heroisk i designet. Etter at varmen er spredt på konvektorene må som før luften strømme over de for å fjerne temperaturen, men selv om maks dT mellom konvektorer og luft nå er redusert fra luftkjøleren kan vi øke arealet mange ganger, dermed går hastighetskravet dramatisk ned, og de samme 5-10l/s luft kan leveres med flere men stillere vifter eller med simpel varmedrevet konveksjon slik det tårnet du viser gjør. (Jeg mistenker imidlertid at det tårnet kan bli ganske varmt om du laster det med 150W. Se om det har en spesifikasjon på effektiv varmeledningsevne (C/W)

 

*) Ofte pluss varmerør som egentlig er konvektive kjølere

 

**) Dette er et rimelig tall, husk formålet med vannsløyfen er å spre varmen jevnt over konvektorene, så temperaturgradienten bør holdes mye mindre i vannet enn mellom konvektorer og luft ellers vil de siste konvektorene bli ubrukelige og vi får det samme problemet som luftkjølere har

Endret av sverreb
  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Da har jeg fått løst det på en annen måte.

 

http://www.ebay.com/itm/Big-Airflow-DC-12V-Cooling-Fan-Chassis-Fans-140mm-PWM-4Pin-De-vibration-Rubber-/181630138192?hash=item2a49fff750:g:z0sAAOSw7ThUpkHl

 

Setter man i tillegg

asus-bios-fan.jpg

Så er viftene såpass stillegående at det er vanskelig å irritere seg over viftene.

 

Er usikker på om Z87 eller nyere er dette satt opp automatisk. Er særlig eldre hovedkort dette må settes manuelt.

Så med mindre viftene skulle måtte settes på full\halvfull hastighet trenger man ikke vannkjøling. Det må være si så fall om sommeren eller om det skulle bli ekstremt varmt eller man skal overklokke veldig mye.

 

Vet noen om det finnes tilsvarende innstillinger for vannkjøling? Eller finnes det ikke 4 pins PWM tilsvarende løsninger som gjør vannkjøling effekten etter hvor mye kjøling man trenger? F.eks at man setter 40-50 grader på vannet.

Endret av LMH1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...