Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

[Løst] Verdenskrigene og deres effekt på den globale økonomi


Anbefalte innlegg

Hei.

Jeg er i oppstartfasen i en oppgave om internasjonal økonomihistorie, og jeg har valgt en problemstilling om verdenskrigenes effekt på den globale økonomien. Jeg tenker da å se nærmere på hvilke økonomiske teorier og ideologier som lå til grunn i etterkrigsperioden i de forskjellige nasjonene. Jeg håper kanskje noen med litt bedre historiekunnskaper enn meg kan gi noen tips om interessante nasjoner og stormakter som taklet mellomkrigstiden og etterkrigstiden på forskjellige måter. Det er veldig mye stoff som ligger ute på nettet, og det hadde vært fint å kunne fått noen tips i hva jeg kan fordype meg i.

 

På forhånd takk.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Marshallhjelpen var vel sentral for en del nasjoner, ikke minst Norge.

 

Det er en konspirasjonsteori som sier at verdenskrigene ble brukt til å skape to verdensøkonomier som stod mot hverandre, kapitalisme og kommunisme.

Og at frukten av dette prosjektet skulle være fascisme, dvs. gigantiske fusjoner som kunne tjene ekstremt med penger.

Lenke til kommentar

Takk for svar. Jeg har sett litt nærmere på det. Det ser ut som Marshallhjelpen som du sier var veldig sentral i forbindelse med gjenreisingen av vesten, og hvilken måte USA fikk nærmest tvingte igang frihandel i vest-europa med dette. Det virker som økonomien fikk et bedre sirkulasjon i vestblokken etter krigen, som førte til en blomstrende økonomi og velstand. Utrolig interressant å se hvilken effekt dette hadde for utviklingen i Europa. Jeg ser også at Sovjetunionen og Øst-Europa avslo hjelp fra USA. Splittelsen mellom det kommunistiske øst mot den liberale vesten blir nok et tema i oppgaven. Det er tydelig at det var to helt forskjellige økonomiske ideologier mellom øst og vest, og jeg tror dette blir viktig å ha med.

Når det gjelder mellomkrigstiden, ser det også her ut som USA hadde stor innflytelse på verdensøkonomien. Her blir nok det store krakket i 1929 et tema, og hvordan dette påvirket lånet til Tyskland for å betale krigserstatninger til andre nasjoner - en kjedeeffekt. Interessant å se hvordan alt kollapset på relativt kort tid, og hvordan alt henger sammen. Roosevelt sine tiltak mot krisen var jo svært effektive for å få økonomien på fote igjen. Veldig spennende å se hvordan opprustningen til andre verdenskrig fikk satt i gang industri og kjøpekraft igjen.

Jeg tror jeg begynnet å få god oversikt over tema å skrive om nå. Det var noe forvirrende å starte med utgangspunkt i økonomi, men det ble plutselig mer spennende å skrive om nå som jeg ser økonomien ligger til grunne for verdenskrigene og maktkampen som har vært. Si gjerne fra om det er noe viktig jeg har oversett her.

Lenke til kommentar

Flott :)

Vet ikke om jeg har så mye mer å skrive, men det er et tankekors at dersom en tar imot hjelp fra noen, hvilken makt og innflytelse de da får over en.

Så en skulle kanskje tenke seg om to ganger før en tar imot hjelp. Men vi trengte virkelig hjelp fra utlandet etter krigen... Uten hjelpa hadde vi kanskje bodd i gammer og gravd med trespader den dag i dag :) Neida, metallspader kom vel i løpet av 1800-tallet. Men bare for å illustrere et poeng.

 

Internasjonal handel har selvsagt eksistert i mange tusen år, men da uten slike økonomiske ideologier, som delte seg i to fiendtlige blokker.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...