Gå til innhold

Gevinst ved salg av bolig og skatteregler


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

 

Skattefri gevinst ved salg av bolig

Betingelser for skattefritak – eiertid og botid

For at gevinst ved salg av bolig skal være skattefri (og dermed heller ingen rett til fradrag for tap), må begge de følgende betingelser være oppfylte:

  • Salget må finne sted eller avtales mer enn ett år etter at boligen ble ervervet (eiertid), og
  • eieren må ha brukt boligen til egen bolig i minst ett år i løpet av de siste to årene før salget finner sted (botid). Vanligvis vil bare botid i egen eiertid regnes med.

Eventuell gevinst er ikke skattepliktig dersom du har eid boligen i mer enn 12 måneder, og du i din eiertid har brukt den som egen bolig i minst 12 av de siste 24 måneder før salget. Eventuelt tap er bare fradragsberettiget dersom eventuell gevinst hadde vært skattepliktig.

http://www.skatteetaten.no/no/Person/Selvangivelse/tema-og-fradrag/Bolig/Kjop-og-salg/Salg-mv-av-fast-eiendom/?chapter=3833#kapitteltekst

Endret av MongoMan
Lenke til kommentar

Det finnes ingen regel om skattefritak betinget av reinvestering. Det finnes en regel om at Finansdepartementet kan gi skattefritak for gevinst ved salg av fast eiendom når salget er ledd i en rasjonalisering av virksomhet, jfr. skatteloven § 11-22.

 

Selskap som eier boligeiendom oppnår aldri skattefritak for salg av slik eiendom, fordi et selskap ikke kan bruke en bolig som sin egen. Et selskap som ønsker å selge en eid boligeiendom fisjonerer ut eiendommen i et single-purpose-selskap (eventuelt med dropdown-fusjon for å skape holdingstruktur) og selger (aksjene i) det utfisjonerte selskapet, for så å oppnå skattefrihet gjennom fritaksregelen for skatt på gevinst ved salg av aksjer. Salg av eiendom er altså allerede i dag i stor grad skattefritt for investeringsselskaper.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...