Gå til innhold

Treningssenter VS trene i det fri


Anbefalte innlegg

Har gått på treningssenter nå et par år, for å få mer ut av treningen. Jeg er mye aktiv, men får ikke alltid tatt meg ut dersom jeg trener i det fri. Og styrketrening ute i naturen er ikke det letteste.

 

Har etter hvert blitt ganske uinspirert av å gå på treningssenteret, og vil oftere heller hive på meg ryggsekken, og gå en skikkelig fjelltur. Jeg elsker fjellet, men noen ganger blir det kanskje ike en defikert treningstur av det... På senteret betaler man jo en fast avgift hver måned, og bør derfor hele tiden vurdere om det gir deg noe.

 

Treningssenter gir en mer effektiv treningssøkt. Jeg får økt puls, klarer å ta meg mer ut. Vet ikke hvorfor, men slik er det. Svetter også betydelig mer, men det kan også skyldes dårlig lufting. Man har tilgang til alskens madskiner, hendig spesielt for styrkeyrening. Men så synes jeg styrkeøkter er dørgende kjedelig, og jeg må le av folk som studerer musklene sine i speilet mellom øktene.

 

Trener jeg ute, blir treningen mye morsommere. Løpe, sykle, fjelltur, ski etc. Høre på naturen, fuglelyder, utsikten, etc. Kjenne på naturelementene. Det blir en opplevelse å trene. Men det blir en langt mindre effektiv økt. Løper/sykler ikke like fort, og det har sikkert sammenheng med at jeg nyter treningen mer.

 

Så jeg sitter på valget mellom kropp eller sinn. Treningssenter for maks input på fysikken, og være ute for at hjernen skal få noe ut av det. "Gaine" VS lykke. Noen andre som har vært gjennom dette, og tatt et valg?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg har kuttet ut treningssenter, og trener bare ute. Det syntes jeg fungerer bra, men jeg savner senteret litt om vinteren når det er på det er mørkt og kaldt. Øktene ute er herlige, og den friske luften er deilig. 

 

Du kan kanskje legge opp til et lite program, slik at du kan variere med intervalløkter, styrke og langkjøring? 

 

For min egen del har jeg ikke noe fast program, men tar ting litt på sparket etter hvordan jeg føler meg. Noen dager er jeg "slappere" og planlegger kanskje en rolig langtur, men etter et par kilometer føler jeg meg ofte bedre, og legger inne noen intervaller (Feks 3-4-5 x 500-1000m). Da har jeg ingen problemer med å kjøre meg helt ut. 

 

I noen parker er det lagt til rette med ute apparater for styrke. Du kan kanskje sjekke opp om noe slikt finnes i nærområdet ditt?

 

Hvis du ikke gjør det allerede, bør du også skaffe deg en gps-dings av noe slag. Jeg bruker iphonen, hvor jeg også har musikk. Det er veldig motiverende å logge all aktivitet. Da kan du også følge med på tempo og belastning i løpet av økten. Da er man heller ikke avhengig av å følge en gitt rute. Føler man for en avstikker opp på en topp, eller bare utforske en vei, så får man likevel logget dette i økten.

 

Det er et utall GPS-dingser og programmer, og det meste fungerer bra. Jeg bruker nå Endomondo på iphonen, men har også god erfaring med Garmin-produkter. 

 

I tillegg vil jeg anbefale at du tar en kikk på https://www.strava.com 

På Strava er det mange muligheter for å hente motivasjon. Det kan du lese mer om på siten, men jeg er blitt en "segment hunter". Et segment er en definert rute (du kan også  definere egne segment - også private), hvor tiden logges hver gang du løper eller sykler det. Et segment er gjerne rundt et vann, opp en stigning, en del av en turløype osv. Når jeg er ute på tur, legger jeg gjerne turen om et segment eller to, og kjører maks på denne delen, og kan etterpå se hvordan jeg har klart meg - både mot meg selv og andre. Da får du også tatt deg skikkelig ut :O). 

 

Det er også gøy å se hvordan du feks klarer deg mot venner, som også er på Strava. 

 

Jeg bruker som nevnt Endomondo når jeg er på treningstur, men jeg bruker https://tapiriik.com/for å laste øktene automatisk over til Strava. Det fungerer også med andre løsninger. 

 

Dette ble visst endel om tekniske ting og dingser, men jeg har i alle fall hatt god effekt av å bruke disse aktivt. Det blir gjerne en ekstra treningstur dersom noen har klart å ta rekorden min på et segment... hehe. Men segmentene brukes også til å måle egen fremgang, og det er veldig motiverende. 

Lenke til kommentar

Jeg har selv falt litt ut av styrketreningen i det siste. Det er nok lettere å fokusere på trening i et treningsenter da det er så lite annet å fokusere på der, men det er jo også det som gjør det litt ensformig etter en stund. Ute i naturen er det lettere for at en løpetur blir til en rolig gåtur, men her kan ting som Strava være med på å gamifisere turen og dermed hjelpe deg med å fokusere når du ønsker det.

 

Du får vel så god trening ute som inne, men du bytter kanskje ut litt muskelmasse mot kondisjon og utholdenhet.

 

Jeg har brukt Strava for å lage noen segmenter jeg har jobbet mot å være best på. Ellers har jeg lekt litt i tufteparker når det kommer til ren styrke. Nå til vinteren blir det nok mye langrenn som vil gi en god kombinasjon av styrke og utholdenhet.

 

 

  • Det er gøy å tracke sykkel/løpeturer på Strava. Enten via telefon eller med gps-klokke.
  • Har du en tuftepark i nærheten av deg? Digg måte å få trent litt styrke på. http://tufteparken.no/
  • Det finnes MANGE løp rundt omkring i landet i alt fra 1500m til 80km. Mange av disse er lavterskel og kan fungere som motivasjon hvis du løper litt. Se http://kondis.no 
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...