Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Misbruk av bilder - Erstatning


Uxzuigal

Anbefalte innlegg

Finnes det noen standard satser for tyveri av private bilder og bruk på nett, eller hva er det rimelig å kreve i erstatning for slikt?

 

I saken det snakkes om har en privat aktør stjålet bryllupsbilde og et annet portrettbilde.

 

Portrettbilde ble brukt i sjikane med beskyldninger om blandt annet incest, trusler og andre falske anklager. Ønsker en pekepinn på hva som ville være et rimlig erstatningkrav. Saken skal opp i forliksrådet.

Endret av Uxzuigal
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det kan her være dobbelt grunnlag for erstatning: Dersom bildene er dine kan du ha krav som følge av urettmessig bruk, jf. innlegget til grenness. I tillegg kan du ha krav på erstatning for den straffbare sjikanen/æreskrenkelsen, både dersom du har lidt et økonomisk tap (lite sannsynlig i denne situasjonen) og for ikke-økonomisk tap (oppreisning), se skadeserstatningsloven § 3-6 dersom det er stale om ærekrenkelser. Hvilket nivå dette ligger på vet jeg ikke. Men det er i alle fall viktig å skille mellom erstatning for urettmessig bruk av bildet og erstatning for krenkelsen av din person (det vil du kunne kreve selv om du ikke er opphavsmann til bildet, hvilket du jo sjeldent vil være for bilder av deg selv).

Lenke til kommentar

Interessant, ser ut som det kan være grunnlag til å kreve erstatning og oppresning i saken.

 

Slik jeg også leser fra fra Hegnar sin artikel vil det være grunnlag for å kreve et "standard" vederlag for bruk av bildet - vil det da være rimelig å gå etter hva som er vanlig ved salg av bilder til aviser? (Tror dette nå ligger på rundt 1500 per bilde?).

Lenke til kommentar

Jeg tror du må si mer om hva nøyaktig bildene er brukt til.

Er de kun brukt i en "svertekampanje" så synes jeg det relevante (og "viktigste") er å se på straffeloven/skadeerstatningsloven.

Er de kun, eller også, brukt i kommersiell sammenheng (f. eks. at deres brudebilder er brukt i annonser eller reklameplakater) så kan du se på hva et typisk vederlag har endt opp å være i tilsvarende situasjoner.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-Pqy3rC

Finnes det noen standard satser for tyveri av private bilder og bruk på nett, eller hva er det rimelig å kreve i erstatning for slikt?

Beløpet har jo litt med eksponeringsomfanget å gjøre. "Bruk på nett" er noe diffust, det er en smule forskjell på forsiden til Google's søkemotor og innenfor en lukket facebook krets.

 

Det finnes neppe noen standard, men det naturlige ville være ta utgangspunkt i hva et bilde kjøpt for tilsvarende eksponering ville kostet.

 

Det kan også være snakk om evt. tilleggserstattning dersom innholdet er noe som rettighetshaver ikke ønsker skal publiseres. F.eks. ved private/kompromiterende saker som nakenbilder og denslags. Her kommer mye bruk av skjønn inn i bildet.

 

Dette uten å ta hensyn til sjikaneringen som i ditt tilfelle er en sak for seg selv (som nevnt over).

Endret av Slettet-Pqy3rC
Lenke til kommentar

Interessant, takk for mye nyttig informasjon. :> Dette omhandler et blogginnlegg som var synlig for mange mennesker, bekjente og venner, potensielle kunder. Uprovosert således.

 

Det finnes også historikk om lignende saker som har blitt anmeldt fra samme person, dog ikke så ille som denne - noen er henlangt, andre går fremdeles og en annen endte med Påtaleunnlatelse iflg. paragraf 70 (Hva enn nå dette betyr?) Noe med at det kom i tilegg til andre straffbare forhold.

Lenke til kommentar

Hvorfor ikke begge deler, grenness?

 

By all means... :-)

Det var bare min u-juridiske vurdering av "hva er det viktige her", men jeg er enig i at det kanskje er en bedre taktikk å gå etter alle de potensielle lovbruddene man ser, så får heller den videre prosessen vise hva det endelige resultatet blir.

Endret av grenness
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...