Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Trenger tilbakemelding på kort Novelle


Anbefalte innlegg

Hei

 

Forrige fredag hadde vi noe kalt skrivedag på skolen, det er akkurat det samme som tentamen - eneste forskjell er at karakterene teller ikke like mye. Jeg går mitt andre år på ungdomsskolen, altså mitt 9. år i grunnskolen. Er forresten en gutt, hvis det gjør det lettere for deg å forstå novellen.

 

Kunne gjerne tenkt meg noen tilbakemeldinger, vær så hard som du bare vil, jeg blir bare glad for kritikk. Gjerne gi meg en karakter også, hvis du føler at du klarer det. Husk at jeg er 15 år, og ikke en Stig Dagermann.

 

Kjør på ;-)

Skrivedag.docx

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg leste gjennom det. Det virker som du er flink til å skrive. Men jeg har problemer med å lese tekster som ikke er veldig enkle å forstå med en gang. Jeg må innrømme at jeg ikke forsto hva dette gikk ut på etter å ha lest gjennom teksten raskt en gang. Jeg regner med at dette er min feil og at jeg er en sløv leser.

 

Da jeg leste teksten tenkte jeg: "Denne personen virker å være veldig flink til å skrive, men jeg blir ikke særlig interessert i teksten. Hva er det egentlig dette handler om?".

 

Minner meg litt om Ut og stjæle hester, en bok jeg ikke klarte å lese ferdig.

 

Dessuten liker jeg ikke beskrivelser. Da stopper handlingen opp, og jeg blir trøtt av alle adjektivene.

 

Men jeg synes det er gøy at du legger ut ting her! Håper noen med mer forståelse for sjangeren gir deg mer verdifull tilbakemelding.

 

Lykke til med skrivingen!

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Til å være 9.klassing, var dette imponerende! Jeg likte novellen, og jeg tror læreren din også liker. For å ikke gi deg falske forventninger, kan du forvente 5 eller mer, men personlig mener jeg at dette er en 6'er. Men jeg er ikke lærer, og heller ingen ekspert på noveller. Gode skildringer, bra metaforer. Bra med parallellhandling, det er ikke alle som får det til. Jeg synes den var veldig bra. Overraskende og god slutt. Du bør være godt fornøyd med novellen :)

 

Med fordel kunne du kanskje sagt mer indirekte, i stedet for å si at hun falt i søvn, heller bruke noe som at mørket omsluttet henne. Vet ikke om det hadde blitt for mye, men det er jo noe man kan tenke på. En annen ting: prøv å variere språket mer, du begynner mange setninger med hun og han. Du kan også få mer nyansert ordforråd, men det kommer seg med alderen, og hvis du leser mye.Du må gi tilbakemelding på hvilken karakter du får da. :yes:

 

Godt jobbet, og lykke til videre. :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hei igjen :)

 

Tusen takk for at dere ga meg gode tilbakemeldinger på novellen.

 

Til ærligøs: Glemte å nevne en ting. Vi kunne velge mellom fem forskjellige temaer vi fikk på et ark, jeg valgte det kalt ''Man følte det i luften''. Poenget jeg lagde ut av dette temaet var at denne mannen uten navn, var en eller annen form for ''overnaturlig'' skapning som stjelte menneskers energi, altså sjela deres. Deretter gjør han dem om til psykisk ødelagte - eller muligens døde mennesker. Når denne jenta er ute på åkeren, da føler hun det i lufta, hun føler at noe ikke er som det skal. Derfor begynner hun å løpe. Dette gjorde jeg for å knytte tema i oppgaven til teksten. Når hun sitter i stolen i huset til mannen, trenger han inn i sinnet hennes, og stjeler energien hennes. Derfor ''sovner'' hun, og våkner på ny - alene i huset. Da jeg skrev dette hadde jeg nøyaktig 5 minutter igjen av den totale skrivedagen på 3x45 min.(3 skoletimer) Jeg prøvde å lage en konklusjon som ga mening. Forstår nå at det er vanskelig å tyde den. Prøvde å gjøre det på en måte som hørtes interessant ut, men med blodsukkeret på bunn, minimalt med kreativitet og lite tid så gjorde det så jeg måtte skrive en rask slutt. Konklusjonen på novellen er altså at sola har igjen dukket opp bak åsen - nå er ondskapen borte (for dagen/tiden, ikke for godt). Jentas sinn er slukt av mannen. I speilet ser hun på seg selv, der hvor hennes tanker og følelser er stjelt - av mannen.

 

Håper du forsto teksten nå, om jeg greide å forklare det på en grei måte. Når det gjelder skildringer, så blir det best resultat hvis vi gjør dette, pga. ''det krydrer historien'' ifølge læreren min. Selv synes jeg at det er greit med skildringer så lenge det ikke er et ''for tjukt lag'' med det. Men tusen takk for at du tok deg tid til å svare :) Det setter jeg pris på!

 

Til StilleVann: Sy hyggelig at du likte novellen jeg skrev :) Etter at du skrev det om at jeg bruker veldig mye Hun, Han, osv. så leste jeg gjennom teksten på nytt. Er helt enig med deg, ser at det er kanskje litt i overkant med de to ordene. Skal prøve så godt jeg kan for å forbedre meg til neste skrivedag. Tusen takk for fin tilbakemelding! :)

 

Til Zarac: Takk for at du synes jeg treffer sjangeren bra! Ser selv nå at det er en del skrivefeil. Krysser fingrene for at det blir en 5. Tusen takk :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det var en imponerende tilbakemelding på tilbakemeldingene! Ja, jeg forstår nå!

 

Jeg har gitt opp å lese skjønnlitteratur, men jeg husker at det var noen noveller jeg likte godt. Skjenselens korinter av Agnar Mykle og Kruttrøyk av Torborg Nedreaas (hvis jeg ikke tar helt feil nå....) gjorde et voldsomt inntrykk på meg. Slutten på Kruttrøyk fikk jeg rett og slett gåsehud av. Skjenselens korinter var så jævlig å lese at jeg har ikke klart å lese den igjen.

 

Leste novellen din igjen. Jeg er ikke så begeistret for det overnaturlige, så innholdet appellerer ikke spesielt godt til meg. Synes denne fortjener en sterk 5'er.

 

Hvis du får anledning, så kan du jo lese Kruttrøyk. Den er jo ikke særlig ny, men den demonsterer jo "vendepunkt" veldig godt. Din novelle har vel egentlig ikke noe vendepunkt, bare en sluttføring av allerede eksisterende tendenser? Utviklingen går liksom i en kontinuerlig retning gjennom novellen, selv om jeg tenkte mer på voldtekt eller drap som slutt.

 

Du får gi tilbakemelding på karakteren. Stemningen her er i hvert fall positiv!

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Leste teksten og må si at jeg synes du skriver imponerende bra til å ''bare'' gå i 9.klasse. Faktisk så var min første tanke at dette handler om en ånd som inntar kroppen til jenta, så med andre ord så skjønte jeg det du prøvde å få frem her. Dette er et bevis på at du har klart å skildre og beskrive hendelsen, slik at vi skjønner hva teksten handler om. Med andre ord, veldig bra!

 

Framover kan du tenke på hvordan du skal skildre på best mulig måte. Gjerne skildre personer og ansikt, slik at leseren har et ansikt på de dem leser om. Du kan med fordel skildre mer enn det du gjorde. Jeg mener i alle fall dette gjør en tekst mer troverdig. Et annet tips er at du kanskje skriver om noe du selv har opplevd. Da vet du hvordan du skal skildre ulike følelser, noe som vil gjøre teksten bedre umiddelbart. Teksten blir på denne måten også mer troverdig, noe som vil trekke lesernes oppmerksomhet. Allikevel vil jeg si dette er en 5'er.

 

 

Men stå på videre! Du har potensialet til å gjøre det svært godt i norsk. :)

  • Liker 2
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
  • 2 uker senere...

Hei igjen!

Det endte med en 5-.

 

Det som hun trakk meg for var at hun mente teksten ikke kommuniserte med leseren, at den var uforståelig og vanskelig. Selv er jeg fascinert av filmer og tekster som ikke legger alle svarene på bordet rett foran deg, men de som setter leseren i et mysterium. At leseren ''velger sitt eget svar'' på historien - at man faktisk må bruke hjernen litt for å forstå ''Hva var det som egentlig skjedde???'' og at når man har først tenkt litt, og funnet det ut, så kan man lese teksten om igjen og forstå absolutt alt.

 

Takk for alle dere som ga meg de fine tilbakemeldingene.

 

Vi snakkes :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...