Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Ax1200 har 16stk. Men er igjen massivt overkill, og vil bare kjøres langt utenfor hva den er ment for.

 

Bedre å ha to svake som kjøres på en mer optimal last. To 250-400W med ca 30/70 fordeling av 5v og 12v er nok det aller beste for PSUen.

 

Høy last på 5v(eller 3,3v) og lite på 12V (relativt) er værst tenkelig last, og der de fleste stryker. Fordelingen er mye bedre på de fleste mindre PSUer og vil skumme fløten bedre. :)

 

Samt rimeligere.

 

Man kan også kjøre på med adaptere så klart.

Endret av Andrull
Lenke til kommentar

Det blir ikke "høy" last på 5V fra x antall harddisker(HDD) men hovedsaklig på 12V som driver spindelmotoren i harddisker.

I hovedsak under oppstart - selv om staggered spin-up er i bruk.

16 HDD skal jo spinne opp ved oppstart av maskinen.Og worst case er ~20-30W fra 12V til dette under spinup for hver enkelt hdd for de værste 7200 diskene (og det kan være vanskelig å få tak i disse reelle spinup dataene fra produsentene).

Etter dette kan man regne bruken til tot 5-10w fordelt ca likt på 5v og 12v pr hdd.

 

Sist jeg undersøkte dette var det veldig stor forskjell på ulike harddiskers effekt forbruk for oppstart/spin-up.

Bildet vedlagt er fra seagate for en scsi server klasse disk mest for illustrere spin-up forbruket i den korte oppstartstiden.

post-35394-0-83919000-1409500739_thumb.gif

Lenke til kommentar

Som regel så står maks last enten på HDDen, eller i databladet. Og det er som du sier, å designe for verst tenkelige, som altså er i oppstartsøyeblikket.

 

Mer normale HDDer har vel hatt nærmere 20W, hvor meste er på 12v som du nevnte. Med dagens PSUer så er dette det minste problemet, pga. de som regel er ment å dra tunge skjermkort/CPUer.

 

16 stk HDDer ligger gjerne på noe i området rundt 10-15A på 5V railen (men man bør sjekke mer spesifikt på modellen). Si gjerne 20A for å være helt sikker.

 

Ikke direkte høyt, men heller ikke noe kimse av.

 

Skal man ha mye arbeidsrom på PSUen så hjelper det derfor ikke å øke totaleffekten, da det sjeldent skalerer med 5V railen. To PSUer med 20A på 5v og 300W hver, vil nok i ditt tilfelle sjeldent komme over halv belastning.

 

Hverken på 5V rail, eller under oppstart på 12v railen.

Ja samt at du da også får 16stk Sataporter ganske lett.

Lenke til kommentar

Ja, nå snakker jeg KUN om HDDer. Resten av systemet blir for tidlig å si noe om og kommer i tillegg.

 

Syar2013:

Nå vet jeg ikke hva slags HDDer det var snakk om, men tenkte da på noen HDDer med oppgitte spesifikasjoner (som sagt må vi vite mer om hva slags maskinvare vi znakker om spesifikt), og en (to PSUer) med tilstrekkelig kvalitet og moderne.

 

For nei, da er det ikke noe problem.

 

Det er typisk to problemer som vil forårsake dette problemet du nevnte, og da gjerne av noen "tunge "SCSI disker:

 

1. Gammel PSU som ikke kan levere oppgitt effekt, eller som har en veldig liten 12v-rail. Gamle PSUer kunne jo gjerne ikke ha store 12v railen.

 

2. Er av lav kvalitet, slik at den ikke takler store transienter. En PSU skal overleve og levere stabil spenning, selv med en kraftig transient som går fra "0-100%." Last.

 

Og i eksempelet snakker vi knapt om 0-60% last. Omtrent alle PSUer jeg sjekker (de fleste nevnt i tråden) og "godkjenner" skal klare dette uten å skyte over, og i hvert fall ikke skru seg av/dø. Et ganske essensielt kvalitetskrav mener i alle fall jeg. :)

Endret av Andrull
Lenke til kommentar

Det var ikke noe gammelt eller cheapo greier .

Helt normale dagligdagse sata II/III 7200 disker fra Samsung/WD/Seagate og som sagt en "god" psu (selv om jeg ikke nå kan si hvilken type ) eller om den hadde current limiters på flere 12v uttak og ikke var single rail.

25w x 11 fra +12V i 3 sekunder gikk ikke men x 10 bruktes lenge .

 

Vet jo at det går bra om man kopler opp to psuer som dere diskuterer,eller kjøper psuer til 3k , eller også sørger for staggered spinup støtte . Men Sevs sitt innlegg med en billigst mulig psu og 16 harddisker hørtes ikke gjennomtenkt ut.

 

 

Og nei - databladene til alle disk produsentene jeg har kikket på sier ikke spinup power consumption tallene. Kun forbruk i read, write og idle.

Lenke til kommentar

Jeg blåste en psu i en dell edge entry tower server en gang etter å kun ha montert og koplet til en ekstra cd/dvd brenner.

Følte meg veldig flink før følgende skjedde:

Slo på og startet serveren med en plate i nye drevet så røyk psuen - med et skikkelig poff.

 

Hehe spindelmotorer kan være kjipe og trekke mere strøm en man regner med.

Lenke til kommentar

Jeg har chattet med han med problemet.

Det var for 5-6 år siden etter inntoget av disse multi rail psuene begynte å snu etter at intel snudde og ga recommended istedet for required.

Han hadde en 650w Thermaltake mulirqil psu ,og som jeg antok hadde den visstnok alle molex og sata perifere kabler fra en av +12V utgangene som i designet har den 18 eller 20 ampere current limiter.Og da var det tydligvis stopp ved boot/spin-up.

 

Løsningen hans for den 11 og 12'te disken var å bruke loddebolt sa han unnvikende. Det var visstnok 3.5" 500GB eller mindre 7200-rpm av ulike slag (ingen green typer, eller raptor typer)

Koplet nok 12v fra rail 2 tenker jeg (gfx kort pci-e kabel)

 

 

Så ja en psu uten separate sikrede 18/20A 12v outputs (linjer) , mao en såkalt "single rail" psu er den riktige applikasjonen her.

Lenke til kommentar

Er det en dårlig ide å bruke et par eldgame 250-350wattere og evt bruke et eksternt overspenningsvern? Ødelegger jeg hddene? Ene av disse to har i følge gamle tester en del ripple.

Skal forresten få opp en worklog av denne ghetto-serveren. :wee:

Endret av sevs
Lenke til kommentar

Man kan kanskje gi en del ekstra sikkerhet ved å ha HDDene i RAID, men den fordelen mister du når du kobler til noen høyst usikre PSUer. Tar en av disse kvelden så er det fort gjort å si hade til alt.

 

PSUer slites (spesielt kondiser i eldre kan være av svært dårlig kvalitet, og kan fort være en av de som døde i hopetall etter at alle kinesiske produsenter gjorde en kjempetabbe med formelen til elektrolytt), kapasiteten er nok langt fra den som er oppgitt, og sikkerhetsfunksjonene er nok også noe vanskelig å bedømme.

Slike PSUer som det er noe jeg har sprengt og lekt meg med, og ikke noe jeg akkurat ville brukt på annet enn lys og varme. Alt på dem er utslitt, og mye rart skjer. Spesielt om de ikke er under oppsyn. Har flere ganger startet brann i disse. Og spesielt i HDD-racks, hvor en restart vil sende inn en massiv transient ved at alle diskene spinner opp.

Det blir rene nådestøtet for slikt gammelt ræl.

 

Ta det du bruker i ekstra sikkerhet på HDD-siden, doble det og bruk tilsvarende i ekstra på PSU. :wee: Nøyaktig hvor utsatt HDDer er for Ripple kontra GPUer er jeg neimen ikke sikker på, men det sliter nå uansett.

Endret av Andrull
Lenke til kommentar

Den optimale sikkerheten og minste nedetiden finner du i noe slikt: http://www.prisjakt.no/product.php?p=953340

Du trenger da to slike par. Som da betyr at en av PSUene i hvert par kan byttes ut, mens den andre holder alt oppe. Men igjen, det er naturligvis ikke denne formen for oppetid og sikkerhet du ser etter.

 

Skalerer vi ned så ville det nok ikke vært så ille med f.eks to slike: Seasonic G-450 450W

Eller bittelitt rimeligere: Enermax Revolution X't 430W

Eller hvis pris er veldig viktig: XFX Core Edition V2 450W

 

Du taper rundt regnet 70-100kr året med å ha XFX PSUen kontra Seasonicen.

Endret av Andrull
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...