Gå til innhold

Politimenn og bankfunsjonærer har omtrent like farlig arbeid


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Advokater som gruppe har f.eks. lenger forventet levealder enn lagerarbeidere, men det har lite å gjøre med at færre advokater dør på jobb. Advokater har langt høyere utdannelse og inntekt også, og det er sammenheng mellom dette og ting som kosthold, trening, røyking og andre faktorer som har vesentlig betydning. I tillegg er jo selvfølgelig lagerjobbing et hardt fysisk arbeid, mens advokater stort sett har den fysiske aktiviteten de selv velger.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Du.

 

Nei, dette handler om forventet levealder i forskjellige yrkesgrupper. Dødsårsak kan være både det ene og det andre. Dette hadde du forstått om du hadde lest kilden. Dette handler mye mer om sosiale forskjeller enn om yrkesrisiko.

Et prosjekt om forventet levealder i ulike yrker og yrkesgrupper faller også inn under temaet «sosial ulikhet i helse». Dette uttrykket viser til hvordan helse, sykdom og for tidlig død henger sammen med sosiale og økonomiske forhold, som igjen følger sosial klasse, yrke, utdanning, inntekt og bosted. Sosial ulikhet i helse betegner en fordeling som følger en sosial rangorden;
den influeres av sosiale krefter som oppfattes som uønsket og urettferdig, og som det derfor både kan og bør gjøres noe med

Beklager formateringen, men å klippe og lime fra PDF skal neimen ikke være lett.

Endret av Isbilen
  • Liker 1
Lenke til kommentar

At dette handler om folk som i vesentlighet døde "som følge av sin jobb". Tror du statistikere kan si "denne advokaten døde av jobben, denne døde av lungebetennelse, denne døde på skitur i alpene"?

Nei, de sier "her er en gruppe, fellesnevneren er at de alle jobbet som advokater, og dette er deres gjennomsnittlige levealder.".

  • Liker 2
Lenke til kommentar

 

At dette handler om folk som i vesentlighet døde "som følge av sin jobb". Tror du statistikere kan si "denne advokaten døde av jobben, denne døde av lungebetennelse, denne døde på skitur i alpene"?

Nei, de sier "her er en gruppe, fellesnevneren er at de alle jobbet som advokater, og dette er deres gjennomsnittlige levealder.".

Forskjellene i levealder korresponderer med forskjellene i yrker. Igrunnen ganske elementær statistikk og vitenskapelig metode som brukes her.

 

Om Poltimenn faktisk hadde satt sitt liv på spill hver dag, mer enn hvermannsens, hadde dette utvilsomt ført til høyere dødelighet blandt denne gruppen sammenlignet med bankfunksjonerer (som man antar ikke setter sitt liv på spill HVER dag). ;)

Lenke til kommentar

Ja, men igjen, og for å hindre mulighetene til ytterligere kverulering: Dette handler i liten grad om hvor farlig et yrke er. Du har ikke skjønt det. Prøv igjen, eller forresten, la være, dette er jo ikke noe å diskutere en gang. Men les gjerne sitatet jeg klippet ut lenger oppe, eller enda bedre, spander på deg å lese hele dokumentet du selv viser til, så forstår du kanskje.

 

Skal man lage en statistikk over hvor farlig et yrke er, bruker man tall på ting som skader og dødsfall. Dette er en statistikk over forventet levealder. Altså vil alle faktorer som har innvirkning på levealder i livene til personene i gruppene, gi utslag. Ikke bare yrkenes farlighet.

Endret av Isbilen
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Mulig din forståelse av "farlig" er begrenset til dødsfall i arbeidstiden, i motsettning til ett helhetlig vurdering av dødsfall som følge av yrke (som da også inkluderer dødsfall i arbeidstiden, samt utenfor).

 

Dog, om du mener at Politimenn har det vesentlig farligere enn bankfunksjonerer i arbeidstiden står du fritt til å fremme dine bevis for dette.

 

Klart om dette faktisk var tilfellet er det noe merkelig at det ikke gir utslag i den totale dødeligheten, men hvem vet, kanskje Politimenn kun dør mellom 0800 og 1600, mens bankfunksjonærer kun dør mellom 1600 og 0800. ;)

Endret av Skatteflyktning
Lenke til kommentar

Vanligvis så pleier du å ha bedre kontroll på logikken Skatteflyktningen. Politiets jobb er farlig fordi de er i langt større grad utsatt for trusler, vold og uforutsette handlinger fra menneskene man arbeider med. En politimann som har havnet på sykehuset og blitt utsatt på vold flere ganger som lever til han blir 70 har altså etter din definisjon en mindre farlig jobb fordi den tjukke bankfunksjonæren som spiste mcdonalds-mat daglig døde som 65-åring uten at det skjedde noe nevneverdig spennende på jobben hans.

 

Tall som er mer relevante hvis man skulle snakket om farlige jobber er hvor mange mennesker som har blitt truet, utsatt for vold eller omkommet mens de er på arbeid. Norge har relativt de-eskalert kriminalitet i forhold til andre land, jobben som politi her er mindre farlig enn jobben som politi i andre land, men fortsatt særdeles mye farligere enn å være bankfunksjonær.

 

Man kan ikke trekke den konklusjonen du gjør på de dataene du gjør.

  • Liker 5
Lenke til kommentar

Farlig arbeid er ikke det samme som forventet levetid. Bytt emnetittel.

 

Det er to måter å lyve på; Ren løgn og statistikk.

Statistikken er 14 år gammel og basert på 29-24 år gamle data. Hvordan vet vi at dette er riktig i dag? Dette forutsetter at man er i samme yrket hele livet, men det gjelder vel de færreste i dag? Det er jo nesten unormalt å ikke "skifte beite" i dagens arbeidsliv...

Endret av Mr D
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...