Jump to content
Computerworld

Russerne har lansert ny MIPS-basert prosessor

Recommended Posts

Annonse

Store land som Russland, Kina og India har betenkeligheter med å fortsatt bruke vestlig – og især amerikansk – teknologi. Delvis har disse landene sikkerhetsbetenkeligheter med tanke på mulige bakdører i design og algoritmer, i tillegg til at disse landene ikke ønsker å være avhengige av USA.

 

Dermed vil en nasjonal elektronikkindustri være det logiske valget for disse landene, der egendesignet elektronikk vil være foretrukket. Myndighetene vil rett og slett sette som kriterium at produktene ikke skal være x86- eller ARM-baserte for at sikkerheten skal være tilfredsstillende, og dette gjelder særlig nettverks- og kommunikasjonteknologier.

Hvis dette er intensjonen så må dette være tidenes bommert. MIPS er da et amerikansk design, mens ARM derimot er teknisk sett britisk.

 

En alternativ forklaring kan være at selskapet trengte et CPU-design til bruk i low-end-maskinvare som hjemmeroutere og modemer, og derfor valgte et råbillig utrangert MIPS-design.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Hvor stor åpenhet er det om designene til de forskjellige CPU-kjerner som kan nyttes?

 

Kanskje de har kunnet gå igjennom designet krets for krets, og sånn kunnet gjøre seg opp en mening om hvor sikkert det måtte være å nytte i øst-blokken.

Share this post


Link to post

Føler det er helt i lufta hvordan Russere fikser dette. På en side er de en ledende romfarts- og militærnasjon. På andre måter oppfører de seg som et u-land.

 

Fordi Russland med legacy-teknologier fra Soviet har aldri hatt (hittil!) noe vesentlig satsing innen IT og utvikling av mikroprosessorer, bortsett fra noen sære applikasjoner stort sett for militær bruk med meget beskjeden ytelse i forhold til consumer-produkter.

I mellomtiden, helt fra dagenes morgen så å si, har USA satset på omtrent alt innen IT og derfor så har Russland mye, veldig mye å ta igjen.

Takket være bla.a. sanksjonene og bekymringer for altomfattende overvåkning fra USA & Co blir det nå satset tungt på akkurat dette feltet, og uten egenprodusert hardware så er det meningsløst.

Share this post


Link to post

Hvor stor åpenhet er det om designene til de forskjellige CPU-kjerner som kan nyttes?

 

Kanskje de har kunnet gå igjennom designet krets for krets, og sånn kunnet gjøre seg opp en mening om hvor sikkert det måtte være å nytte i øst-blokken.

 

ARM og MIPS bruker nokså likt modeller - du kan lisensere en ferdiglagt blokk, eller høyere nivå "kildekode" som du kan både kontrollere og t.o.m. modifisere selv. Jeg vet at for ARM er denne "kildekode" lisensen betydelige dyrere - det er selskaper som Apple og Samsung som bruker det. Det ville ikke overrasker meg hvis det er MIPS cpu'er tilgjengelig som kildekode til langt lavere penger enn det som kreves til ARM "architect" lisens, spesielt når det er snakk om en cpu modell som ikke er MIPS nyeste eller raskeste.

 

Med "kildekoden", som fabrikken "kompilere" selv, kan de utelukke mulige NSA tilleggsfunksjoner gjemt inn i brikken. Det kunne de også gjøre med ARM, men det ville koste mer.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...