Gå til innhold

iMac fryser regelmessig, også etter reinstallasjon


Anbefalte innlegg

Hei!

Eg jobbar med ein 24" iMac tidleg 2009 som frys etter noko bruk, spesielt ved tyngre oppgåver. Eg prøvde å oppdatere til Yosemite, og problemet fortsette framleis.

Eg prøvde då å slette heile disken for så å installere Yosemite heilt frå starten av. Problemet vedvarer framleis.

 

Det som skjer når den frys er at heile skjermbiletet stivnar, og kjem aldri tilbake. Ein må skru av heile maskinen med svenskeknappen for å komme inn på den att.

 

Er det nokon som veit kva dette kan vere, og korleis ein eventuelt får fiksa dette?

 

På førehand takk!

 

 

EDIT: EMC: 2267, 3.06 GHz

Endret av Plinge93
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det kan være at harddisken synger på siste verset. Sjekk S.M.A.R.T-status for disken med Diskverktøy-programmet (ligger i mappa Verktøy i programmappa). Normalt skal denne statusen lyde Verifisert. Ved trøbbel vil den vise noe annet.

 

Hvis problemet er harddisken må du snarest ta backup av alt du ikke har råd til å miste. Husk eposter, passord og programlisenser i tillegg til dokumenter/bilder/musikk og lignende.

 

Sjekk hva slags databuss harddisken benytter (f.eks Serial ATA 3) og skaff en ny disk som er kompatibel med denne bussen. Så er det å finne en god how-to-video på nettet for din iMac-modell (ifixit.com er ofte en god kilde) og følge denne slavisk.

Lenke til kommentar

Har du sjekket CPU temp? Siden maskinen er noen år gammel, så trenger den muligens en rengjøring (støvete vifter og kjøleribber).

 

Har ikkje det nei, eg skal få sjekka det!

 

Det kan være nesten hva som helst.

 

Hvorfor ikke kjøre Apples diagnoseprogram for å finne ut?

 

https://support.apple.com/en-us/HT202731

 

Feilsøking på verksted kan avsløre mer enn diagnoseprogrammet klarer. 

 

Kan prøve på det ja!

Har akkurat no takk påskeferie, så må vente til eg kjem tilbake med å ordne det... Men håpar eg får ordna det sjølve utan å få den inn på verkstad. Då er sjansen stor for at den heller går på dynga, og at det vert ein ny PC neste gong...

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Har prøvd å kjøpe diagnoseprogrammet til Apple, og fann ingen feil!

 

Eg installerte også monitoreringsprogram for temperaturen, og prøvde å belaste den ein del medan eg såg på temperaturane.

 

Etter ei stund låste den seg att, og då var hovedkort-temperaturen på rundt 80 grader. Er dette nok til at heile maskinen skal klikke?

CPU-temperaturen var då på rundt 45-50 grader trur eg.

La også merke til at viftene ikkje laga nokon særleg lyd. Usikker på om dei sveiv i det heile teke, men det gjorde dei sannsynlegvis, men dei køyrde ikkje på høg hastighet.

Lenke til kommentar

Maskinen kan ha feil som diagnoseprogrammet ikke finner. Det var tilfellet med min MBP, som fikk hovedkortet byttet pga. feil på GPU. Min maskin har en totalt idiotisk løsning med to skjermkort som det skal byttes dynamisk mellom og maskinen henger en sjelden gang når dette skjer, også etter bytte av hovedkort. Det er som regel bare grafikken som låser seg slik at jeg enten kan logge inn med ssh eller restarte med Cmd-etellerannet (den er stabil når dynamisk gpu-switch er disablet). Regner med iMac ikke har en slik dual grafikkløsning, men problemet kan fortsatt være grafikkrelatert, og du kan få en pekepinn ved å sjekke om det er noen som helst form for liv i maskinen under GUI'et. Får du logget inn via nett? Kan du pinge maskinen? Responderer den på tastekombinasjoner for utlogging av bruker eller restart av maskin, annet enn å holde avpåknappen inne?

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Etter ei stund låste den seg att, og då var hovedkort-temperaturen på rundt 80 grader. Er dette nok til at heile maskinen skal klikke?

CPU-temperaturen var då på rundt 45-50 grader trur eg.

Hvis dette er tilfelle, at hovedkortet var på 80 grader og CPU under 50, ville jeg først og fremst forsøkt å rengjøre vifter og kjøleribber. Sjeldent av hovedkort har høyere temperatur enn CPU.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...